Cara menjual secara dalam talian tanpa modal | Jaminan Kejayaan!

Berikut adalah pelbagai cara untuk menjual secara dalam talian tanpa modal di pelbagai platform seperti Facebook, LINE, Instagram ke Tokopedia dan Bukalapak. Tanpa modal!

Ketika teknologi berkembang, menjual sesuatu bukan lagi perkara yang rumit. Sebabnya, sekarang anda boleh menjual apa sahaja dalam talian dengan mudah.

Sebenarnya, anda boleh menjadikan aktiviti penjualan dalam talian sebagai sumber pendapatan.

Jangan percaya?

Jaka akan memberi anda petua mengenai cara menjual dalam talian dengan pelbagai kaedah dan platform, baik menggunakan media sosial dan laman web jual beli dalam talian.

 • Cara Jual Dalam Talian di Instagram
 • Cara Jual Dalam Talian secara LINE
 • Cara menjual secara dalam talian di Tokopedia
 • Cara menjual secara dalam talian di Bukalapak
 • Cara Jual Dalam Talian di OLX
 • Bagaimana menjual secara dalam talian tanpa modal?

  Sumber gambar: Warranteer

  Adakah anda mahu barang yang anda jual cepat dijual? Atau adakah bercita-cita untuk menjadi ahli perniagaan yang berjaya?

  Mengikuti ini Jaka akan menerangkan pelbagai kaedah yang mudah dan praktikal menggunakan pelbagai platform yang dipercayai. Lihatlah!

  Cara Jual Dalam Talian di Facebook

  Merupakan salah satu media sosial yang paling popular, anda pasti tidak boleh ketinggalan Facebook sebagai alat menjual barang.

  Untuk itu, jelaskan Jaka bagaimana menjual secara dalam talian di Facebook dengan langkah-langkah berikut.

  1. Buat Posting Menarik

  Sumber gambar: Shopify

  Menjual apa sahaja menggunakan akaun Facebook peribadi atau akaun kedai yang anda buat secara khusus, tentunya mesti mengandungi kandungan menarik dalam setiap catatan yang anda buat.

  Pastikan kandungan gambar, kapsyen yang baik dan semua perincian dalam siaran akan membuat orang berminat membeli barang dagangan anda.

  2. Menyiarkan Produk untuk Dijual secara Konsisten

  Selain kandungan yang baik, anda mesti konsisten dalam memposting barang anda dalam jangka waktu tertentu.

  Selain meningkatkan kredibiliti, pengeposan biasa juga dapat menjangkau rakan-rakan yang mungkin tidak berpeluang melihat catatan sebelumnya.

  3. Promosi Percuma dan Berbayar

  Setelah mempunyai kandungan yang baik dan kerap memuatkan kandungan, anda boleh melakukan promosi secara percuma dan berbayar.

  Bagi anda yang tidak mahu membayar yuran, anda boleh menambah lebih banyak rakan di Facebook atau menyertai pelbagai kumpulan aktif yang berminat dengan barangan anda.

  Sekiranya anda mahukan promosi berbayar, anda boleh menggunakan ciri Iklan Facebook dengan kos iklan yang anda mahukan.

  Di samping itu, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan menambah rakan, yang tentunya memerlukan bayaran mengikut jumlah rakan yang anda mahukan.

  Cara Jual Dalam Talian di Instagram

  Selain Facebook, Instagram kini juga menjadi salah satu media sosial yang paling popular. Jadi sudah tentu media sosial ini benar-benar haram untuk anda terlepas.

  Di sini Jaka menerangkan cara menjual dalam talian di Instagram :

  1. Buat Akaun

  Sumber gambar: Brey.co/Instagram

  Bagi anda yang ingin menjual secara serius di Instagram, pertama anda mesti membuat akaun khas untuk kedai atau perkhidmatan anda.

  Buat akaun dengan nama, foto dan bio yang menarik. Selain itu, jangan lupa untuk selalu bersedia menjadi pentadbir yang pantas.

  2. Cari Ramai Pengikut

  Sumber gambar: Brey.co/Instagram

  Semakin banyak orang yang mengikuti akaun anda, tentunya semakin banyak pembeli berpotensi. Atas sebab ini, jemput rakan dan saudara anda untuk mengikuti akaun tersebut.

  Ikuti dahulu akaun yang berpotensi atau jika anda berminat dengan barang dagangan anda. Atau, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan menjual pengikut dan suka.

  3. Buat Posting Menarik

  Sumber gambar: Brey.co/Instagram

  Selain memiliki banyak pengikut, anda harus membuat kembali kandungan yang menarik dan berkelas agar dapat meyakinkan orang ramai untuk membeli barang dagangan anda.

  Kualiti gambar, kapsyen dan penggunaan hashtag menjadi faktor penting untuk berjaya menjual di Instagram.

  4. Beri Diskaun atau Promosi Menarik

  Sumber gambar: Brey.co/Instagram

  Siapa yang tidak berminat dengan diskaun dan promo ? Anda perlu sekali-sekala memberikan potongan harga dan promosi menarik untuk barangan anda.

  Terutama jika anda digolongkan sebagai penjual baru, promosi yang menarik pastinya akan menjadikan orang yang berminat untuk berbelanja dan kemudian menjadi pelanggan setia anda.

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Jual Dalam Talian secara LINE

  LINE yang kebetulan adalah salah satu aplikasi sembang terbaik juga banyak digunakan oleh orang untuk menjual produk mereka secara dalam talian. Dengan pelbagai ciri yang ada, berikut adalah langkah-langkah bagaimana menjual secara dalam talian di LINE .

  1. Gunakan LINE @

  Sumber gambar: Maceffort / LINE

  Anda perlu memasang aplikasi LINE @ yang dibuat untuk anda yang ingin berniaga menggunakan LINE.

  Aplikasi ini menyediakan ciri di mana akaun kedai anda akan diberi nama pengguna dengan awalan "@" . Selain itu, rakan-rakan di akaun anda sama dengan pengikutnya.

  Talian muat turun @

  2. Buat jawatan dan promo yang menarik

  Sumber gambar: Maceffort / LINE

  Sama dengan menggunakan Facebook dan Instagram, anda masih perlu menghasilkan kandungan yang menarik untuk setiap catatan yang anda buat.

  Foto berkualiti dengan kapsyen menarik adalah elemen yang mesti anda penuhi.

  3. Promosi Menggunakan Mesej Ucapan dan Mesej Siaran

  Sumber gambar: Maceffort / LINE

  Salah satu kelebihan menggunakan LINE @ adalah ciri ucapan dan siaran mesej yang lebih interaktif.

  Gunakan dua ciri ini untuk mempromosikan barang yang anda jual atau jika ada promosi menarik yang ingin anda sampaikan.

  Cara menjual secara dalam talian di Tokopedia

  Tokopedia adalah salah satu laman jual beli dalam talian terbaik di Indonesia. Anda mesti menggunakan laman web ini jika anda benar-benar ingin menjalankan perniagaan alias perdagangan melalui dalam talian. Berikut adalah cara menjual secara dalam talian di Tokopedia :

  1. Daftar (Buat Akaun)

  Cukup pergi ke laman web atau aplikasi Tokopedia, kemudian daftar atau daftar menggunakan akaun e-mel, Facebook atau pilihan akaun lain.

  Selepas itu, anda akan diminta untuk mengesahkan melalui nombor telefon bimbit anda sehingga akaun anda diproses.

  2. Buka Kedai

  Setelah mempunyai akaun, anda boleh segera membuka kedai anda sendiri. Ya, buat dengan nama, foto dan keterangan yang menarik agar pengunjung Tokopedia berminat untuk singgah di kedai anda.

  3. Masukkan Produk

  Setelah membuka kedai, anda boleh mula memasuki barang dagangan anda. Hampir sama dengan yang lain, anda mesti membuat kandungan yang menarik dari gambar dan perihalan item yang anda jual. Selain itu, jangan lupa juga menyertakan promosi menarik dalam jangka masa tertentu.

