Cara Memasang Aplikasi pada Laptop dengan Mudah dan Cepat

Ingin memasang aplikasi pada komputer riba tetapi tidak tahu caranya? Makan, tenang sahaja! Inilah cara memasang aplikasi pada komputer riba dengan mudah dan cepat.

Aplikasi adalah salah satu perkara penting pada alat.

Masalahnya, telefon bimbit atau komputer riba dengan spesifikasi dewa tentu tidak bermaksud bahawa jika anda belum memasang aplikasi yang ingin anda gunakan, geng.

Bagi seseorang yang biasa menggunakan komputer riba dalam aktiviti seharian, memasang aplikasi pada komputer riba bukanlah perkara yang sukar dilakukan.

Sebaliknya, bagi orang biasa ini mungkin sedikit sukar dan membuat mereka ingin menyerah.

Makan, tapi tenang, geng! Kerana kali ini Jaka akan memberitahu anda cara memasang aplikasi pada komputer riba dengan mudah . Teruskan untuk melihat penjelasan penuh di bawah!

 • Pasang aplikasi pada komputer riba melalui Kedai Microsoft
 • Pasang Aplikasi Android pada Laptop Melalui Emulator
 • Bonus: Cara Menyahpasang Aplikasi pada Laptop
 • Cara Memasang Aplikasi pada Laptop

  Walaupun bagi sesetengah orang ia dianggap sebagai perkara yang mudah dilakukan, tetapi pada hakikatnya tidak sedikit orang yang tidak tahu memasang aplikasi pada komputer riba.

  Nah, bagi anda yang ingin memasang aplikasi pada komputer riba tetapi tidak tahu caranya, Jaka akan memberitahu anda langkah-langkah untuk melakukan ini.

  1. Pasang Aplikasi pada Laptop Melalui Fail .exe

  Pada masa ini, terdapat banyak aplikasi atau perisian untuk komputer riba yang beredar di internet dan anda boleh memuat turun secara percuma, geng.

  Sebenarnya, ada di antara mereka yang menawarkan ciri premium seperti aplikasi berbayar.

  Biasanya aplikasi untuk komputer riba yang anda muat turun mempunyai sambungan fail .exe . Nah, untuk memasang aplikasi dengan pelanjutan ini sangat mudah, geng.

  Note:


  Di contoh kali ini Jaka akan menginstal sebuah aplikasi laptop untuk melakukan screenshot pada layar. Untuk menginstal aplikasi lainnya caranya nggak jauh berbeda kok, geng.

  Langkah 1 - Buka fail aplikasi

  • Setelah anda memuat turun aplikasi yang ingin anda pasang di komputer riba, anda kemudian membuka folder tempat anda menyimpan fail tersebut. Oh, ya anda juga boleh memuat turun aplikasi untuk komputer riba di laman web JalanTikus yang anda tahu, geng.

  • Klik kanan pada fail aplikasi yang dimuat turun, kemudian pilih Buka .

  Langkah 2 - Luluskan Kawalan Akaun Pengguna

  • Kemudian kotak dialog kelulusan Kawalan Akaun Pengguna (UAC) akan muncul , kemudian pilih OK .

  Langkah 3 - Pemasangan

  • Pada peringkat ini biasanya anda hanya perlu menyelesaikannya dengan memilih butang Next sehingga proses pemasangan selesai.
  • Selain itu, pada tahap ini Anda juga biasanya diberitahu untuk menentukan lokasi pemasangan , pemilihan bahasa , dan lain-lain sesuai dengan keperluan aplikasi yang sedang dipasang.

  Langkah 3 - Klik Selesai

  • Sekiranya proses pemasangan aplikasi selesai, maka anda hanya memilih butang Selesai , geng.
  • Pada peringkat ini, aplikasi berjaya dipasang pada komputer riba anda.

  Pasang aplikasi pada komputer riba melalui Kedai Microsoft

  Bagi pengguna Windows 8 dan Windows 10, sistem operasi ini juga ternyata mempunyai perisian lalai bernama Microsoft Store yang membolehkan pengguna memuat turun dan memasang aplikasi pada masa yang sama.

  Kedai Microsoft seperti Google Play untuk pengguna Android, geng. Oleh itu, terdapat banyak aplikasi atau permainan yang boleh anda muat turun melalui perkhidmatan ini.

  Cara memuat turunnya tidak terlalu sukar, anda boleh mengikuti cara yang disukai Jaka di bawah.

  Langkah 1 - Buka Kedai Microsoft

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan adalah tentu saja membuka perisian Microsoft Store terlebih dahulu, geng.

  • Di Windows 10 anda boleh mencari terus melalui menu Cari di bar tugas. Semasa berada di Windows 8 , gerakkan kursor ke sudut kanan atas atau bawah sehingga menu Carian muncul .

  • Selepas itu, pilih perisian Microsoft Store.

  Langkah 2 - Pilih aplikasi yang akan dipasang

  • Seterusnya, cari aplikasi yang ingin anda muat turun serta pasangkannya di komputer riba, geng.

  Langkah 3 - Pilih butang Dapatkan

  • Sekiranya anda telah memilih aplikasi yang ingin anda pasang di komputer riba, kemudian pilih butang Dapatkan .

  • Proses memuat turun akan bermula secara automatik dan akan muncul di bahagian atas.

  Langkah 4 - Klik butang Lancarkan

  • Sekiranya proses muat turun dan pemasangan selesai, pilih butang Lancarkan . Kini aplikasi berjaya dipasang pada komputer riba anda, geng.

  Pasang Aplikasi Android pada Laptop Melalui Emulator

  Bukan hanya aplikasi khas untuk komputer riba, ternyata anda juga dapat memasang aplikasi Android di komputer riba, geng.

  Cara memasang aplikasi Android di komputer riba memerlukan bantuan emulator Android agar aplikasi masih dapat berjalan di komputer riba. Salah satu emulator terbaik hari ini ialah NOX Player Emulator .

  - Langkah 1: Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang NOX Player Emulator pada komputer riba terlebih dahulu.

  Sekiranya anda tidak tahu caranya, anda boleh membaca artikel Jaka sebelumnya mengenai cara memasang NOX Player Emulator, geng.

  Sekiranya emulator berjaya dipasang di komputer riba, anda boleh mula memasang aplikasi Andorid. Anda juga boleh bermain permainan seperti Mobile Legends di komputer riba dengan menggunakan emulator ini.

  Bonus: Cara Menyahpasang Aplikasi pada Laptop

  Kadang kala komputer riba mula terasa lambat, menyahpasang aplikasi adalah salah satu penyelesaian yang dipilih oleh kebanyakan orang.

  Bagi anda yang tidak tahu menyahpasang aplikasi pada komputer riba, ikuti langkah-langkah untuk Jaka, geng. Dengar, mari kita pergi!

  Langkah 1 - Buka Panel Kawalan

  • Untuk mencari menu Panel Kawalan , sama seperti ketika anda mencari aplikasi Microsoft Store yang dijelaskan oleh Jaka sebelum ini, geng.

  Langkah 2 - Pilih pilihan Nyahpasang Program

  • Kemudian di menu Program , pilih pilihan Nyahpasang Program .

  Langkah 3 - Pilih aplikasi yang hendak dinyahpasang

  • Kemudian pilih aplikasi mana yang ingin anda hapus atau hapus pemasangan dari komputer riba, geng.

  • Langkah seterusnya, klik kanan pada aplikasi, kemudian pilih Nyahpasang .

  • Ikuti proses untuk menyelesaikannya, anda berjaya menyahpasang aplikasi pada komputer riba anda, geng.

  Nah, itulah cara memasang aplikasi pada komputer riba yang boleh anda cuba, geng. Sekiranya ada aplikasi yang ingin anda hapus, anda dapat mengikuti cara mencopot pemasangan aplikasi di komputer riba lebih awal.

  Mudah, betul, bagaimana? Semoga bermanfaat, ya, tutorial dari Jaka!

  Baca juga artikel Tech Hack menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan