Cara Membuat Pemasa Shutdown Tanpa Perisian Tambahan

Kita boleh membuat Pemasa pada Laptop atau PC kita dengan mudah, praktikal, dan tanpa sambungan dan perisian tambahan. Bagaimana untuk? Lihat petua berikut.

Pasti ada di antara anda yang sering menggunakan komputer riba atau PC hingga larut malam. Seperti pemain, penulis, atau pelajar yang sedang menjalankan tugasan atau tesis. Dan tidak jarang bagi mereka yang tertidur ketika menggunakan PC atau komputer riba kerana mungkin sudah larut malam atau terlalu letih untuk melakukan aktiviti pada waktu siang.

BACA JUGA
  • Menutup Skrin Semasa Dimatikan Boleh Merosakkan Laptop Dengan Pantas! Saya tertanya kenapa?
  • Sekarang Hantar Mesej Ke Masa Depan Boleh, Walaupun Pengirim Telah Berlalu!
  • 6 Aplikasi Penggera Unik yang Mempunyai Cara Baik untuk Membina Anda

Ini menyebabkan komputer riba atau PC terus menyala sehingga mati setelah anda bangun. Anda boleh membuat pemasa pada komputer riba atau PC dengan mudah, praktikal, tanpa sambungan dan perisian tambahan. Bagaimana untuk? Lihat petua berikut.

Cara Membuat Pemasa Shutdown tanpa Perisian Tambahan

Buka CMD

Langkah pertama adalah membuka Command Prompt atau sering disebut CMD, kita boleh buka menggunakan Win + R kemudian ketik CMD dan OK .

Taipkan kod berikut

Baiklah, kita akan menggunakan fitur Pemasa di CMD, jadi kita mesti bersiap-siap untuk memasang waktunya sehingga ketika kita terlalu banyak, komputer riba atau PC akan ditutup dengan sendirinya. Caranya adalah dengan menaip Shutdown.exe -s -f -t "3600" (nombor di dalam tanda petikan dua menunjukkan masa pemasa). Kemudian Masukkan .

Cara membatalkannya

Untuk membatalkannya, ketik Shutdown.exe -a .

Catatan: Maksud -s -f -t dari Shutdown.exe -s -f -t iaitu:

  • -s adalah untuk Shutdown
  • -f untuk menandakan Force
  • -t Untuk menandakan pemasa

Nah, itu adalah kaedah termudah untuk membuat Shutdown Timer tanpa perisian tambahan sehingga apabila kita menggunakan komputer riba atau komputer kita yang berlebihan, kita boleh mati sendiri. Sekiranya anda mempunyai cara lain, anda boleh membagikannya di ruangan komen.

Artikel Berkaitan