AMARAN! Inilah Cara Mengetahui Laptop Telah Diretas!

Bagaimana anda tahu jika komputer atau komputer riba diretas? Di saluran YouTube Terry Cutler ada jawapannya. Lihatlah!

Adakah anda pernah mendengar mengenai kes penggodaman? Mungkin anda akan mengingati laman Yahoo , Pornhub , atau laman web popular lain yang berjaya diretas. Mungkin anda akan ingat kes laman web Telkomsel yang diretas. Sudah tentu laman web ini mengalami kerugian tertentu kerana tindakan penggodam.

Cuba bayangkan jika komputer atau komputer riba anda diretas oleh seseorang. Mungkin penggodam mengambil data penting anda atau melakukan perkara yang membahayakan anda. Pasti anda mahu data anda tetap selamat bukan? Tetapi, bagaimana anda tahu sama ada komputer atau komputer riba diretas? Di saluran YouTube Terry Cutler ada jawapannya. Lihatlah!

BACA JUGA
  • Periksa Laptop Anda Sekarang! Inilah Cara Membezakan Laptop Asal Dengan Laptop KW
  • 4 Mitos Bahaya Menghancurkan Laptop dengan Pengecas Laptop Lain!
  • Komputer riba terus dicas tanpa ditarik keluar, adakah ia berbahaya?

AMARAN! Inilah Cara Mengetahui Laptop Telah Diretas!

1. Toolbar Pelancaran Pantas

Untuk menggodam komputer, penggodam harus memasang perisian tertentu di komputer anda tanpa anda sedari dan ikon perisian akan berada di bar alat pelancaran cepat. Sekiranya anda mempunyai antivirus yang baik, akan ada pemberitahuan mengenai program haram yang dijalankan, jadi anda sangat membantu menyingkirkan program tersebut.

Tetapi jika tidak ada pemberitahuan, anda harus memeriksa bar alat pelancaran cepat. Sekiranya anda menjumpai ikon yang tidak anda ketahui , tergesa-gesa melakukan carian di Google untuk mengetahui apa sebenarnya ikon itu atau jika anda mempunyai rakan yang memahami IT, mungkin anda boleh bertanya kepadanya.

2. Pengurus Tugas

Apabila anda membuka Task Manager kemudian klik pada tab Processes . Perhatikan Penggunaan CPU , jika komputer atau komputer riba anda tidak menjalankan perisian tetapi Penggunaan CPU menunjukkan peratusan yang tinggi, ini bermaksud sesuatu yang mencurigakan sedang berjalan.

3. Prompt Perintah / CMD

Untuk penjelasan yang lebih terperinci , anda boleh menonton video dari Terry Cutler's Channel . Inilah videonya.

Sekarang itu adalah satu cara untuk mengetahui jika komputer riba anda telah digodam . Ia mudah, bukan? Oleh itu, jika anda mengesyaki komputer riba anda digodam, gunakan kaedah di atas. Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan