Tutorial mengenai Cara Melukis Anime dengan Mudah untuk Pemula

Siapa yang mahu dapat melukis anime? Bagi anda yang ingin belajar, berikut adalah tutorial cara melukis anime yang mudah dilakukan untuk pemula.

Sukar untuk meminta gambar anime ! Terdapat begitu banyak teknik yang perlu dilakukan, mulai membuat lakaran pergerakan tubuhnya untuk menyukai perincian kecil. Boro-boro melukis satu badan, malah tidak dapat membuat mata!

Adakah itu benar?

Mungkin tutorial yang anda baca bukan untuk pemula. Tenang, Jaka sudah membuat kaedah untuk melukis anime untuk pemula untuk anda. Jaka pasti jika anda membaca artikel ini sehingga habis dijamin dapat segera!

BACA JUGA
 • 75+ Gambar Anime Keren Terbaik 2020, Sesuai untuk Kertas Dinding!
 • 20 Anime Aksi Terbaik Sepanjang Masa, Abis Epik Dijamin!
 • 10 daripada Permainan Anime Offline Offline 2018 yang Paling Gila tanpa Perlu Internet!

Tutorial Menggambar Anime Jepun untuk Pemula

Agar tidak menjadi omdo , Jaka yang tidak pernah melukis anime juga mencubanya. Hasilnya tidak begitu baik, tetapi sekurang-kurangnya membuktikan bahawa anda juga boleh melakukannya!

Jaka akan suka melukis anime selangkah demi selangkah . Sebagai contoh, di sini, Jaka akan memberi anda cara untuk melukis anime wanita, untuk diikuti oleh budak lelaki!

Sumber gambar: youtube.com

Btw, jika anda ingin mencuba tutorial ini pada waktu pagi, anda pasti memerlukan penggera. Sekiranya anda telah menulis mengenai aplikasi penggera bertema anime, buka di sini!

Selain itu, Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan pensil semasa latihan!

 • Cara melukis anime (lakaran badan dan kepala)
 • Cara melukis anime (melukis badan dan rambut)
 • Cara Melukis Anime (Bahagian Pakaian dan Kemasan)
 • Cara Melukis Anime (Bahagian Kepala)

  Pertama sekali, anda mesti berlatih untuk menarik pelbagai hiasan wajah . Bahagian ini penting kerana ekspresi watak ditunjukkan oleh wajah, jadi anda memerlukan latihan yang rajin untuk dapat melukisnya dengan lancar.

  Untuk inspirasi melukis, mungkin anda boleh memuat turun kertas dinding bertema anime di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Langkah 1: Latihan untuk Melukis Tepi Mata

  Perkara pertama yang mungkin anda perlukan sebelum melukis watak anime adalah berlatih membuat mata .

  Anda boleh mula mencuba bahagian luar mata dengan menggunakan satu baris. Tebalkan garis yang baru anda buat, tetapi hanya bahagian atas dan sisi.

  Langkah 2: Latihan untuk Melukis Pola Mata

  Sekiranya bingkai mata selesai, anda boleh membuat sebilangan corak mata sesuai dengan keinginan anda.

  Gambar mata 1, 2, dan 4 berada dalam keadaan normal, gambar mata ke-3 dan ke-5 adalah mata yang menghadap ke atas, dan mata ke-6 adalah mata yang digunakan untuk menyatakan kejutan.

  Langkah 3: Latihan untuk Melukis Kedua Mata

  Setelah berjaya menarik satu mata, sudah tiba masanya anda menarik pasangan . Anda harus memilih, watak yang ingin dibuat adalah menghadap lurus atau sedikit condong.

  Sekiranya kedudukan kepala lurus, maka ukuran mata harus sama, tetapi jika posisi kepala miring, buat mata lebih tipis yang posisinya lebih jauh dari sudut pandang.

  Langkah 4: Lukis Bahagian Wajah Lain

  Sekiranya anda puas berlatih membuat mata, langkah seterusnya adalah menggambar bahagian muka yang lain, seperti mulut dan hidung.

  Mata yang sama boleh mempunyai makna yang berbeza dengan menarik mulut. Oleh itu, pastikan bahawa apa yang ingin anda nyatakan ditarik melalui mulut.

  Jangan lupa melukis garis wajah sehingga gambar animasi anda mula muncul.

  Cara melukis anime (lakaran badan dan kepala)

  Bagaimana, melukis wajah dengan lancar? Sudah tiba masanya untuk melangkah ke peringkat seterusnya, iaitu melukis lakaran badan .

  Sketsa ini akan menjadi asas bagaimana watak anda bergerak, sama ada berdiri atau duduk.

  Langkah 5 (Melukis Sketsa Badan)

  Baiklah, masalah wajah sudah selesai, sekarang adalah masa untuk kita melangkah ke peringkat seterusnya, iaitu menggambar badan . Anda perlu membuat lakaran terlebih dahulu, watak apa yang ingin anda gerakkan.

