5 Jenis Perisian yang WAJIB anda pasang di PC Anda, Jika Tidak

Aplikasi komputer adalah perisian yang kami gunakan untuk menyokong pelbagai aktiviti atau pekerjaan kami seperti menaip, mendengar muzik, menonton video, melayari internet dan banyak lagi.

Perisian komputer adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari komputer itu sendiri. Aplikasi komputer adalah perisian yang kami gunakan untuk menyokong pelbagai aktiviti atau pekerjaan kami seperti menaip, mendengar muzik, menonton video, melayari internet dan banyak lagi.

Dari sekian banyak perisian komputer yang telah dibangunkan, kali ini saya akan membincangkan beberapa perisian komputer yang paling penting dan anda mesti memasangnya pada komputer atau peranti komputer riba jika anda ingin dapat menggunakan komputer dengan betul, jadi sila perhatikan dengan teliti.

BACA JUGA
  • 10 Perisian PC yang mesti anda ganti sekarang!
  • Mendesak! Aplikasi ini yang mesti dipasang pada Android anda
  • 80 Aplikasi Android PALING Unik dan Menarik untuk 2017

5 Jenis Perisian yang Perlu Anda Pasang pada PC

1. Sistem Operasi

Sistem Operasi adalah perisian yang mengatur penggunaan sumber. Sama ada sumber perkakasan atau sumber perisian lain. Sistem operasi juga seperti jenis asas yang mendasari semua program yang dijalankan di komputer kita.

Tanpa sistem operasi, sudah tentu anda tidak akan dapat melakukan apa-apa aktiviti di komputer, selain melihat komputer anda dihidupkan semula berulang kali atau skrin hitam . Hingga kini terdapat pelbagai jenama sistem operasi seperti Windows , Linux , iOS , Android , dan sebagainya.

2. Aplikasi Pemprosesan Kata dan Nombor

Selain sistem operasi, salah satu peranti yang juga memainkan peranan penting dalam aktiviti harian anda adalah aplikasi pemprosesan kata dan nombor. Di era moden seperti sekarang tidak dapat dinafikan bahawa hampir semua orang yang bekerja tentu memerlukan aplikasi pemprosesan kata seperti Microsoft Word , Microsoft Excel , Microsoft Power Point , dan sebagainya untuk melakukan kerja.

3. Penyemak Imbas

Browser adalah perisian yang berfungsi untuk menerima dan menyajikan data dan maklumat dari internet, di mana pengguna dapat menggunakan penyemak imbas untuk melayari mencari maklumat dari komputer di seluruh dunia. Sudah tentu, dengan mula-mula menyambung ke internet. Kini terdapat pelbagai penyemak imbas yang boleh anda buat sebagai pilihan utama seperti Google Chrome dan Mozilla Firefox .

Bayangkan saja, jika anda tidak mempunyai penyemak imbas di komputer anda, bagaimana anda akan menemui maklumat yang anda perlukan?

Aplikasi Penyemak Imbas Organisasi Mozilla MUAT TURUN

4. Perisian Surat Menyurat

Perisian pemprosesan surat adalah perisian lain yang diklasifikasikan sebagai sangat penting dan anda mesti memilikinya di komputer anda. Pada masa ini, menghantar fail secara amnya sudah menggunakan surat elektronik (E-Mail) kerana faktor kemudahan dan fail yang dihantar melalui E-Mail itu sendiri sampai ke destinasi dengan lebih cepat.

Selain itu, dengan adanya perisian surat elektronik ini, penggunaan kertas untuk kegiatan surat-menyurat juga semakin berkurang. Beberapa perisian E-Mail yang dapat dipilih adalah Gmail dan Yahoo Mail .

DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan Google

5. Pemain Media

Media player adalah perisian yang berfungsi untuk membuka fail multimedia seperti fail audio dan video dan kemudian memainkannya untuk dipersembahkan kepada pengguna. Pemain media sendiri semakin popular pada abad ke-21 sejak industri muzik dan filem berkembang, begitu banyak orang yang memerlukan alat yang dapat mereka gunakan untuk memainkan fail multimedia lebih awal (audio dan video).

Selain menjadi alat yang menghubungkan pengguna dengan hiburan digital, pemain media juga digunakan dalam pelbagai pekerjaan yang melibatkan fail multimedia seperti iklan dan sebagainya.

Itulah 5 aplikasi yang mesti anda ada di komputer anda, semoga bermanfaat dan pastikan anda memasang semua jenis perisian yang telah saya jelaskan di atas kerana jika tidak, anda tidak akan dapat menggunakan dan menggunakan komputer anda dengan betul.

, sampai jumpa dan pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan