Tidak berfikir! 5 Cara Peretas Ini Menyebarkan Virus Berbahaya Melalui WhatsApp

Populariti WhatsApp dan peningkatan jumlah orang yang menggunakan aplikasi ini, membuat penggodam menggunakannya untuk melakukan jenayah siber yang berbahaya bagi pengguna. Penggodam menyebarkan virus berbahaya melalui WhatsApp yang kemudian akan menyerang peranti dan membocorkan data penting.

Populariti WhatsApp sebagai aplikasi sembang tidak perlu diragui. Aplikasi ini telah digunakan oleh kebanyakan pengguna telefon pintar sebagai media untuk berbual, panggilan suara dan video. Aplikasi ringan dan ciri berguna menjadikan lebih ramai orang memilih WhatsApp sebagai aplikasi messenger.

Namun, populariti WhatsApp dan peningkatan jumlah orang yang menggunakan aplikasi ini, membuat penggodam menggunakannya untuk melakukan jenayah siber yang berbahaya bagi pengguna. Penggodam menyebarkan virus berbahaya melalui WhatsApp yang kemudian akan menyerang peranti dan membocorkan data penting.

Baiklah, agar anda tidak terperangkap oleh penggodam, di sini, beritahu saya 5 Cara Peretas Menyebarkan Virus Berbahaya Melalui WhatsApp . Mari, lihat artikel berikut!

BACA JUGA
  • Bagaimana Keluar dari Kumpulan WA Tanpa Mengetahui, Kumpulan Bye-Bye Hoax!
  • Cara Mengubah Tema WhatsApp Terkini 2020 | Tiada Permohonan!
  • Cara Menyimpan Foto WhatsApp Secara Rahsia, 100% Tidak disedari

5 Cara Peretas Menyebarkan Virus Berbahaya Melalui WhatsApp

1. Mesej Rantai

Sumber foto: amaran dalam talian

Kenaikan pesanan berantai yang dihantar melalui WhatsApp patut diperhatikan. Kerana tidak sedikit dari pesan ini ternyata mengandung virus . Mesej rantai yang mengandungi virus biasanya disertakan dengan pesanan atau undangan untuk menyebarkan mesej tersebut kepada pengguna WhatsApp lain dengan imbalan hadiah seperti kuota internet dan sebagainya. Biasanya mesej itu juga mengajak pengguna memuat turun aplikasi tertentu yang bahkan mengandungi virus dan boleh membahayakan peranti jika sudah dimuat turun.

2. Mesej Mengandungi Pautan

Sumber gambar: money.id

Sekiranya anda menerima mesej yang mengandungi pautan ke halaman yang tidak jelas, anda harus mengabaikannya atau menghapus mesej tersebut. Kerana, penggodam sering menyebarkan virus melalui pautan yang mereka kirimkan bersama dengan mesej undangan atau undangan. Apabila pautan diklik, pengguna akan dibawa ke halaman yang biasanya mengandungi banyak iklan . Tanpa anda sedari, semasa anda memasuki halaman, peranti anda mungkin telah dijangkiti oleh virus yang siap mencuri data penting seperti kata laluan, identiti, dan sebagainya.

3. Jemputan untuk Muat turun Warna Baru untuk WhatsApp

Sumber gambar: kompastekno

WhatsApp sebenarnya mempunyai ikon dan paparan yang dikuasai oleh hijau. Ramai pengguna mungkin merasa bosan dengan rupa dan warna. Penggodam kemudian menggunakan ini untuk menyebarkan virus dengan jemputan untuk memuat turun warna baru untuk WhatsApp. Biasanya jemputan akan dihantar melalui mesej dengan pautan untuk memuat turun. Pengguna yang berminat akan membuka pautan dan memasang aplikasi WhatsApp dengan warna baru. Padahal sebenarnya warna baru di WhatsApp dibuat oleh penggodam untuk menyebarkan virus.

4. Skygofree

Sumber gambar: socprime

Peretas telah mencipta malware berbahaya yang disebut Skygofree yang dapat mengintip pengguna WhatsApp melalui kamera telefon pintar untuk mencuri beberapa data atau bahkan menggodam telefon pintar mangsa. Pengguna yang terpengaruh dengan perisian hasad ini tidak akan mengetahui bahawa kamera telefon pintar secara diam-diam aktif dan mengintai setiap aktiviti yang dilakukan.

5. Whatsapp Emas

Sumber gambar: arabicrt.c

Satu lagi cara untuk penggodam memperbodohkan orang yang bosan dengan warna hijau di WhatsApp ialah WhatsApp Gold. Yap, WhatsApp dengan ikon dan paparan emas tentunya cukup menarik bagi pengguna. Lebih-lebih lagi, WhatsApp Gold dikatakan hanya digunakan oleh selebriti. Sebenarnya, itu hanyalah tipuan penggodam sehingga pengguna tergoda untuk membuka pautan yang dihantar dan memuat turun WhatsApp Gold. Sebenarnya, WhatsApp Gold diciptakan untuk menyebarkan virus dan malware berbahaya oleh penggodam.

Nah, itulah 5 Cara Peretas Menyebarkan Virus Berbahaya Melalui WhatsApp . Bagaimana untuk Adakah anda pernah menjadi mangsa penggodam yang menggunakan WhatsApp untuk melakukan tindakan jenayah siber? Sebagai pengguna, kita harus berhati-hati dan tidak memperdulikan mesej yang tidak jelas yang masuk ke WhatsApp kita, kawan-kawan. Semoga ini bermanfaat.

Artikel Berkaitan