  4. Lakukan Transaksi

  Anda hanya perlu menunggu pembeli yang berminat, kemudian membuat transaksi setelah pembeli memutuskan untuk memesan salah satu barang dagangan anda. Kirim barang kepada pembeli, maka anda akan menerima wang dari pembayaran.

  Tokopedia DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Cara menjual secara dalam talian di Bukalapak

  Selain Tokopedia, Bukalapak juga merupakan salah satu laman jual beli dalam talian terbaik di negara ini. Sudah menjadi usia tua, anda juga mesti menggunakan Bukalapak jika anda ingin berniaga secara dalam talian.

  Berikut adalah langkah-langkah bagaimana menjual secara dalam talian di Bukalapak :

  1. Daftar (Buat Akaun)

  Pertama, lakukan proses pendaftaran menggunakan e-mel atau akaun Facebook anda. Setelah proses pendaftaran berjaya, anda boleh dengan segera membuka shanties anda sendiri dengan nama, foto dan keterangan menarik yang anda mahukan.

  2. Menjual Barang

  Anda boleh meletakkan barang dagangan anda di gerai yang telah anda buat. Sekali lagi, buat foto dan keterangan dan promosi menarik untuk menarik calon pembeli.

  3. Urus Urus Niaga & Penghantaran Barang

  Setelah pembeli berminat dan memesan barang anda, uruskan transaksi dengan menghantar item tersebut. Tidak boleh ada kesalahan dalam penghantaran barang dari jenis, ukuran, reka bentuk, hingga alamat penerima.

  4. Terima Bayaran

  Setelah barang sampai kepada pembeli, maka anda akan menerima wang dari pembayaran barang yang anda jual. Ingatlah, pembeli boleh mengambil kembali wang tersebut sekiranya barang yang diterima tidak sesuai dengan pesanan.

  Produktiviti Apl Buka Kunci MUAT TURUN

  Cara Jual Dalam Talian di OLX

  Terutama bagi anda yang ingin menjual barang terpakai yang belum digunakan tetapi masih sesuai digunakan, atau anda yang hanya ingin menambah wang saku dengan menjual barang-barangnya, maka OLX adalah tempat yang tepat untuk anda kunjungi.

  Berikutan Jaka terangkan prosedur menjual secara dalam talian di OLX :

  1. Buat Akaun

  Daftar atau buat akaun anda di OLX menggunakan e - mel atau Facebook anda . Akaun ini berguna untuk anda membuat iklan untuk menjual barang terpakai anda.

  2. Buat Tajuk Iklan

  Memulakan proses penjualan, pertama anda perlu membuat tajuk iklan untuk item yang anda jual. Simpan tajuknya semenarik mungkin, tetapi masih jauh dari kesan berbohong kepada calon pembeli.

  3. Pilih Kategori

  Setelah menyelesaikan tajuk iklan, anda perlu memilih kategori mana yang sesuai dan sesuai untuk item yang anda jual. Kategori ini sangat penting untuk memudahkan calon pembeli mencari barang dagangan anda.

  4. Isi Huraian

  Isi keterangan beserta maklumat lengkap mengenai barang dagangan anda. Jangan lupa, buat foto menarik serta perincian untuk menggambarkan barang dagangan anda dengan jelas kepada bakal pembeli.

  5. Lengkap Data Peribadi

  Lengkapkan data anda dengan memberikan kenalan yang dapat dihubungi. Pastikan anda berada dalam status tindak balas yang cepat sehingga calon pembeli menjadi lebih yakin dan proses transaksi berjalan lebih cepat.

  Produktiviti Aplikasi Tokobagus MUAT TURUN

  Itulah koleksi cara menjual kedai dalam talian tanpa modal lengkap di pelbagai media sosial dan laman web jual beli dalam talian.

  Sekarang, tidak ada lagi alasan untuk anda bingung tentang cara menjual barang dengan mudah atau bagi anda yang masih belum memahami cara memulakan perniagaan secara dalam talian. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Online atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan