70+ Tahniah Puasa Ramadhan 2020, Hantar Sekarang Ayuh!

Menyambut Ramadan, anda boleh berkongsi ucapan selamat berpuasa kepada mereka yang terdekat dengan anda, atau menggunakan kata-kata puasa Ramadan 2020 di media sosial anda.

Setiap umat Islam mesti menantikan kedatangan bulan suci Ramadan. Momen ini selalu terasa lebih hangat apabila dapat dihabiskan bersama ahli keluarga.

Dalam menyambut bulan puasa yang akan tiba tidak lama lagi, lebih baik anda memberi ucapan selamat berpuasa kepada mereka yang paling dekat dengan anda atau dalam siaran di media sosial.

Anda juga tidak perlu diganggu dan keliru untuk mengatur kata-kata kerana Jaka telah menyediakan ucapan selamat berpuasa yang dapat anda gunakan, geng.

 • Selamat Berpuasa, Puisi dan Bijaksana
 • Tahniah Cepat Pantas untuk Kapsyen Media Sosial
 • Selamat Berpuasa Bahasa Inggeris
 • Koleksi Tahniah Puasa 2020

  Harapan puasa Ramadan 2020 yang mengandungi doa dan niat baik pastinya mempunyai makna dan kekuatan yang dapat mengeratkan hubungan anda dengan mereka yang terdekat dengan anda.

  Biarkan kata-kata Ramadan yang anda berikan lebih berkesan, lebih baik anda memilih ucapan puasa yang cepat dan sejuk. Di sini, Jaka telah menyediakan segalanya untuk anda, geng!

  1. Selamat Berpuasa kepada Orang-orang yang terdekat

  Anda pasti ingin memberi ucapan selamat menyambut puasa untuk keluarga, saudara, atau rakan, bukan? Sekiranya demikian, kata - kata puasa berikut sesuai untuk anda berikan.

  Bukan sekadar memberi ucapan selamat puasa, tetapi sekumpulan ayat berikut yang dapat anda gunakan juga sebagai kata-kata motivasi agar puasa lebih bermanfaat.

  Semoga puasaku, puasamu dan semua ibadah serta amal kebaikan kita diterima oleh Allah Ta'ala. Semoga semua dosa kita pun diampuni oleh-Nya. Aamiin.

  Sahabatku, dengan datangnya Ramadhan tahun ini, marilah kita syukuri dengan penuh rasa syukur dan suka cita. Semoga kebaikan selalu Allah limpahkan untuk kita semua, dan semoga kamu yang gendut bisa makin gendut. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Selamat puasa ya! Semoga kuat puasanya, tidak ada bolongnya. Semoga dilancarkan rejekinya. Semoga diampuni semua dosanya. Semoga dimudahkan jodohnya. Aamiin ya Rabbalallamin.

  Ya Allah, perkayalah saudaraku ini dengan keilmuan. Hiasi hatinya dengan kesabaran. Muliakan wajahnya dengan ketakwaan. Perindahlah fisiknya dengan kesehatan. Serta terimalah amal ibadahnya dengan kelipatgandaan, karena hanya Engkau zat penguasa seluruh alam. Aamiin ya rabbal'alamin. Marhaban Ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin.

  Jika hati saling terpaut, rasa cinta terjalin indah. Bila salah dan khilaf terjadi, mohon maaf lahir dan batin. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Siang diisi kebaikan, malam belajar Al-Qur an. Ramadhan jadi penerang, hati yang mulai remang-remang. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Tiada kebahagiaan tanpa syukur. Tiada rasa syukur tanpa sabar. Tiada sabar tanpa maaf. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Alhamdulillah, kita bertemu lagi dengan bulan Ramadhan, bulan penuh mutiara hikmah. Ini semua berkat nikmat-Mu, ya Allah. Semoga Ramadhan ini kita bisa lebih baik dari Ramadhan sebelumnya. Aamiin.

  Bulan Ramadhan sudah di depan mata. Tak lama lagi kita akan berjumpa. Siapkan hati untuk mendekatkan diri pada-Nya. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Selembut embun di pagi hari, tengadah tangan sepuluh jari, ucapkan salah setulus hati, mari kita bersama berbenah diri di bulan Ramadhan yang suci. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Jika semua harta adalah racun, zakat adalah penawarnya. Jika seluruh umur adalah dosa, takwa dan tobat adalah obatnya. Jika seluruh bulan adalah noda, Ramadhan adalah pemutihnya.

  Seluruh alam berdzikir menyambut bulan penuh berkah. Kemuliaan bulan seribu bulan. Saat Allah memberikan ampunan. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Tiada bulan seagung ini. Tiada bulan semulia ini. Tiada bulan seberkah ini. Ramadhan penuh berkah dan maghfirah. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Diawali dengan Bismillah, menyambut bulan penuh barokah. Mari tingkatkan keimanan dan takwa. Semoga diampunkan segala dosa. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Terselip khilaf pada canda, ada luka tergores pada tawa, terbelit pilu pada tingkah, tersinggung rasa dalam bicara. Mari kita saling memaafkan sebelum bulan suci Ramadhan 1441 H kita masuki. Semoga kita tetap setia dalam satu jalur, satu doa, satu tujuan; menggapai ridha Allah SWT.

  2. Selamat Berpuasa, Puisi dan Bijaksana

  Untuk lebih bersikap keren dan pandai mengetik kata, anda boleh menggunakan ucapan selamat puasa dan bijak seperti berikut.

  Kata-kata untuk menyambut Ramadan 2020 juga boleh digunakan untuk menjadikan status cerita WhatsApp sejuk dan masih bermakna, geng.

  Gersang bumi tanpa hujan, gersang akal tanpa ilmu, gersang hati tanpa iman, gersang jiwa tanpa amal. Marhaban Ya Ramadhan, selamat menunaikan ibadah puasa 1441 H.

  Matahari berdzikir, angin bertasbih, pepohonan memuji keagungan-Mu. Semua menyambut datangnya bulan penuh berkah. Selamat datang Ramadhan, selamat menunaikan ibadah puasa yang penuh berkah.

  Dalam kerendahan hati, ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa. Hidup ini terasa indah jika ada maaf. Mohon maaf lahir dan batin. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Sebelum cahaya ilahi dipadamkan, sebelum langit runtuh, sebelum pintu taubat ditutup, sebelum malaikat menjemput, sebelum Ramadhan tiba, mohon maaf lahir batin atas kesalahan yang pernah dilakukan. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Mengingat kata yang salah, hati yang berprasangka, janji yang terlupakan, sikap dan sifat yang menyakitkan, mohon maaf lahir dan batin. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Sepuluh hari pertama bulan Ramadhan adalah fase pelimpahan rahmat bagi semua orang, 10 hari kedua merupakan fase pengampunan dari Allah, dan 10 hari ketiga adalah fase terbebas dari api neraka. Semoga kami bisa menjalani ibadah puasa ini sampai akhir nanti secara sempurna.

  Satu tahun tak terasa Ramadhan pun telah kembali mendatangi kita Semoga yang dilalui dan dilakukan Menjadikan kebaikan di bulan suci ini Marhaban Ya Ramadhan 1441 H, Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Jika hati seputih awan, jangan biarkan ia mendung. Jika hati seindah bulan, hiasi dengan senyuman. Marhaban Ya Ramadhan, selamat berpuasa menjalankan ibadah kewajiban.

  Ketika matahari terbit, tanda nafsu harus ditahan. Ketika matahari terbenam, tanda pelepas dahaga dan juga lapar. Jalani ibadah puasa dengan sepenuh hati, agar kelak amal tidak disesali. Marhaban Ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa yang penuh berkah.

  Jika ada langkah membekas lara, ada kata merangkai dusta, ada tingkah menoreh luka, Mohon maaf lahir dan batin. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Secara fitrah manusia itu bersih dan suci. Kedengkian dan kebencian membuat manusia menjadi kotor. Maka di bulan suci ini, mari kembali kita membersihkan jiwa, agar kita dapat kembali kepada fitrah.

  Manusia tak pernah lari dari salah dan khilaf, karena manusia tidaklah sempurna. Di bulan yang suci ini, marilah bermaafan. Agar tiada dendam dan dengki. Mohon maaf lahir dan batin. Marhaban ya Ramadhan. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Terselip khilaf pada canda, ada luka tergores pada tawa, terbelit pilu pada tingkah, tersinggung rasa dalam bicara. Mari kita saling memaafkan sebelum bulan suci Ramadhan 1441 H kita masuki. Semoga kita tetap setia dalam satu jalur, satu doa, satu tujuan: menggapai ridha Allah SWT.

  Andai jemari tak sempat berjabat. Jika raga tak bisa bersua. Bila ada kata membekas luka. Semoga pintu maaf masih terbuka. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Ibarat roda yang berputar, tak terasa debu dan kerikil mengotori pula menggoresnya. Begitulah perjalanan hdup kita tak pernah luput dari berbagai kesalahan dan menjadi noda. Maka di bulan yang suci dan penuh rahmat ini, mari kita maksimalkan ibadah kita. Selamat menjalankan ibadah puasa Ramadhan 1441 H.

  Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan (syahrul muwasah) dan bulan Allah memberikan rizqi kepada mukmin di dalamnya.

  Marhaban yaa Ramadhan, pucuk selasih bertunas menjulang, dahannya patah tolong betulkan. Puasa Ramadhan kembali menjelang, salah dan khilaf mohon dimaafkan. Selamat Menunaikan Ibadah puasa.

  Sebelum cahaya padam, sebelum hidup kan berakhir, sbelum pintu taubat tertutup, dan sebelum Ramadhan datang, mohon maafkan lahir dan juga bathin. Marhaban ya Ramadhan.

  Mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan mengerjakan ibadah yang sunnah, setelah mengerjakan ibadah yang wajib.

  Perbanyak ibadah dan kurangi tidur. Bulan Ramadhan adalah bulan penuh berkah. Bulan Ramadhan adalah rajanya bulan yang dinanti oleh jutaan umat muslim.

  Ramadhan adalah bulan yang sangat mulia. Bulan yang menjadi bukti cinta seorang hamba akan senangnya melakukan amal ibadah dalam waktu tersebut.

  Puasa adalah perisai dan bukan pedang. Digunakan untuk menahan diri, bukan untuk menyerang.

  Hati yang terluka mungkin masih membekas. Semoga di bulan suci Ramadhan ini dapat dimaafkan. Selamat menunaikan ibadah puasa. Marhaban Ya Ramadan 1441 H.

  Tiada kebahagiaan tanpa syukur. Tiada rasa syukur tanpa sabar. Tiada sabar tanpa maaf. Marhaban ya Ramadhan. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa.

  Seiring terbenam mentari di akhir Sya ban berganti menyambut Ramadhan yang suci. Pesan ini sebagai ganti jabat tangan untuk ucapkan Marhaban ya Ramadhan.

  3. Tahniah Cepat Pantas untuk Kapsyen Media Sosial

  Inginkan ucapan ringkas tetapi tetap bermakna untuk Ramadan 2020? Sekiranya demikian, cubalah kata-kata pendek Ramadan dan beberapa sajak menyambut Ramadan berikutnya.

  Selain sesuai untuk diberikan kepada orang terdekat, ucapan selamat puasa Ramadan berikut juga dapat digunakan sebagai kapsyen Instagram kontemporari. Cuba ia!

  Sucikan hati, damaikan jiwa menyambut bulan yang penuh berkah.

  Stop Main Instagram dan Facebookan! Mari tadarusan di bulan Ramadhan.

  Napas menjadi tasbih, tidur pun menjadi ibadah. Semoga amal diterima dan doa diijabah. Selamat berpuasa.

  Kunjungan yang paling utama adalah Masjidil Haram dan tempat kembali yang utama adalah surga. Semoga Ramadhan dapat mengantarkan kita ke keduanya.

  Sebaik-baiknya sedekah adalah di bulan Ramadhan.

  Setitik tinta jadi noda dan setitik salah jadi dosa. Ramadhan akan segera tiba dan marilah lebih tekun beribadah.

  Bulan Ramadan, siapa yang siap berlaga, maka surga akan menyambutnya di alam baka.

  Ramadhan, semoga berakhir dengan penuh keindahan.

  Tak ada kata seindah dzikir, tak ada bulan seindah Ramadhan.

  Alhamdulillah, bertemu lagi dengan bulan puasa yang penuh berkah dan karomah.

  Siang diisi kebaikan, malam belajar Alquran. Ramadhan jadi penerang hati yang mulai remang-remang.

  Ramadhan adalah bulan yang penuh rizki, bulan-Nya Allah untuk memberikan rizki kepada orang yang mukmin.

  Fajar Ramadhan menghampiri dunia, seperti selembar sutra yang menghapus noda, sucikan hati, dan bersihkan jiwa.

  Jangan jadikan puasa untuk bermalas-malasan. Tetap semangat menjalankan rutinitas sehari-hari.

  Ibadah di bulan Ramadhan harus tetap habis-habisan karena tahun depan belum tentu kembali merasakan.

  4. Selamat Berpuasa Bahasa Inggeris

  Untuk menjadikannya lebih selesa, anda boleh mengatakan berpuasa dalam bahasa Inggeris. Mutiara kebijaksanaan Ramadan juga dapat digunakan sebagai kapsyen bahasa Inggeris untuk Instagram.

  The more you have fasting perseveringly, the healthier you will be.

  Semakin cepat anda berpuasa, semakin sihat badan anda.

  May Allah bring countless moments of happiness and joy in your life. Happy Ramadhan!

  Semoga Allah memberi anda saat-saat kebahagiaan dan kegembiraan yang tidak terhingga dalam hidup anda. Selamat menyambut Ramadan!

  Welcome to the heavenly month of Moslem entire over the world.

  Selamat menyambut bulan suci umat Islam di seluruh dunia.

  Firstly, pardon me for every one of my slip-ups.. how about we begin Ramadhan by saying Bismillahirohmanirrohim.

  Terlebih dahulu, maafkan semua kesalahan saya. Mari mulakan Ramadan dengan mengucapkan Bismillahirohmanirrohim.

  By fasting, presenting Holy Alquran, and having tarawihan, our Ramadhan will be brimming with peacefulness.

  If you are going back to sinful life after Ramadhan, then you gained nothing but hunger.

  Sekiranya selepas Ramadan anda kembali menjalani kehidupan yang penuh dosa, maka anda tidak mendapat apa-apa dari kepuasan anda kecuali hanya lapar.

  Dengan berpuasa, membaca Al-Quran, dan solat tarawih, Ramadan kita menjadi tenang.

  The most valuable month from twelve months is Ramadhan. So appreciate the occasions.

  Bulan yang mulia dua belas bulan adalah Ramadan. Oleh itu, nikmati detik-detik setiap masa.

  By sending this message without seeing you or shaking hand, I just wanna say Happy Ramadhan. May Allah give all the best for us.

  Dengan menghantar mesej ini tanpa bersemuka atau berjabat tangan, saya hanya ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan. Semoga Allah memberikan yang terbaik untuk kita semua.

  I wish you have an incredible Ramadhan this year.

  Semoga anda mendapat Ramadan yang luar biasa tahun ini.

  Allah has once again brought Ramadan in our lives, and we must take this opportunity to do lots of pray. May Allah forgive us for all our sins.

  Tuhan sekali lagi menghidupkan Ramadhan ke dalam kehidupan kita, dan kita mesti menggunakannya untuk memperbanyak doa. Semoga Allah mengampuni semua dosa kita.

  The beautiful and holy month is coming back bringing so much happiness to the waiting soul. Ramadhan, a month full of forgiveness, it is time to clean the soul of all sin to return nature and achieve victory. Happy fasting.

  Bulan yang indah dan suci kini kembali membawa kebahagiaan yang bermakna bagi jiwa yang menanti. Bulan Ramadhan yang penuh dengan pengampunan, inilah masanya untuk membersihkan jiwa dari segala dosa untuk kembali ke alam semula jadi dan mencapai kemenangan. Selamat berpuasa.

  I wish you and your family be protected and blessed by Allah. Allah is the only savior. Ramadhan Kareem Mubarak!

  Saya harap anda dan keluarga anda dilindungi dan diberkati oleh Tuhan. Tuhan adalah satu-satunya penyelamat. Selamat menyambut bulan suci Ramadhan.

  According to the Quran, on the final day of judgment, every sin done in life will be counted. And Ramadan is the opportunity to seek forgiveness from Allah. I wish you a Happy Ramadhan!

