8 Aplikasi Messenger Alternatif WhatsApp Terbaik untuk Android 2017

Beberapa aplikasi messenger alternatif selain WhatsApp.

Perlahan tetapi pasti, perkhidmatan seperti SMS dan MMS yang dulunya dikatakan sering digunakan oleh orang untuk menghantar mesej, kini mula ditinggalkan. Ini semua bermula apabila aplikasi pesanan segera seperti AOL mula dikembangkan menjadi lebih baik. Dan sekarang, memulakan banyak aplikasi serupa yang menawarkan kemudahan dalam menghantar mesej atau membuat panggilan.

Salah satu aplikasi messenger yang paling banyak digunakan sekarang ialah WhatsApp. Selain ringan dan menjimatkan kuota, WhatsApp juga mempunyai banyak ciri yang sangat membantu seperti panggilan video dan menghantar pelbagai fail. Nah, jika anda bosan dengan WhatsApp, itu saja, maka anda boleh mencuba 8 aplikasi messenger WhatsApp alternatif. Lihatlah!

BACA JUGA
  • 10 Perkara Rahsia yang Boleh Anda Lakukan dengan Aplikasi Facebook Messenger
  • Cara Memasang Messenger Lite pada Android, Jimat Kuota dan Bateri!
  • Cara Membuat Pemberitahuan Sembang Terapung Seperti di Facebook Messenger

8 Aplikasi Messenger Alternatif WhatsApp Terbaik Untuk Android 2017!

1. Tidak setuju

Discord boleh dikatakan aplikasi utusan terbaik untuk pemain. Kenapa? Kerana aplikasi ini dilengkapi dengan sokongan lintas platform antara telefon pintar dan PC. Aplikasi ini juga dilengkapi sembang suara, sembang teks, sokongan GIF, dan lain-lain. Pengguna aplikasi ini juga dapat membuat pelayan mereka sendiri atau bergabung dengan orang lain mengikut keperluan mereka. Pada mulanya, aplikasi ini ditujukan untuk para pemain. Namun, sebilangan orang menggunakannya sebagai tempat sembang untuk organisasi mereka kerana kemampuan berbual suara yang mudah.

2. FB Messenger Lite

Facebook Messenger adalah salah satu aplikasi messenger yang paling popular. Facebook mempunyai dua jenis aplikasi untuk ini. Yang biasa merangkumi semua ciri seperti kepala sembang, panggilan video, pelekat dan banyak lagi. Sementara itu, versi Lite hanyalah aplikasi sembang biasa dengan ciri panggilan suara. Sayangnya, aplikasi ini kini mulai diganggu dengan iklan yang menjengkelkan. Namun, aplikasi ini masih banyak digunakan oleh orang ramai kerana ringan dan menjimatkan kuota.

3. Google Allo dan Hangouts

Google Allo dan Google Hangouts adalah dua aplikasi messenger yang dibuat oleh Google. Allo adalah yang terkini. Allo mempunyai ciri integrasi dengan Google Asistant dan perkara biasa seperti pelekat, sokongan GIF dan banyak lagi. Allo juga menyokong Google Duo dan juga sembang peribadi jika anda mahu menggunakannya. Walaupun Google Hangouts adalah aplikasi yang lebih lama. Kelebihannya, aplikasi ini mempunyai sokongan lintas platform antara PC dan telefon pintar. Hangouts juga mempunyai sembang video, sembang suara dan beberapa ciri lain yang menyeronokkan.

4. Kik

Kik adalah satu lagi aplikasi utusan popular. Aplikasi ini membolehkan anda memilih nama yang unik, dan bukan nama sebenarnya atau nombor telefon. Oleh itu, memberikan kesan yang lebih peribadi mengenai ciri-ciri anda. Aplikasi ini juga sangat popular di kalangan pemain permainan Clash of Clans atau yang lain. Kik juga merangkumi pelekat, emoji, sembang kumpulan, sembang video, tema dan bahan reka bentuk. Pembelian dalam aplikasi ini hanyalah pembelian pelekat tambahan dan lain-lain.

5. kendur

Slack adalah aplikasi messenger yang lebih baik digunakan untuk perniagaan. Aplikasi ini mempunyai penampilan dan tema yang sangat bersih sehingga senang digunakan. Slack juga dilengkapi dengan sokongan untuk aplikasi pihak ketiga seperti Giphy, Google Drive, Asana, dan aplikasi produktif lain. Pengguna juga boleh bergabung dengan beberapa pelayan di Slack. Dengan cara tertentu, Slack adalah versi Discord yang lebih profesional. Sama seperti aplikasi messenger lain, Slack juga menyertakan aplikasi percuma yang boleh dimuat turun di PlayStore dan AppStore.

6. Telegram

Telegram adalah aplikasi messenger yang paling popular untuk masalah privasi. Aplikasi ini mempunyai enkripsi AES 256-bit, enkripsi RSA 2048-bit, dan lain-lain. Perkara seperti ini menjadikan Telegram sebagai aplikasi messenger paling selamat setakat ini. Telegram mempunyai perkongsian fail, sokongan merentas platform, sembang kumpulan, sokongan GIF, dan banyak lagi. Aplikasi ini berkembang seiring dengan popularitinya yang sangat pantas. Di Indonesia, aplikasi ini juga banyak digunakan sebagai alternatif untuk WhatsApp.

7. Viber

Viber memang kurang terkenal di beberapa negara, termasuk Indonesia. Walau bagaimanapun, aplikasi ini masih termasuk dalam aplikasi messenger yang paling popular. Viber menawarkan pengalaman penuh dalam pemesejan, termasuk menghantar mesej, membuat panggilan, sembang peribadi, sembang kumpulan, mesej video, sembang video, dan banyak lagi. Aplikasi ini juga merangkumi beberapa penambahan seperti pelekat, berita dari seluruh dunia, dan banyak lagi. Sayangnya, aplikasi ini agak berat berbanding dengan aplikasi messenger yang serupa.

8. BARIS

Yang terakhir adalah LINE. LINE adalah aplikasi messenger yang pertama kali dilancarkan pada tahun 2011. Aplikasi ini merangkumi pelbagai fitur umum dalam pemesejan seperti sembang teks, sembang suara, hingga panggilan video. Salah satu kelebihan LINE ialah pelekatnya banyak dan pelbagai. Beberapa pelekat adalah percuma, tetapi ada yang membayar. Selain itu, aplikasi ini juga menyokong platform silang untuk Android dan Windows.

Itulah 8 aplikasi messenger WhatsApp alternatif terbaik untuk Android. Aplikasi di atas adalah percuma, dan mungkin hanya mengandungi beberapa ciri berbayar yang tidak perlu dibeli seperti pelekat dan lain-lain. Dari senarai di atas, aplikasi mana yang paling sering anda gunakan? Tulis di ruangan komen ya!

Artikel Berkaitan