Berhati-hati! Inilah Cara Membezakan Powerbank Asli dan Palsu!

Adakah anda ingin membeli Powerbank lagi? Hati-hati sebelum membeli kerana powerbank KW beredar di mana-mana. Ini adalah cara membezakan powerbank asli dan palsu.

Masih hangat di internet berita mengenai larangan membawa powerbank ke pesawat. Ini semua disebabkan oleh video yang beredar di mana terdapat powerbank yang terbakar di kabin pesawat .

Anda pasti merasa ngeri dengan berita itu. Tetapi untuk berita yang lebih lengkap, baca artikel berjudul "Bahaya Meletup! Powerbank Tidak Dapat Menaiki Pesawat?"

BACA JUGA
  • Bahaya Meletup! Tidak dapat Powerbank menaiki pesawat?
  • Inilah Cara Menjaga Power Bank Supaya Tidak Merosakkan Dengan Cepat
  • Selain Canggih, 10 Telefon Pintar Bateri Besar Ini Juga Boleh Menjadi Power Bank

Cara Membezakan Powerbank Asli dan Palsu

Nah, bagi anda yang ingin membeli powerbank, ada baiknya kita mesti berhati-hati sebelum membeli. Kerana, ternyata terdapat banyak powerbank palsu dan palsu di pasaran. Selain membahayakan anda, membeli powerbank palsu dan palsu juga mengancam keselamatan anda.

Lalu, bagaimana saya membezakan antara powerbank asli dan palsu atau palsu? Ayuh, kita akan bincangkan secara langsung.

1. Kapasiti yang tidak munasabah

Dengan perkembangan zaman, sudah tentu pengeluar powerbank juga akan mencipta powerbank dengan teknologi yang semakin canggih, seperti kapasiti bateri powerbank itu sendiri. Namun, sehingga kini tidak ada kapasiti power bank lebih dari 30,000 mAh.

Oleh itu, jika anda melihat penjual menjual powerbank dengan kapasiti hingga 200,000 mAh , lebih baik tidak mempercayai bahawa powerbank yang asal. Sekiranya terdapat banyak kapasiti, itu bukan bank kuasa, tetapi ia adalah bateri kering.

2. Harganya terlalu murah

Siapa yang tidak akan tergoda dengan barang yang mempunyai harga murah? Tetapi ketika hendak berbau bateri, jangan sekali-kali bermain-main dengan lelaki. Kerana, baterinya cukup berbahaya dan boleh mencetuskan kebakaran sehingga letupan.

Sekiranya anda dapati harga powerbank yang mempunyai kapasiti yang besar tetapi harganya sangat murah , anda harus menduga terlebih dahulu. Sekiranya yang menjual bukan kedai rasmi, lebih baik anda membatalkan niat anda untuk membelinya.

3. Berat Powerbank

Di samping itu, anda juga boleh menguji powerbank dengan menimbangnya. Sekiranya bank kuasa yang anda ingin beli mempunyai kapasiti yang besar tetapi beratnya sangat ringan, anda perlu mengesyaki bank kuasa.

Secara logiknya, semakin besar kapasiti power bank, semakin banyak bateri yang diperlukan oleh power bank. Jadi, semakin banyak bateri yang digunakan, ini bermakna semakin banyak power bank .

4. Bahan Powerbank

Pasti power bank yang asli mempunyai kualiti yang baik, seperti terbuat dari bahan terbaik. Sekiranya powerbank dibuat dengan bahan plastik, ia harus dibuat dengan plastik yang tidak mudah pecah, dan jika powerbank terbuat dari aluminium, ia harus tahan terhadap kakisan dan tidak mudah karat.

Di samping itu, logo jenama juga akan dicetak dengan terang dan berkualiti. Supaya logo tidak mudah luntur dan juga tidak terhakis.

5. Waranti dan Ulasan

Barang dan dibeli di kedai rasmi mesti mempunyai jaminan rasmi dari vendor Powerbank. Oleh itu, semasa anda membeli, pastikan untuk bertanya sama ada powerbank mempunyai jaminan rasmi dari vendor atau tidak.

Walau bagaimanapun, jika anda membeli powerbank dalam talian, ada baiknya anda menyemak semakan item terlebih dahulu. Sekiranya ramai orang mengadu mengenai powerbank, lebih baik membatalkan pembelian.

Itulah 5 cara untuk membezakan antara powerbank asli dan palsu atau yang palsu. Adalah idea yang baik untuk selalu mengelakkan membeli powerbank palsu atau palsu, kawan-kawan. Kerana, selain membahayakan telefon pintar anda, powerbank palsu juga tidak mempunyai jaminan keselamatan. Mengenai bahaya bank kuasa palsu itu sendiri, JalanTikus akan membincangkannya pada masa yang lain.

Artikel Berkaitan