  Menurut Al-Quran, pada hari penghakiman nanti, setiap dosa yang telah dilakukan dalam hidup akan dihitung. Dan Ramadan adalah kesempatan untuk meminta pengampunan dari semua dosa dari Tuhan. Saya mengucapkan selamat menjalani Ramadan!

  Your sincere prayers, your devotion, your faith in Allah, will make you a better human, to serve this society with wisdom and truth. Happy Ramadhan.

  Doa ikhlas anda, pengabdian anda, iman anda kepada Tuhan, akan menjadikan anda manusia yang lebih baik, untuk melayani masyarakat ini dengan bijak dan benar. Selamat Menyambut Ramadhan.

  Ramadhan is the perfect time to learn and practice the teachings of the Quran. Quran is the only solution to be religious and stay close to Allah.

  Ramadan adalah masa terbaik untuk belajar dan mengamalkan ajaran al-Quran. Al-Quran adalah satu-satunya jalan keluar untuk lebih beragama dan sentiasa dekat dengan Tuhan.

  As you pray and fast this Ramadan, may all your wishes come true. Enjoy the long-lasting blessings of Allah. Ramadhan Mubarak!

  Ketika anda berdoa dan berpuasa di bulan Ramadhan, semoga semua keinginan anda menjadi kenyataan. Nikmati keberkatan dari Allah selama-lamanya. Selamat Menyambut Ramadhan!

  As soft as dew in the morning, look up ten fingers, say hello sincerely, let us together fix themselves, in the month of the holy month of Ramadhan.

  Selembut embun di pagi hari, angkat tangan hingga sepuluh jari anda, ucapkan keinginan sepenuh hati, marilah kita bersama-sama memperbaiki diri, di bulan suci Ramadhan.

  `` Kunci kejayaan ditunjukkan dalam Al-Quran. Semoga kita mendapat berkat dan petunjuk ketika kita membacanya sama sekali di hari-hari Ramadhan. Selamat menyambut Ramadan!

  Kunci kejayaan digambarkan dalam Al-Quran. Semoga kita mendapat keberkatan dan petunjuk ketika membacanya pada bulan Ramadhan. Selamat Menyambut Ramadhan!

  May Allah fill our heart with courage and makes our way closer to the victory. May Allah be always with us.

  Semoga Tuhan mengisi hati kita dengan keberanian dan mendekatkan kita ke kemenangan. Semoga Allah sentiasa bersama kita.

  May with each fast of Ramadhan, your soul be purified. And by the end of this month, may you be a person full of purity and your thoughts have clarity.

  Semoga dengan setiap puasa Ramadan, jiwa anda akan dimurnikan. Dan pada akhir bulan ini, mungkin anda menjadi orang yang penuh dengan kesucian dan akal anda mempunyai kejelasan.

  Ramadhan is here again, Allah has given humanity another chance to be bliss in purification and strive.

  Ramadhan di sini lagi, Tuhan memberi manusia kesempatan lain untuk menjadi kebahagiaan dalam penyucian dan usaha.

  Ramadhan is the best time to destroy all bad habits. Happy Ramadan Kareem!

  Ramadan adalah masa terbaik untuk menghancurkan semua tabiat buruk. Selamat menyambut Ramadhan.

  Allah is the one God, the Creator, the Initiate, the designer. For Him belong the most beautiful names. He is the Almighty. Wishing you a blessed Ramadhan.

  Tuhan adalah satu, pencipta, pemula, perancang. BagiNya nama yang paling indah. Dia Maha Kuasa. Semoga anda mendapat keberkatan Ramadhan.

  As soft as dew in the morning, look up ten fingers, say hello sincerely, let us together fix ourselves, in the month of the holy month of Ramadhan.

  Selembut embun di pagi hari, lihatlah dengan sepuluh jari, ucapkan salam ikhlas, marilah kita bekerjasama untuk memperbaiki diri, pada bulan Ramadhan, bulan suci.

  Nah, itu adalah koleksi ucapan selamat berpuasa Ramadan 2020 yang boleh anda kongsi dengan ahli keluarga, saudara, rakan, atau pasangan anda, geng.

  Kata-kata puasa juga sangat sesuai untuk anda gunakan sebagai kapsyen di pelbagai media sosial. Dijamin berkesan dan penuh makna.

  Baca juga artikel mengenai Puasa atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan