Penjelasan mengenai Kesalahan, Inilah Yang Membuat PC Anda Lambat!

Di antara pelbagai masalah PC, yang paling kerap berlaku dalam permainan adalah kesulitan. Walaupun begitu, kemacetan tidak hanya berlaku untuk permainan. Walau bagaimanapun, apakah halangan itu sendiri? Mari lihat penjelasannya!

Masalah pada PC agak pelbagai. Apa yang sering berlaku misalnya seperti kepanasan, kemacetan dan lain-lain. Masalah ini tentunya menjadikan PC tidak optimum.

Di antara pelbagai masalah PC, yang paling kerap berlaku dalam permainan adalah kesulitan. Walaupun begitu, kemacetan tidak hanya berlaku untuk permainan. Walau bagaimanapun, apakah halangan itu sendiri? Mari lihat penjelasannya!

BACA JUGA
  • Penjelasan Binning, Cara Memilih CPU dan GPU dan RAM Terbaik!
  • Penjelasan Cache CPU, RAM Lebih Cepat Dari DDR5!
  • Penjelasan Ping, Inilah Inilah Yang Menjadikan Internet Anda Stabil!

Penjelasan mengenai Kesalahan yang Membuat PC Sangat Lambat

Sumber gambar: Gambar: GoLeanSixSigma

Kesalahan pada PC adalah peristiwa apabila terdapat satu komponen yang memegang komponen lain sehingga tidak dapat berfungsi dengan optimum. Melalui penjelasan sebentar tadi, dapat disimpulkan bahawa ini menjadikan prestasi PC tidak begitu optimum.

Apa yang menyebabkan kemacetan itu sendiri?

Punca kemacetan itu sendiri berbeza-beza. Bermula dari kerana pemilihan komponen PC yang tidak seimbang, mulai merosakkan salah satu perkakasan dan yang lain.

Penyelesaian Hebat untuk Mengatasi Kesesakan

Sumber gambar: Gambar: Engadget

Jaka sebelum ini telah menjelaskan beberapa sebab untuk kesulitan. Dengan mengetahui sebabnya, kita dapat membuat kesimpulan untuk penyelesaiannya. Yang paling penting, tentunya pemilihan spesifikasi PC yang seimbang.

Contohnya prosesor bernilai Rp 800 ribu, tentu anda tidak dapat memasangkannya dengan VGA seharga Rp 10 juta. Anda juga mesti memasangkannya dengan VGA seharga Rp 1 juta. Sekiranya anda keliru, jangan ragu untuk berunding.

Bonus: Pemproses Bottleneck Moden

Sumber gambar: Gambar: The Girlaxy

Sekiranya anda membaca artikel Jaka sebelumnya mengenai penjelasan cache CPU , anda pasti faham bahawa pemproses moden sering mengalami masalah. Sebabnya ialah menunggu data diproses.

Data yang akan diproses disediakan terlalu perlahan, jadi pemproses harus menunggu. Dan yang paling lambat, adalah cakera keras . Penyimpanan dalaman adalah yang paling popular sekarang yang teknologinya telah diperkenalkan sejak tahun 1956.

Teknologi cakera keras begitu lama, jika anda ingin mengatasi masalah pada pemproses, mulailah menggunakan SSD . Untuk menjadi lebih sempurna, jika anda juga boleh mencampurkannya dengan RAM berkelajuan tinggi. Dengan nota, ada dana.

Dari semua penjelasan Jaka di atas, intinya sebenarnya adalah keseimbangan prestasi setiap komponen. Dengan prestasi komponen yang seimbang, PC anda dapat berfungsi dengan optimum.

Oh ya, pastikan anda juga membaca artikel yang berkaitan dengan PC atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

LIHAT ARTIKEL

Artikel Berkaitan