  Untuk watak wanita, biasanya mempunyai kaki yang lebih panjang daripada manusia normal. Selain itu, kedudukan bahu juga lebih kecil dan lebih dekat dengan kepala jika dibandingkan dengan lelaki.

  Langkah 6 (Menggambar Kepala)

  Setelah selesai membuat sketsa badan, inilah masanya untuk mencuba hasil latihan menggambar kepala . Lingkaran kepala yang anda lukis sebelumnya adalah panduan anda.

  Bengkokkan garisan untuk membuat dagu. Lukis juga garis-garis melengkung untuk melukis wajah, dari dagu ke bahagian atas kepala dan dari sebelah kiri muka ke kanan.

  Langkah 7 (Melukis Mata)

  Sudah tiba masanya untuk memulakan dengan sedikit perincian! Lukiskan mata yang telah anda latih berkali-kali dari garis melengkung mendatar. Ingat, mata yang lebih jauh dari sudut pandangannya semakin tipis.

  Adakah anda ingin berehat terlebih dahulu? Sungguh sedap semasa menonton anime, di sini, Jaka, berikan pautan cadangan!

  Langkah 8 (Lukis Bahagian Wajah Lain)

  Tambahkan beberapa perincian ke wajah, seperti hidung dan mulut untuk menunjukkan ekspresi apa yang ingin anda tunjukkan.

  Cara melukis anime (melukis badan dan rambut)

  Langkah 9 (Membuat Garisan Badan)

  Kami mengetepikan masalah kepala terlebih dahulu, kini sedih untuk beralih ke bahagian badan. Dengan menggunakan garisan lakaran yang dibuat lebih awal, lukis sisi badan.

  Untuk watak wanita seperti contoh, pergelangan tangan dan pergelangan kaki lebih kecil daripada watak lelaki. Leher dan bahu juga mesti dipertimbangkan dengan betul agar wataknya tidak seperti watak lelaki.

  Seterusnya adalah pinggang. Watak wanita anime mesti mempunyai lekuk . Pinggul mesti kelihatan lebih lebar daripada bahu.

  Langkah ini adalah salah satu langkah yang paling penting, jadi anda mesti berhati-hati semasa menggambarnya.

  Langkah 10 (Menggambar Rambut)

  Baiklah, kita mula menambah butiran sekali lagi. Pertama ialah menggambar rambut . Dalam contoh tersebut, Jaka memberikan contoh model rambut dengan ekor telinga.

  Potongan rambut ini adalah tatanan rambut di mana rambut sisi jatuh di depan telinga sehingga sampai ke dagu. Lukis rambut dari bahagian kepala yang melengkung dan tambahkan beberapa poni di atas mata.

  Langkah 11 (Tambah Butiran Rambut)

  Seterusnya, anda boleh menarik ekor kuda . Buat sejenis roti di bahagian belakang kepala, kemudian lukis rambut di sisi seolah-olah rambut di angin.

  Cara Melukis Anime (Bahagian Pakaian dan Kemasan)

  Baiklah, sudah tiba masanya untuk memasukkan bahagian terakhir, iaitu memberikan butiran akhir dan tentu saja menerangkan reka bentuk pakaian untuk watak kita.

  Langkah 12 (Melukis pakaian)

  Kepala sudah selesai, kini tiba masanya untuk menjadi pereka pakaian . Anda boleh melukis model apa pun, tetapi di sini Jaka memakai pakaian sekolah.

  Jaka merancang pakaian seragam yang longgar sehingga tidak melanggar peraturan sekolah, jadi mesti ada sedikit ruang antara pakaian dan garis lakaran yang telah dibuat. Untuk leher, Jaka menggunakan kolar berbentuk V.

  Langkah 13 (Berikan Butiran mengenai Pakaian)

  Tambahkan beberapa butiran seragam , seperti garis di tepi seragam dan tali leher. Ingat, pakaian seragam bukanlah objek dua dimensi, jadi gambar seragam yang anda buat mesti kelihatan seperti dipakai oleh watak anda, bukan hanya ditampal.

  Langkah 14 (Menggambar Bawahan)

  Selesaikan bos, sudah tiba masanya untuk menarik pekerja bawahan . Kerana temanya bertiup angin, maka buatlah roknya mengembang sedikit.

  Anda boleh mulakan dengan melukis bahagian tengah terlebih dahulu supaya ukuran skirtnya boleh simetris. Semakin ke tepi, semakin tinggi garis skirt yang dilukis.

  Langkah 15 (Akhirnya)

  Perwatakan anda hampir selesai! Lukiskan butiran lain yang tersisa, seperti kaus kaki, kasut, dan tentu saja jari.

  Periksa juga wajahnya, kerana Jaka belum menyuruh saya menarik kening dan telinga yang tersembunyi di belakang poni.

  Bagaimana, mudah bukan tutorial cara melukis anime untuk pemula di atas? Anda boleh, terutamanya anda. Langkah-langkah di atas diambil dari hellokids.com . Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan