Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam Ketika Anda Diuntung

Berhati-hati dengan serangan penggodam. Lakukan seperti ini semasa penggodam mengintai anda.

Jenayah siber atau jenayah di dunia maya semakin meningkat dari hari ke hari. Sesiapa sahaja boleh menjadi penggodam dalam masa yang singkat, dan sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa kejahatan ini. Sudah tentu ini akan membahayakan anda, kerana penggodam akan dengan mudah mengakses data dan maklumat peribadi anda dalam apa jua bentuk.

Tindakan menggodam komputer bukan lagi sesuatu yang asing di telinga anda. Namun, kebimbangan pasti selalu ada di fikiran anda. Lalu, apa jalan penyelesaiannya? Untuk itu, Jaka akan memberikan cara mudah untuk melindungi PC anda daripada penggodam yang mengintai aktiviti anda di komputer. Kira-kira, betapa mudahnya melindungi PC anda daripada serangan penggodam?

BACA JUGA
  • Bagaimana Melindungi Pencurian Data Perbankan Anda di Android dari Ancaman Virus
  • Cara Melindungi Android Anda dari Spam Scam dan Phishing Scam
  • Cara Mengunci & Melindungi Aplikasi Peribadi di Android

Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam

Supaya PC anda selamat dari kejahatan penggodam, mulai sekarang anda mesti bertindak dengan berhati-hati, jangan hanya keliru dan tidak tahu apa yang harus dilakukan. Sekarang, seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, Jaka akan menyediakan cara mudah untuk melindungi PC anda dari serangan penggodam yang mengintai komputer anda. Sangat mudah, anda boleh melakukannya.

Gunakan Windows Event Viewer

Pernah dengar perkara ini? Ya, Windows Event Viewer menunjukkan mesej log dari aplikasi dan sistem. Nah, log ini mengandungi kesilapan, mesej maklumat, dan amaran. Ciri ini akan menunjukkan sebarang aktiviti yang berlaku di komputer sama ada secara fizikal atau ketika disambungkan ke rangkaian internet. Baiklah, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

  • Pergi ke Start dan Run atau serentak tekan Windows + R Keys . Sekiranya anda menggunakan sistem operasi yang lebih baru daripada Windows XP, cukup ketik carian pintar di menu mula.
  • Di kotak carian, ketik ' eventvwr.msc ' kemudian tekan kekunci Enter .
  • Skrin Viewer Event akan muncul di layar. Namun, jika anda menggunakan Windows Vista, anda mesti memilih pilihan Terus .

  • Buka Log Sistem . Log menyimpan rekod data semasa yang sudah digunakan dan disajikan lengkap dengan memaparkan tarikh dan waktu. Sudah tentu, dengan data ini anda dapat mengetahui dengan mudah kapan komputer anda terakhir digunakan.

Anda boleh mengetahui siapa yang cuba menggodam komputer anda. Dengan cara itu, anda boleh mengambil tindakan untuk mengelakkan penggodam melangkah lebih jauh. Sekiranya kaedah ini dianggap tidak berkesan oleh anda, ambil mudah, Jaka masih mempunyai cara mudah untuk melindungi PC anda daripada penggodam lain untuk anda lakukan. Apakah itu?

Gunakan Imbasan Virus dan Perisian Kerosakan

Biasanya, tanpa anda sedari, penggodam bukan hanya dari orang luar yang tidak anda kenal. Orang yang paling dekat dengan anda boleh menggodam PC anda dengan mudah. Bagaimana? Sangat mudah, rakan atau rakan anda hanya boleh memasang sesuatu di komputer anda dan disembunyikan dari sistem. Untuk itu, anda perlu mengimbas komputer anda dengan beberapa program antivirus dan anti-malware.

Kaedah mudah untuk melindungi PC anda daripada penggodam yang anda boleh percayai. Sekiranya program ini benar-benar berniat jahat sehingga tidak dapat dipindai, ini bermaksud bahawa program ini memiliki kemampuan untuk menyamar sehingga dapat menghindari pengimbas antivirus dan anti-malware. Untuk itu, anda perlu mengimbas sistem anda dengan mengimbas Windows di luar talian. Kaedah ini berfungsi, kawan-kawan, cubalah.

Gunakan rangkaian internet yang berbeza daripada sebelumnya

Semasa seseorang memantau komputer anda, cara mudah untuk melindungi PC anda dari penggodam lain adalah anda harus menukar rangkaian internet yang anda gunakan sebelumnya, dan menyambungkannya ke rangkaian baru. Adakah anda faham? Lihat, kawan-kawan, biasanya penggodam memantau komputer atau PC kita melalui rangkaian internet yang kita gunakan. Sekiranya demikian, anda boleh mengganti sambungan internet anda dengan yang lain, sehingga penggodam tidak lagi dapat mengakses komputer anda.

Peretas selalu melakukan tindakan yang menjengkelkan, lebih-lebih lagi menjengkelkan ketika mereka cuba meretas kehidupan peribadi kita seperti maklumat kewangan, kata laluan media sosial kita, dan sebagainya. Pada pendapat anda, kaedah manakah yang paling berkesan untuk melindungi PC anda daripada penggodam? Kongsi di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan