Senarai Harga Lengkap Pemasangan Wi-Fi 2020 (IndiHome, First Media, Biznet, dll.)

Adakah anda ingin mempunyai langganan internet menggunakan Wi-Fi di rumah? Sila semak senarai harga terkini untuk pasangan Wi-Fi terbaru (IndiHome, First Media, Biznet, dll.) 2020 di bawah!

Pada zaman ini, internet boleh dikatakan bukan lagi kemewahan tetapi keperluan untuk kita, geng!

Jaka pasti anda semua sudah mempunyai pakej internet anda sendiri di telefon bimbit anda tetapi jika anda menggunakan aplikasi menonton filem percuma setiap hari, ia pasti akan singkat.

Untungnya, sekarang banyak penyedia perkhidmatan internet memberikan harga Wi-Fi murah untuk menampung keperluan internet kita, geng.

 • Harga Pasang MNC Main Wi-fi
 • Harga Pasang Wi-Fi IndiHome
 • Harga Pasang Wi-Fi Rumah Biznet
 • Harga Pasang Wi-Fi MyRepublic
 • Harga Pemasangan Wi-fi Indosat GIG
 • Harga Pasang Wi-Fi CBN
 • Harga Memasang Wi-Fi Lain ...
 • Harga Pemasangan Wi-Fi 2020 Terkini

  Dengan berkembangnya penyedia perkhidmatan internet di rumah yang ada sekarang, kita tidak perlu lagi merasa terganggu lagi jika anda ingin memasang Wi-Fi di rumah.

  Sekiranya anda sudah mempunyai Wi-Fi di rumah, anda tidak perlu bersusah payah melihat senarai harga pakej internet 4G untuk mencari pakej internet termurah, geng!

  Bagi anda yang masih tidak mempunyai Wi-Fi di rumah, mungkin anda boleh menggunakan pasang harga Wi-Fi 2020 terkini sebagai rujukan.

  1. Harga Pasang Wi-fi Media Pertama

  Anak syarikat Lippo Group ini adalah salah satu penyedia perkhidmatan internet paling senior di Indonesia, yang terlibat dalam perkhidmatan TV kabel.

  Kini, mereka sudah memiliki jaringan serat optik dengan harga Wi-Fi yang setanding ekonomi dibandingkan dengan pesaingnya dan mulai dari Rp .

  Dengan titik harga ini, anda mendapat kelajuan internet hingga 15 Mbps dan perkhidmatan IPTV dengan 119 Saluran TV .

  Harga ini termasuk bayaran sewa peralatan tetapi tidak termasuk PPN 10% dan bayaran pemasangan pertama sebanyak Rp 200.000 .

  Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan TV mereka, anda masih boleh menonton rancangan pada perkhidmatan streaming seperti Apple TV dan Prime Video , geng!

  PenyediaMedia Pertama
  Pakej Bermula dari Rp 361.000 sebulan
  Kos pemasangan Rp.200,000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus Perkhidmatan IPTV dan perkhidmatan streaming FirstMedia X

  Ingin mencuba menggunakan internet secara percuma? Cukup periksa tutorial dari beberapa aplikasi pencurian Wi-Fi berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  2. Harga Pasang Wi-Fi MNC Play

  Sebagai salah satu syarikat media terbesar di Indonesia, MNC Media mempunyai banyak cabang perniagaan, salah satunya adalah penyedia perkhidmatan internet MNC Play .

  Berbanding dengan pesaingnya, MNC Play memberikan yuran pemasangan Wi-Fi termurah dan bermula dari Rp.290.500 sebulan.

  Harga murah ini juga dilengkapi dengan kelajuan internet yang lebih rendah sehingga 10 Mbps sahaja.

  Bayarannya adalah harga sepasang Wi-Fi tanpa perkhidmatan IPTV dan akan meningkat jika anda juga ingin menggunakan perkhidmatan IPTV, geng.

  Harus diingat, harga tidak termasuk biaya PPN 10% , biaya pemasangan pertama sebesar Rp . 200.000 , dan biaya tambahan jika bahan pemasangan tidak mencukupi.

  PenyediaMNC
  Pakej Bermula dari Rp.290.500 sebulan
  Kos pemasangan Rp.200,000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus -

  3. Harga Pasang Wi-Fi IndiHome

  IndiHome adalah perkhidmatan internet rasmi dari PT Telkom Indonesia dan dipasang pada harga yang sedikit lebih tinggi berbanding pesaingnya, geng!

  Harga pasangan Wi-Fi IndiHome terbaru bermula dari Rp.360.000 dengan kelajuan internet hingga 10 Mbps seperti dalam senarai harga pakej Indihome .

  Dengan bayaran ini, anda mendapat perkhidmatan IPee UseeTV dan perkhidmatan telefon serta akses percuma ke perkhidmatan streaming seperti Catchplay , geng!

  Harus diingat, harga Wi-Fi tidak termasuk yuran pemasangan pertama Rp 125,000 dan 10% PPN , geng.

  Malangnya, perkhidmatan Netflix masih tidak dapat diakses di IndiHome sehingga anda terpaksa menggunakan perkhidmatan VPN untuk ditonton oleh Netflix .

  PenyediaRumah Indi
  Pakej Bermula dari Rp.360.000 sebulan
  Kos pemasangan IDR 125,000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus Perkhidmatan IPTV UseeTV dan perkhidmatan streaming UseeTV Go

  Untuk melihat pakej internet indihome yang lengkap, anda boleh melayari artikel Jaka di bawah.

  LIHAT ARTIKEL

  4. Harga Pasang Wi-Fi Home Biznet

  Selain perkhidmatan Biznet Metronet yang ditujukan untuk segmen perniagaan, Biznet juga mempunyai perkhidmatan Biznet Home untuk pelanggan rumah, geng.

  Perkhidmatan ini murah hati kerana dengan harga Wi-Fi bulanan Rp325,000 , anda mendapat kelajuan internet hingga 75 Mbps .

  Sayangnya, bayaran pemasangan Wi-Fi Rumah Biznet ini tidak termasuk yuran pemasangan pertama sebanyak IDR 750,000 dan bayaran sewa sebanyak IDR 900,000 yang agak mahal.

  Pada akhir tahun 2019, Biznet juga telah memperluas perkhidmatan TV mereka dari TV kabel ke lptv yang sudah mempunyai teknologi TV berdasarkan permintaan , geng!

  Selain itu, jaringan serat optik mereka adalah salah satu yang terluas di Indonesia dan sudah meliputi pulau-pulau Jawa, Sumatera, Kalimantan dan Sulawesi.

  PenyediaLaman Utama Biznet
  Pakej Bermula dari Rp.325.000 sebulan
  Kos pemasangan Rp750,000 + yuran sewa peranti Rp900,000 + PPN 10%
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus -

  5. Harga Pasang Wi-Fi MyRepublic

  Tidak seperti syarikat lain dalam senarai ini yang berasal dari Indonesia, MyRepublic adalah syarikat yang berpangkalan di Singapura yang memasuki pasaran tempatan pada tahun 2015, geng.

  Walaupun begitu, mereka menyediakan salah satu pasangan harga Wi-Fi termurah dengan harga Rp329,000 sebulan dengan kelajuan internet hingga 30 Mbps .

  Harga palam Wi-Fi di rumah termasuk kos menyewa peranti tetapi tidak termasuk bayaran pemasangan Rp500,000 dan PPN 10% , geng.

  Selain internet, MyRepublic juga menyediakan perkhidmatan IPTV dan perkhidmatan internet khusus untuk pemain dan streamer.

  Perkhidmatan permainan mempunyai kelajuan muat turun dan muat naik 1: 1 dan menggunakan IP statik yang lebih stabil daripada IP dinamik standard, geng!

  PenyediaMyRepublic
  Pakej Bermula pada IDR 329,000 sebulan
  Kos pemasangan Rp.500.000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus -

  6. Harga Pasang Wi-fi Indosat GIG

  Setelah sekian lama dalam dunia telekomunikasi selular, Indosat memasuki pasaran internet di rumah dengan perkhidmatan Indosat GIG pada tahun 2015.

  Harga pasangan Wi-Fi rumah untuk perkhidmatan Indosat GIG bermula dari Rp280.600 sebulan dengan kelajuan hingga 20 Mbps .

  Kos ini tidak termasuk kos pemasangan Rp. 250.000 , 10% VAT , dan kos pajakan peranti yang ditetapkan pada Rp. 40,000 sebulan, geng.

  Bagi anda yang memerlukan kapasiti internet yang besar, Indosat GIG juga menyediakan perkhidmatan 1 Gbps yang sangat jarang dijumpai untuk keperluan rumah.

  Sayangnya, berkat usia hijau, perkhidmatan ini mempunyai liputan terhad dan lebih banyak terdapat di kawasan pangsapuri, geng.

  PenyediaIndosat GIG
  Pakej Bermula dari Rp380,000 sebulan


  Bayaran sewa peralatan adalah IDR 40,000 sebulan

  Kos pemasangan Rp.250.000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus -

  7. Harga Pasang Wi-fi CBN

  Walaupun agak kurang terkenal di kalangan kaum awam, CBN perkhidmatan internet telah ditubuhkan sejak 1996 dan dikenali ramai di kalangan profesional, kumpulan-kumpulan.

  Bagi pengguna runcit, harga pemasangan CBN Wi-Fi bermula dari Rp.299.000 sebulan dengan kelajuan internet hingga 20 Mbps .

  Bayaran tersebut tidak termasuk bayaran pemasangan Rp500,000 dan 10% PPN tetapi telah memberi anda akses ke aplikasi streaming TV dalam talian Dens.TV , geng.

  Seperti IndeeHome's UseeTV, CBN mempunyai perkhidmatan IPTV yang boleh anda tonton pada bila-bila masa tetapi untuk pemasangan STB di rumah, ia tetap memerlukan kos tambahan.

  Di samping itu, CBN juga menyaingi Indosat GIG kerana mereka menyediakan perkhidmatan Gigafiber CBN pada 1 Gbps , geng!

  PenyediaCBN
  Pakej Bermula pada IDR 329,000 sebulan
  Kos pemasangan Rp.500.000 + 10% PPN
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus Perkhidmatan penstriman Dens.TV

  Harga Memasang Wi-Fi Lain ...

  Selain daripada penyedia internet yang besar di atas, terdapat juga sebilangan penyedia kecil lain yang akan dibincangkan Jaka secara ringkas di sini.

  Di samping itu, Jaka juga akan membincangkan perkhidmatan MiFi (Wi-Fi mudah alih) yang menggunakan rangkaian 4G untuk akses internet dengan kuota yang sangat terhad.

  8. Harga Pasang Rumah XL

  Pada akhir tahun 2018, XL Axiata melancarkan perkhidmatan XL Home , perkhidmatan internet rumah yang menggunakan rangkaian gentian optik dan bukannya sambungan 4G.

  Kos memasang XL Home Hotspot Wi-Fi murah pada harga Rp 349,000 sebulan dengan kelajuan internet hingga 100 Mbps yang termasuk biaya pemasangan.

  Selain itu, XL Home juga telah bekerjasama dengan Dens.TV untuk menyediakan perkhidmatan IPTV dengan XL Home, geng!

  PenyediaRumah XL
  Pakej Bermula dari Rp 349,000 sebulan
  Kos pemasangan -
  Had Kuota Tanpa had
  Bonus Perkhidmatan penstriman Dens.TV

  9. Harga Memasang MiFi Telkomsel

  Telkomsel Mifi adalah perkhidmatan MiFi rasmi dari Telkomsel yang menggunakan liputan dan kualiti rangkaian Telkomsel yang sudah unggul.

  Untuk perkhidmatan MiFi Telkomsel, tidak ada biaya pemasangan tetapi pelanggan diminta untuk membeli modem Wi-Fi 4G LTE yang mulai dari Rp.399.000 .

  Sesuai dengan senarai harga pakej internet Telkomsel yang sememangnya mahal, harga perkhidmatan ini bermula dari Rp 75,000 dengan kuota 10GB sebulan.

  PenyediaTelkomsel MiFi
  Pakej Bermula dari Rp 75.000 sebulan
  Kos pemasangan Bermula dari Rp.399.000
  Had Kuota 10GB sebulan
  Bonus -

  10. Harga Pasang Wi-Fi Tanpa Wayar Rumah XL

  Selain perkhidmatan XL Home, pengendali XL Axiata juga masih menyediakan perkhidmatan MiFi XL Home Wireless yang menggunakan rangkaian 4G untuk akses internet.

  Untuk menggunakan perkhidmatan ini, pengguna juga diharuskan membeli modem seharga Rp999,000 yang merangkumi kuota 240GB untuk 2 bulan pertama.

  Pada bulan ketiga dan seterusnya, pelanggan mesti melanggan pakej yang bermula dari Rp 75.000 secara manual dengan jumlah kuota 17GB sebulan.

  PenyediaTanpa Wayar Rumah XL
  Pakej Bermula dari Rp 75.000 sebulan dari bulan ketiga
  Kos pemasangan Rp.999.000
  Had Kuota 17GB sebulan
  Bonus -

  11. Harga Pasang Wi-Fi Smartfren

  Salah satu pengendali lain yang menyediakan perkhidmatan MiFi adalah Smartfren yang menyediakan banyak pilihan peranti MiFi.

  Pelanggan diberi pilihan dari pelbagai peranti untuk menggunakan perkhidmatan ini, yang harganya mulai dari IDR 339,000 hingga IDR 1,200,000 .

  Untuk pakej internet, Smartfren menyediakan pakej Connex Evo bermula dari IDR 10,000 dengan kuota 4GB seminggu.

  Untuk penjelasan pakej lain, anda dapat melihat dalam senarai harga pakej internet Smartfren yang telah dibincangkan Jaka secara terperinci.

  PenyediaSmartfren
  Pakej Bermula dari IDR 10,000 setiap minggu
  Kos pemasangan Rp.329.000
  Had Kuota 14GB seminggu
  Bonus -

  Yaitu, geng, senarai harga terbaru pasangan Wi-Fi yang telah diringkaskan oleh Jaka dari semua penyedia perkhidmatan internet terbesar di Indonesia.

  Dengan aktiviti kami sekarang yang majoriti di dunia digital, mempunyai Wi-Fi di rumah adalah keperluan, geng!

  Adakah terdapat perkhidmatan di atas yang sesuai dengan anda? Bagaimana pengalaman anda menggunakan perkhidmatan di atas? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan