10 Aplikasi Realiti Augmented Android Terbaik 2018 yang Mesti Anda Cuba

Anda mesti tahu atau pernah mendengar mengenai teknologi AR, aka realiti tambahan, bukan? Di sini, berikan cadangan mengenai 10 aplikasi Android AR terbaik yang mesti anda cuba pada tahun 2018.

Anda pasti pernah mendengar permainan Pokemon GO, bukan? Atau adakah anda pernah memainkannya? Permainan ini menggunakan teknologi yang disebut augmented reality (AR) sehingga dapat menggabungkan dan memunculkan monster Pokemon ke dunia nyata.

Ya. Teknologi AR dengan kata lain adalah teknologi yang mampu menggabungkan objek maya ke persekitaran yang sebenar. Kali ini, Jaka akan memberi anda cadangan mengenai sepuluh aplikasi augmented reality Android terbaik yang mesti anda cuba pada tahun 2018.

BACA JUGA
  • Apakah perbezaan antara Realiti Augmented vs Realiti Maya?
  • Kini Reka Bentuk Kereta Boleh Menggunakan Augmented Reality (AR), Benarkah?
  • 5 Aplikasi Android Reality Augmented Terbaik, Dunia Sebenar Menjadi Lebih Hidup!

10 Aplikasi Realiti Augmented Android Terbaik 2018

1. Peta Langit Google

Google Sky Map adalah salah satu aplikasi augmented reality tertua di Play Store. Aplikasi ini menyediakan ciri-ciri untuk pengguna dapat menjelajahi ruang angkasa dari telefon pintar Android mereka. Cukup arahkan telefon pintar ke langit, aplikasi ini akan menunjukkan lokasi planet, benda langit dan keadaan galaksi.

Aplikasi Produktiviti Sky Map Devs DOWNLOAD

2. Inkhunter

Bercita-cita untuk memiliki tatu tetapi tidak pernah diberkati oleh ibu bapa atau keluarga terdekat? Jangan keliru. Anda boleh mempunyai tatu dengan aplikasi Inkhunter. Dengan teknologi AR, aplikasi ini dapat memunculkan reka bentuk tatu yang anda mahukan ke bahagian badan yang anda juga mahukan.

Produktiviti Apl INKHUNTER, Inc. MUAT TURUN

3. Masuk

Jauh sebelum Pokemon GO, terdapat Ingress yang merupakan salah satu permainan AR klasik klasik tertua yang sudah ada. Permainan ini memerlukan pemain menyelamatkan manusia dari bahaya tenaga misteri yang tersebar di seluruh dunia. Peranan pemain terbahagi kepada dua iaitu The Enlightened dan The Resistance.

NianticLabs Adventure Games @ DOWNLOAD Google

4. Terjemahan Google

Anda pasti mengetahui salah satu ciri Google yang dapat menterjemahkan hampir semua bahasa di dunia. Lebih hebat lagi, Google membuat Terjemahan Google dalam versi aplikasi AR. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, anda boleh menterjemahkan tulisan yang anda dapati di mana sahaja.

Apl Produktiviti Google MUAT TURUN

5. Aplikasi Pewarna 3D Yang Lebih Sunyi

Aplikasi mewarnai secara khusus dengan teknologi augmented reality? Jawapan yang lebih tenang. Pengguna bebas mewarnakan objek yang ada di persekitaran dengan aplikasi ini. Plus, Quiver menyediakan ciri lain seperti kuiz, permainan dan pengambilan gambar.

Aplikasi Produktiviti QuiverVision Limited DOWNLOAD

6. Antimosquito AR Game

Satu lagi aplikasi AR dalam bentuk permainan yang sangat menyeronokkan. Antimosquito sangat sesuai untuk anda pemburu nyamuk. Anda akan diberi senjata untuk memburu dan membunuh nyamuk dengan menembaknya, tentu saja dengan mencari terlebih dahulu di seluruh pelosok ruangan.

Penyemak imbas aplikasi Zanzara Games DOWNLOAD

7. Lawatan Lapangan

Anda tidak perlu takut untuk menyembunyikan atau kehilangan maklumat mengenai tempat yang anda lawati. Cukup buka aplikasi Field Trip dan sorot satu perkara menarik di tempat yang anda lawati, maka aplikasi AR akan memberi anda maklumat mengenai tempat tersebut.

Produktiviti Aplikasi NianticLabs MUAT TURUN

8. Google Goggles

Hampir seperti Field Trip, aplikasi yang disebut Google Googles juga mempunyai ciri serupa yang memberikan maklumat mengenai perkara menarik (tempat, lukisan, buku, dll.) Yang anda dapati di mana sahaja anda berada. Kelebihannya, aplikasi ini dapat membaca kod bar dan kod QR.

Produktiviti Apl Google Inc. MUAT TURUN

9. Peta Kompas GPS AR 3D

Walaupun kelihatan kuno sejak adanya GPS, kompas sebenarnya adalah objek penting yang sangat berguna untuk memandu perjalanan. Bagi anda yang masih mempercayai perjalanan ke objek ini, anda mesti mencuba aplikasi AR yang disebut AR GPS Compass Map 3D. Seperti gambar di atas, kompas maya akan memandu perjalanan anda ke destinasi anda.

DOWNLOAD Konduktor Produktiviti Kod Apl

10. Realiti Augment 3D Augment

Aplikasi AR ini sesuai untuk anda yang ingin menjual sesuatu atau bahkan bergelut dalam bidang penjualan dan pemasaran. Augment 3D Augment Reality dapat memvisualisasikan produk yang anda ingin jual dan memaparkan maklumat dan tutorial mengenai objek-objek ini.

DOWNLOAD Aplikasi Peningkatan Produktiviti

Itulah sepuluh aplikasi augmented reality terbaik untuk Android yang mesti anda cuba pada tahun 2018. Mana antara sepuluh di atas yang anda fikir paling menarik dan ingin dicuba dengan segera? Jangan ragu untuk menyatakan pendapat anda di ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan