7 Filem Bertema Teori Konspirasi Terbaik Yang Harus Ditonton, No. 6 Kontroversi!

Adakah anda percaya bahawa pembunuhan JFK adalah konspirasi? Ketahui apakah filem konspirasi terbaik yang dikeluarkan sehingga kini.

Konspirasi selalu menjadi topik perbincangan yang menarik kerana perbincangan ini tidak akan pernah habis daripada bahan atau pengikutnya.

Sensasi ketakutan bahawa dunia yang kita tinggali tidak seperti apa yang membuat banyak orang suka bercakap mengenai konspirasi yang mungkin ada di dunia ini.

Konspirasi juga muncul beberapa kali sebagai tema filem Hollywood dan berjaya menjadikan mereka yang menontonnya merasa paranoid.

 • Michael Clayton (2007)
 • Musuh Negara (1998)
 • Orang Dalam (1999)
 • Meletupkan (1981)
 • Kod Da Vinci (2006)
 • Tiga Hari Condor
 • 7 Filem Konspirasi Terbaik Sepanjang Masa

  Filem bertemakan konspirasi telah berkembang pesat di Hollywood sebelum tahun 90-an kerana pada masa itu aliran komunikasi masih sederhana dan cenderung putus.

  Genre filem ini memberikan daya tarikan tersendiri dengan mengajak penonton untuk menggali rahsia penting di dunia.

  Apa filem terbaik mengenai konspirasi yang telah dibuat? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Lelaki Maraton (1976)

  Sumber gambar: filmforum.org

  Thriller ini adalah salah satu filem konspirasi klasik terbaik yang mesti ditonton oleh para ahli teori konspirasi.

  Marathon Man menceritakan kisah seorang lelaki yang jatuh ke dalam konspirasi besar yang melibatkan doktor Nazi yang kejam.

  Salah satu adegan yang paling tidak dapat dilupakan dalam filem ini adalah adegan penyiksaan di kerusi doktor gigi yang jika anda menontonnya akan membuat anda merasa ngeri untuk berunding dengan doktor gigi.

  2. Michael Clayton (2007)

  Sumber gambar: queensjournal.ca

  Bukan hanya pemerintah dapat membuat konspirasi besar, syarikat dengan perolehan berjuta-juta dolar juga memiliki kekuatan untuk menyembunyikan kejahatan mereka.

  Dalam filem Michael Clayton, penonton akan diundang untuk perlahan-lahan mengungkap konspirasi yang dilakukan oleh sebuah syarikat besar untuk menutup tindakan jahat mereka dengan penipuan dan juga pembunuhan.

  Filem ini adalah salah satu filem George Clooney terbaik yang dibungkus dengan cerita menarik dan juga nuansa kejam yang dapat membuat penonton gemetar ketakutan.

  3. Musuh Negara (1998)

  Sumber gambar: latimes.com

  Filem ini menggambarkan dengan baik apa yang berlaku apabila pemerintah menggunakan semua kemampuannya untuk melakukan jenayah .

  Musuh Negara menceritakan tentang ahli politik yang korup dan juga ejen pemerintah yang membunuh ahli politik lain untuk mendapatkan kuasa .

  Bukti jenayah ini tiba-tiba jatuh ke tangan peguam (Will Smith), dan peguam ini mesti mengelak daripada mengejar ejen yang ingin membunuhnya.

  Para hadirin akan diundang untuk menyaksikan bagaimana perjuangan Will Smith dalam bertahan menghindari usaha mengejar ejen di mana setiap teknologi di sekelilingnya dapat mengesan pengacara.

  4. Orang Dalam (1999)

  Sumber gambar: thedissolve.com

  Filem ini mengisahkan tentang seorang ahli kimia yang berhasrat untuk memberitahu masyarakat umum mengenai bahaya yang boleh disebabkan oleh merokok .

  Para saintis kemudian menerima sejumlah ancaman dari syarikat rokok besar yang selalu berusaha untuk menutup kesan buruk produk yang mereka hasilkan.

  Filem ini bukan sahaja menyoroti kengerian, tetapi kisah di dalamnya juga dikemas dengan sangat baik dan persembahan pelakonnya juga sangat bagus.

  5. Meletupkan (1981)

  Sumber gambar: filmlinc.org

  Filem yang satu ini menggambarkan betapa menakutkannya jika seseorang terlibat dalam rancangan konspirasi yang dilakukan oleh orang-orang pemerintah.

  Blow Out menceritakan kisah seorang juruteknik audio yang secara tidak sengaja merekodkan bukti pembunuhan seorang ahli politik yang dirancang.

  Filem yang dibintangi John Travolta ini dibuat dengan sangat baik dan menjadi salah satu filem konspirasi klasik yang patut ditonton.

  6. Kod Da Vinci (2006)

  Sumber gambar: bbc.com

  Da Vinci Code tidak lagi berusaha mengungkap konspirasi yang dilakukan oleh pemerintah, filem ini mengambil tema konspirasi yang dilakukan oleh kumpulan agama .

  Filem ini berdasarkan novel laris, yang mengisahkan tentang teori konspirasi bahawa Yesus mempunyai keturunan manusia.

  Walaupun filem yang satu ini mengambil isu yang cukup sensitif, Da Vinci Code berjaya meraih keuntungan yang lumayan ketika ditayangkan.

  7. Tiga Hari Condor

  Sumber gambar: nytimes.com

  Thriller pengintip ini boleh dikatakan asas untuk filem bertemakan konspirasi dihasilkan dan dikembangkan sehingga kini.

  Lakonan karismatik dari Robert Redford dan juga kisah menarik dalam filem ini menjadikan genre filem konspirasi menjadi lebih terkenal dan berkembang pada masa itu .

  Tiga Hari Condor juga berjaya menggambarkan betapa sukarnya hidup bagi seseorang yang ingin mati oleh pemerintah.

  Itulah 7 filem konspirasi terbaik sepanjang masa yang masih layak anda tonton hari ini.

  Walaupun banyak diklasifikasikan sebagai filem klasik, senarai filem dalam senarai Jaka kali ini masih boleh menjadi sensasi tegang untuk anda tonton lagi.

  Ramai orang percaya bahawa memang terdapat banyak konspirasi besar di dunia ini, dan adakah anda salah satu dari mereka, geng?

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan