Cara membuat animasi bergerak keren pada telefon Android, 2D atau 3D!

Adakah anda ingin membuat animasi seperti Dalang Pelo dengan telefon bimbit? Ya awak boleh! Anda hanya perlu mengikuti cara membuat video animasi di telefon bimbit dengan kaedah 2D dan 3D, dijamin keren!

Adakah anda suka menonton filem animasi, geng? Sesungguhnya, sesiapa sahaja yang kaya akan menyukai filem animasi, mulai dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Dengan perkembangan teknologi, kini pembuatan filem animasi juga lebih realistik dan dilengkapi dengan alat sokongan yang canggih.

Adakah anda bercita-cita menjadi animator? Anda tidak memerlukan peralatan yang mahal, anda juga boleh membuat animasi di Android, anda tahu!

Lalu bagaimana langkahnya? Berikut adalah ulasan Jaka tentang cara membuat animasi pada telefon Android dengan mudah dan sederhana agar anda dapat berlatih sendiri, geng!

 • Cara Membuat Video Animasi 3D
 • Video: Rakan sekelas Adobe Premiere! Ini Koleksi Aplikasi Penyuntingan Video Terbaik di Telefon Android
 • Koleksi Cara Membuat Animasi di Telefon Android, Buat Kartun Ringkas!

  Anda tidak perlu pergi jauh untuk menjadi animator, mungkin bagi anda yang membaca artikel ini, anda ingin tahu bagaimana membuat video animasi seperti Dalang Pelo atau Bagaimana anda boleh , bukan?

  Saluran YouTube animasi memang menarik dan ringan untuk dinikmati, terutamanya dengan animasi bergerak yang menjadikan anda lebih selesa untuk menontonnya.

  Nah, dalam perbincangan artikel ini Jaka akan memberikan tutorial bagaimana membuat video animasi pada telefon Android dengan format 2D dan 3D, anda tahu.

  Ingin tahu bagaimana membuatnya? Anda mesti melihat ulasan berikut, geng.

  1. Cara membuat video animasi 2D

  Cara membuat animasi bergerak yang pertama adalah dalam format 2D, alias dua dimensi, geng. Di sini anda memerlukan aplikasi bernama FlipaClip - Cartoon Animation .

  Sebelum mengikuti ulasan seterusnya, anda lebih baik memuat turun aplikasi FlipaClip terbaru di bawah.

  Produktiviti Aplikasi Visual Blasters LLC MUAT TURUN

  Dengan aplikasi ini, anda sudah dapat mengetahui cara membuat animasi kartun ringkas dalam format 2D pada telefon Android dengan mudah. Lebih banyak templat yang telah disediakan.

  FlipaClip juga akan bergantung pada teknik menggambar di layar HP, jadi pastikan anda mempunyai alat sokongan seperti stylus dan terutama sudah biasa dengan aplikasi menggambar di Android.

  Sekiranya ada, anda hanya merujuk kepada langkah-langkah menggunakan FlipaClip seperti ulasan di bawah, geng.

  Langkah 1 - Buat Projek Baru di FlipaClip

  • Buka aplikasi FlipaClip pada telefon Android anda. Kali pertama, anda akan ditanya mengenai berapa umur anda, geng.
  • Apabila anda sampai di halaman utama seperti di bawah, anda cukup mengetuk ikon "+" untuk membuat kartun di Android di aplikasi FlipaClip.

  Langkah 2 - Beri Tajuk Animasi

  • Cara membuat aplikasi seterusnya adalah memberikan tajuk dengan mengisi Nama Projek sesuai dengan konsep yang ingin anda buat.

  Langkah 3 - Pilih Latar Belakang Animasi

  • Kemudian anda boleh memilih latar belakang alias animasi yang ingin anda buat. Ketik bahagian Pilih Latar Belakang dan pilih mengikut pilihan anda, geng.

  Langkah 4 - Tentukan Ukuran Video Animasi

  • Di bahagian Pilih Ukuran Kanvas anda akan diminta untuk memilih ukuran dan format video animasi yang ingin anda buat.
  • Terdapat pilihan untuk YouTube, Instagram, TikTok, hingga Facebook dengan pilihan resolusi dan nisbah masing-masing.

  Langkah 5 - Tentukan Jumlah FPS

  • Kemudian anda menentukan bilangan bingkai sesaat atau FPS yang akan menentukan seberapa lancar video animasi yang akan anda buat kemudian.
  • Secara lalai, bahagian Select Frame per Second akan menunjukkan 12 fps, geng. Apabila semua tetapan selesai, anda hanya perlu mengetuk Buat Projek .

  Langkah 6 - Mula Menyunting Video Animasi 2D

  • Lebih kurang begini rupa halaman kerja dari aplikasi FlipaClip. Cara membuat animasi 2D ini anda hanya menggunakan koleksi alat di bahagian atas untuk menggambar.
  • Di sini anda juga boleh membuat beberapa lapisan gambar dengan sejumlah bingkai yang boleh anda tambahkan sendiri, geng.

  Langkah 7 - Tambahkan Kesan Bunyi

  • Sekiranya anda ingin membuat perbincangan animasi di Android, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk ikon pembesar suara di sebelah kiri dan menambahkan kesan bunyi, sama ada dimuat turun dari internet atau dirakam oleh anda sendiri.

  Langkah 8 - Lihat Pratonton Video Animasi

  • FlipaClip lebih sesuai untuk membuat animasi kartun ringkas dalam jangka masa pendek. Untuk melihat pratonton video, anda hanya perlu mengetuk ikon Main di tengah.
  • Contohnya dalam tinjauan ini terdapat 32 bingkai yang diedit dalam format 12 fps, yang bermaksud video yang dihasilkan hanya akan berdurasi 2 saat.

  Langkah 9 - Jadikan Video Animasi 2D menjadi Filem

  • Akhirnya, anda boleh menukar animasi ke format filem seperti MP4, anda tahu. Anda hanya perlu mengetuk ikon tiga titik di kanan atas dan pilih pilihan Buat Filem .
  • Kemudian anda hanya mengisi Nama Filem dan ketik Buat Filem untuk disimpan ke galeri anda. Secara lalai, FlipaClip akan menyertakan tanda air yang boleh dikeluarkan dengan pilihan berbayar.

  2. Cara Membuat Video Animasi 3D

  Baiklah, maka ada juga cara untuk membuat filem animasi 3D, alias tiga dimensi menggunakan aplikasi bernama Animate It! .

  Di sini anda akan membuat filem animasi yang hebat dengan watak yang serupa dengan permainan Minecraft, anda tahu! Bagi anda yang ingin tahu, anda harus memuat turun aplikasi terlebih dahulu di bawah, deh!

  MUAT TURUN Apl

  Animasikannya! sendiri menggunakan sokongan mesin Unity untuk membuat filem animasi. Anda juga akan diberi pilihan banyak watak dan elemen yang boleh digunakan secara percuma.

  Cara menggunakan aplikasi animasi 3D ini juga agak sukar. Tetapi dengan mengikuti langkah-langkah di bawah, anda semestinya sudah mengetahui beberapa fungsi asas.

  Langkah 1 - Buat Fail Animasi 3D Baru

  • Mula-mula anda hanya perlu mengetuk ikon hamburger di sudut kiri atas dan memberikan tajuk animasi anda di ruangan yang ada, geng.

  Langkah 2 - Kenali Alat Animasi

  • Animasikannya! menyediakan pelbagai alat untuk menggerakkan bahagian tubuh watak, berjalan ke tempat bergerak, menambah bingkai, dan banyak lagi.
  • Malah Jaka tidak akan banyak membincangkan di mana anda tinggal meneroka fungsi setiap alat dalam aplikasi animasi 3D ini.

  Langkah 3 - Tukar Karakter dan Tambah Objek

  • Pada butang hamburger sebelumnya, anda juga boleh menukar watak dan menambahkan objek yang akan ditambahkan ke animasi anda, anda tahu.

  Langkah 4 - Lihat Pratonton dan Simpan Video Animasi 3D

  • Di bahagian bawah, anda akan melihat sejumlah pemandangan yang dapat disusun untuk melihat pergerakan watak, geng. Untuk melihat pratonton, anda hanya ketuk butang Main di skrin.
  • Sekiranya anda ingin menyimpan suntingan anda, yang perlu anda lakukan ialah ketik ikon Simpan di bahagian atas. Malangnya, Animate It! tidak memberikan pilihan untuk mengeksport hasil video ke galeri.

  DISCLAIMER:

  Исходный текст

  Предложить лучший вариант перевода

  Video: Sekelas Adobe Premiere! Ini Kumpulan Aplikasi Edit Video Terbaik di HP Android

  Nah, itulah dia cara membuat animasi bergerak keren cuma bermodal smartphone Android yang kamu miliki, geng. Hasilnya nggak bakal langsung bagus dan kamu harus mesti banyak belajar, kok!

  Oh ya, apakah kamu punya rekomendasi atau tips lain untuk memulai cita-cita sebagai animator?

  Yuk, tuliskan pendapatmu pada kolom komentar di bawah dan sampai jumpa pada artikel Jaka berikutnya, geng!

  Baca juga artikel seputar Video atau artikel menarik lainnya dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan