10 Permainan Pilihan Editor Luar Talian untuk PC dan Android, Lebih Menyeronokkan tanpa Internet!

Dalam artikel ini, Jaka akan berkongsi cadangan dari 10 permainan terpilih editor luar talian yang dapat anda nikmati tanpa memerlukan sambungan internet, geng!

Geng, anda semua, betul, merasakan fenomena yang disebut internet down?

Sama ada kerana penggalian kabel yang membuat rangkaian kabel optik pecah atau kerana penyedia perkhidmatan internet tempatan yang bermasalah, Jaka yakin anda merasakan ini.

Internet yang mati pasti akan membuat anda kecewa, bukan? Anda tidak boleh melakukan Netflix, anda tidak boleh bekerja dari rumah, dan anda pasti tidak akan dapat bermain DotA 2 dengan rakan-rakan.

Walau bagaimanapun, anda boleh bergantung pada penambatan tetapi ping dan latensi penting dalam permainan dalam talian. Belum lagi masalah pelan data anda yang pasti banyak digunakan.

Oleh itu, geng, lebih baik anda menyediakan beberapa permainan terpilih editor luar talian yang boleh anda mainkan walaupun internet anda terjejas.

 • Kejatuhan 4
 • Bandar: Skylines
 • Lembah Stardew
 • XCOM 2
 • Permainan Pilihan Editor Luar Talian untuk Android
  • Alto's Odyssey
  • Garis Hidup
  • Florence
  • Reigns: Game of Thrones
  • Plague Inc.
 • Permainan Pilihan Editor Luar Talian untuk Steam

  Bagi anda yang rajin mengikuti industri permainan video, pasti anda tahu bahawa genre battle royale dan MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) kini semakin mendapat tempat.

  Walaupun begitu, permainan offline singleplayer juga masih belum kehilangan prestise yang anda tahu dan masih banyak permainan offline baru yang dapat anda nikmati.

  Nah, di sini, Jaka ingin berkongsi beberapa permainan dengan pilihan editor luar talian yang unik yang dapat anda rasakan sedikit. Ingin tahu? Baca sahaja, geng!

  1. 428 Perebutan Shibuya

  Permainan penyunting luar talian yang pertama adalah 428 Shibuya Scramble , permainan novel visual yang terletak di kawasan Shibuya di Tokyo, Jepun.

  Di sini, anda akan mengawal 5 watak yang berbeza untuk menyelesaikan kisah penculikan dan keputusan yang anda buat dengan satu watak akan mempengaruhi watak yang lain.

  Sekiranya anda masih ragu-ragu, majalah Famitsu dari Jepun biasanya memberikan skor sempurna 40/40 untuk permainan luar talian 2018 ini. Jadi kualitinya tidak dapat dipertikaikan, geng!

  Perincian428: Perebutan Shibuya
  Pemaju Chunsoft Spike
  Penerbit Chunsoft Spike
  Tarikh Tayangan 5 September 2018
  Harga Rp.209,999 (Steam)
  DOWNLOAD Permainan

  2. Kejatuhan 4

  Dalam permainan RPG dunia terbuka ini, anda memainkan peranan sebagai penyelamat Vault 111, sebuah bunker yang berfungsi sebagai perlindungan dari serangan nuklear dan radiasi.

  Dengan kawasan yang luas dan banyak pilihan pencarian, dijamin anda akan menghabiskan berjam-jam di reruntuhan Amerika yang menjadi latar belakang permainan ini.

  Apa yang menjadikan permainan aksi luar talian yang unik ini adalah tetapan campurannya. Walaupun terletak pada abad ke-23, Fallout menggunakan estetika dan runut bunyi dari tahun 1940-an.

  PerincianKejatuhan 4
  Pemaju Bethesda Game Studios
  Penerbit Bethesda Softworks
  Tarikh Tayangan 10 November 2015
  Harga Rp.400.000 (Steam)
  DOWNLOAD Permainan

  3. Bandar: Langit

  Dapat ditebak dari namanya bahawa Cities: Skylines adalah permainan simulator yang memerlukan anda membina dan mengurus sebuah kota.

  Bagi anda yang banyak merungut kesesakan lalu lintas, anda harus mencuba permainan ini, geng, jadi anda tahu betapa sukarnya, merancang bandar yang bebas daripada kesesakan lalu lintas.

  Harap maklum, geng, permainan pilihan penyunting luar talian ini agak sukar kerana terdapat banyak perkara yang harus anda perhatikan agar bandar yang anda rancang dapat berjaya.

  Bagi anda yang menginginkan permainan yang lebih aman, anda boleh melihat cadangan seterusnya.

  PerincianBandar: Skylines
  Pemaju Colossal Order Ltd.
  Penerbit Paradoks Interaktif
  Tarikh Tayangan 10 Mac 2015
  Harga Rp1,99,999 (Steam)
  DOWNLOAD Permainan

  4. Lembah Stardew

  Bagi anda yang memasuki generasi PS1, anda mesti tahu, betul, dengan nama Harvest Moon? Untuk PC ada pengganti bernama Stardew Valley .

  Mirip dengan Harvest Moon, Stardew Valley adalah permainan simulasi pertanian di mana anda menguruskan ladang sehingga anda benar-benar bosan.

  Pasti, Stardew Valley juga menampung anda yang ingin mencari waifu atau husbando kerana dalam permainan ini juga terdapat sistem hubungan.

  Permainan ini juga sangat ringan yang anda tahu, geng, kerana Stardew Valley menggunakan gaya seni 16-bit seperti zaman Super Nintendo sebelumnya.

  PerincianLembah Stardew
  Pemaju PrihatinApe
  Penerbit PrihatinApe
  Tarikh Tayangan 27 Februari 2016
  Harga Rp.115,999 (Steam)
  DOWNLOAD Permainan

  5. XCOM 2

  Di XCOM 2, anda bermain sebagai panglima kumpulan elit Kawasan 51 antek, bernama XCOM.

  Semua pasukan anda yang kembali ke sisi Tuhan tidak akan dapat kembali lagi jadi di sini anda mesti sentiasa berhati-hati dalam menentukan langkah seterusnya.

  Selain medan perang, XCOM 2 juga mempunyai elemen pengurusan sumber dari segi menjaga markas anda.

  Sebagai komandan, anda mesti membuat keputusan tentang bagaimana sumber daya anda akan digunakan dan bidang mana yang ingin anda bantu.

  PerincianXCOM 2
  Pemaju Permainan Firaxis
  Penerbit Permainan 2K
  Tarikh Tayangan 5 Februari 2016
  Harga Rp.589.000 (Steam)
  DOWNLOAD Permainan

  Permainan Pilihan Editor Luar Talian untuk Android

  Bagi mereka yang bermain di Android, jangan putus asa, geng! Jaka juga mempunyai beberapa cadangan untuk pilihan permainan penyunting luar talian terbaik.

  Baik dari segi kualiti dan kuantiti, Play Store juga tidak kalah. Permainan berikut dijamin akan membuat anda sibuk walaupun internet anda tidak berfungsi.

  1. Alto's Odyssey

  Sekuel Alto's Adventure, Alto's Odyssey adalah permainan di mana anda bertindak sebagai pemain salji yang melintasi pemandangan padang pasir.

  Tidak seperti kebanyakan permainan pelari tanpa henti yang lain, permainan luar talian terbaik 2018 ini mempunyai suasana yang menenangkan dengan gaya seni minimalis dan disertai dengan muzik yang indah.

  PerincianAlto's Odyssey
  Pemaju Noodlecake Studios Inc.
  Tarikh Tayangan 25 Julai 2018
  Harga Percuma (Play Store)
  Permainan Arcade Noodlecake Studios Inc. DOWNLOAD

  2. Garis hidup

  Lifeline adalah permainan berasaskan teks interaktif di mana anda diminta untuk menyelamatkan Taylor , angkasawan yang terdampar di angkasa.

  Dalam permainan ini, anda akan menerima rangkaian pesanan teks dari Taylor dan respons yang mesti anda pilih akan menentukan nasib Taylor.

  Permainan pilihan editor luar talian ini sangat unik kerana teks anda boleh dibuat dalam masa nyata, jadi anda perlu menunggu beberapa saat untuk mendengar jawapan selanjutnya dari Taylor.

  PerincianGaris Hidup
  Pemaju Permainan 3 Minit
  Tarikh Tayangan 10 Jun 2015
  Harga Rp.13,000 (Play Store)
  DOWNLOAD Permainan

  3. Florence

  Bolehkah anda bayangkan tidak, geng, novel visual yang diceritakan tanpa sepatah kata? Nah, Florence adalah permainan itu.

  Di sini, anda memainkan peranan Florence Yeoh dalam merasakan keasyikan kehidupan romantisnya bersama Krish .

  Walaupun agak pendek, permainan pilihan editor luar talian ini berjaya membuat beberapa rakan Jaka menangis, jadi sediakan kotak tisu ketika anda bermain.

  Sekiranya anda mencari pengalaman yang benar-benar unik di Android, anda mesti memuat turun permainan luar talian ini, geng!

  PerincianFlorence
  Pemaju Annapurna Interaktif
  Tarikh Tayangan 5 Mac 2018
  Harga Rp. 40,000 (Play Store)
  DOWNLOAD Permainan

  4. Pemerintahan: Game of Thrones

  Kisah daratan Westeros mungkin sudah berakhir, tetapi itu tidak bermakna kita harus dipisahkan sepenuhnya dari Game of Thrones, geng!

  Bagi mereka yang masih merindui keluarga Stark, anda boleh mencuba Reigns: Game of Thrones , hasil dari siri Reigns yang menggunakan tetapan Game of Thrones.

  Dalam permainan android luar talian terbaik 2018 ini, anda memainkan peranan sebagai salah satu watak Game of Thrones dan membuat keputusan yang akan mempengaruhi Seven Kingdoms.

  PerincianReigns: Game of Thrones
  Pemaju DevolverDigital
  Tarikh Tayangan 18 Oktober 2018
  Harga Rp.57.000 (Play Store)
  DOWNLOAD Permainan

  5. Plague Inc.

  Nah, ini adalah permainan pilihan penyunting luar talian yang sesuai untuk anda yang memerlukan jalan keluar dalam hidup. Dalam permainan ini, anda ditugaskan untuk menyebabkan kiamat dengan menyebarkan virus tiruan anda.

  Sebagai tambahan kepada idea yang unik, permainan ini juga memiliki strategi permainan yang sangat mendalam, sehingga anda pasti dapat menikmati Plague Inc. dan ikuti keseronokan jalan cerita.

  PerincianPlague Inc.
  Pemaju Penciptaan Ndemik
  Tarikh Tayangan 4 Oktober 2012
  Harga Percuma (Play Store)
  Permainan Simulasi untuk DOWNLOAD miniclip.com

  Nah, itulah permainan pilihan editor luar talian yang disyorkan dari Jaka, geng. Jaka memilih 10 permainan di atas kerana menurut Jaka, mereka masing-masing memberikan pengalaman yang berbeza.

  Jaka pasti, walaupun citarasa anda berbeza-beza, anda dapat menjumpai pilihan yang sesuai dari 10 permainan di atas.

  Jangan risau, semua permainan yang disebutkan oleh Jaka di atas semuanya berkualiti, jadi anda tidak perlu lagi bersusah payah mencari hiburan sekiranya internet anda sudah mati.

  Baca juga artikel mengenai Permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan