Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Virus dari PC tanpa Memasang Antivirus

Berkat kemajuan teknologi, sekarang kita dapat melakukan imbasan virus tanpa perlu memasang aplikasi antivirus. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Lihat ulasan penuh Jaka di bawah.

Virus komputer adalah perisian yang dapat menyalin dirinya sendiri dengan tujuan memasukkan dirinya ke dalam program atau fail pada komputer. Sudah tentu kita sudah tahu bahawa virus ini boleh menyebabkan pelbagai masalah , seperti kerosakan sistem dan sebagainya, serta berbahaya seperti perisian hasad.

Saat ini, sudah ada begitu banyak aplikasi antivirus yang dapat digunakan untuk melawan berbagai virus komputer. Namun, kadang-kadang pengguna enggan memasang aplikasi antivirus di komputer atau telefon pintar mereka dengan alasan antivirus cukup untuk memuatkan RAM, terutama pada komputer dengan RAM berkapasiti kecil. Nasib baik, berkat kemajuan teknologi, pengimbasan virus kini dapat dilakukan tanpa perlu memasang aplikasi antivirus di komputer. Bagaimana untuk? Anda hanya perlu memanfaatkan perkhidmatan pengimbasan virus dalam talian . Di sini Jaka menerangkan secara lengkap.

BACA JUGA
 • AWAS! Ini adalah 14 virus paling berbahaya untuk semua jenis telefon pintar Android
 • Cara Membuat Virus Maut dalam Masa Kurang 60 Saat, 100% Berfungsi!

Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Virus dari PC tanpa Memasang Antivirus

1. Pengimbas MetaDefender Dalam Talian

Perkhidmatan pengimbasan virus dalam talian pertama yang boleh anda cuba lakukan pengimbasan virus tanpa perlu memasang aplikasi antivirus adalah dengan menggunakan perkhidmatan MetaDefender .

 • Yang perlu anda lakukan terlebih dahulu ialah mengakses laman MetaDefender .

 • Seterusnya, anda perlu memilih fail yang ingin anda imbas terlebih dahulu dan tunggu proses muat naik fail selesai, kemudian pilih pilihan imbasan .

Sumber gambar: Foto: metadefender.com
 • Tunggu sehingga proses pengimbasan selesai dan anda dapat melihat hasil pengimbasan pada tab Multi Pengimbasan .
Sumber gambar: Foto: metadefender.com
 • Tab Multi Scanning akan menunjukkan senarai antivirus yang digunakan untuk mengimbas fail yang anda muat naik dan hasil pengimbasan fail tersebut.
Sumber gambar: Foto: metadefender.com
 • Anda juga dapat melihat maklumat mengenai apakah fail anda mempunyai virus di bahagian atas skrin atau tidak.
Sumber gambar: Foto: metadefender.com
 • Sekiranya fail anda dijangkiti virus, ikon pemindaian yang berwarna hijau akan menjadi merah dan anda boleh memilih Sanitize (di sebelah pilihan Rescan ) untuk memusnahkan sanitasi data untuk mengelakkan kandungan berbahaya menyebabkan kerosakan pada fail.
Sumber gambar: Foto: techviral.net

2. Kaspersky VirusDesk

Selain MetaDefender, anda juga dapat menggunakan perkhidmatan Kaspersky VirusDesk. Cara menggunakan pengimbas dalam talian ini juga tidak jauh berbeza dengan Meta Defender.

 • Yang perlu anda buat dahulu ialah memilih dan memuat naik fail yang ingin anda imbas, kemudian pilih pilihan Imbas .
Sumber gambar: Foto: virusdesk.kaspersky.com
 • Tunggu sehingga proses pengimbasan selesai.
Sumber gambar: Foto: virusdesk.kaspersky.com
 • Kemudian, hasil pengimbasan akan muncul di bahagian bawah, lengkap dengan maklumat nama fail dan jenis penyulitan fail yang anda gunakan.

 • Sekiranya hasil imbasan tidak memuaskan, anda boleh memilih I Disagree With Scan Result untuk menghantar mesej kepada pembangun untuk menyemak hasil imbasan.

Sumber gambar: Foto: virusdesk.kaspersky.com

[bacspesial] berbahaya-komputer-virus-dan-bagaimana mengatasinya, 10 Jenis Virus Komputer Berbahaya dan Cara Mengatasinya [/ bacspesial]

3. VirScan

Pengimbas dalam talian alternatif lain yang boleh anda gunakan untuk mengimbas fail tanpa memerlukan pemasangan aplikasi antivirus ialah VirScan .

 • Sama seperti dua perkhidmatan pengimbasan dalam talian sebelumnya, anda hanya perlu mengakses laman VirScan terlebih dahulu, kemudian memuat naik fail dan jangan lupa untuk memilih pilihan Imbas.
Sumber gambar: Foto: virscan.org
 • Tunggu sehingga imbasan selesai dan anda dapat melihat hasil pemindaian fail di bahagian bawah, lengkap dengan senarai antivirus yang digunakan untuk mengimbas fail yang anda muat naik.
Sumber gambar: Foto: virscan.org

Sebagai tambahan kepada tiga cara di atas, anda juga dapat menghapus virus dengan menggunakan arahan berikut:

attrib -r -s -h /s /d *.*

Perintah di atas akan memunculkan semua fail yang ada di pemacu pilihan anda (contohnya E :). Kemudian anda perlu mencari fail atau fail autorun.inf dengan fail ekstensi .ink dan .exe yang namanya tidak biasa atau yang tidak anda kenali. Ini adalah fail virus dan anda hanya perlu mengetik perintah pendek untuk menghapusnya.

del autorun.inf

Itulah cara untuk menyingkirkan virus tanpa perlu menggunakan antivirus . Semoga bermanfaat dan semoga berjaya! Sekiranya anda enggan memasang antivirus di komputer atau telefon pintar, gunakan ketiga-tiga pengimbas virus dalam talian di atas serta penyingkiran melalui CMD tentunya akan memudahkan anda untuk memeriksa keselamatan pelbagai data di komputer anda.

Artikel Berkaitan