Inilah 5 Jenis Kata Laluan Penyulitan yang Tidak Boleh Diretas

Inilah jenis penyulitan kata laluan yang tidak dapat diretas, selamat. Kerana nampaknya banyak jenis enkripsi kata laluan masih boleh dipecahkan oleh penggodam.

Pada masa ini hampir semua komputer di dunia dihubungkan ke internet dan dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Agar komunikasi ini tidak dipintas oleh penggodam, penyulitan dibuat agar selamat. Jenis enkripsi yang ada juga bervariasi, mulai dari enkripsi sederhana hingga enkripsi standard tentera yang kompleks.

Walaupun ia dienkripsi, itu tidak bermaksud ia selamat. Kerana nampaknya banyak penyulitan masih boleh diretas oleh penggodam. Untuk selamat, berikut adalah jenis penyulitan kata laluan yang tidak dapat diretas!

BACA JUGA
  • Unik! Inilah Cara Membuat Kata Laluan Selamat dengan Kad Kata Laluan
  • BERHENTI Mengingat Banyak Kata Laluan Akaun Internet, Inilah Sebabnya!
  • Mengapa Saya Perlu Menggunakan Kata Laluan dan Bukan PIN? Inilah sebabnya!

5 Jenis Kata Laluan Penyulitan yang Tidak Boleh Diretas

Sumber foto: Gambar: Tectrade

Melaporkan melalui StorageCraft, sebelum membincangkan jenis enkripsi kata laluan, mari kita memahami maksud penyulitan terlebih dahulu. Penyulitan yang mudah adalah menyamarkan kata-kata sehingga hanya pengirim dan penerima mesej yang tahu.

Sekarang, setelah memahami makna enkripsi, jangan hanya berlama-lama. Ini dia, jenis penyulitan kata laluan yang tidak dapat diretas.

1. DES Triple

Sumber gambar: Gambar: Petua2Secure

Pertama terdapat Triple DES, yang merupakan pengembangan selanjutnya dari algoritma DES (Data Encryption Standard). Di mana DES dianggap tidak kompeten kerana sering diretas oleh penggodam. Triple DES menggunakan perlindungan dengan 3 kunci berbeza, masing-masing terdiri daripada panjang sekurang-kurangnya 56 bit.

2. RSA

Sumber gambar: Gambar: StephenHaunts

Selanjutnya, ada RSA yang umumnya digunakan oleh masyarakat luas, bahkan sebagai standard untuk pertukaran data melalui internet. Tidak seperti Triple DES, algoritma RSA tidak simetri kerana kunci penyahsulitan dipasangkan. Dengan kaedah ini, sehingga kini masih mustahil untuk menembusi.

3. Blowfish

Sumber foto: Imej: VPNQuestionAnswer

Sama dengan Triple DES, ia adalah pemaju DES yang lebih jauh. Perbezaannya dengan Triple DES, Blowfish akan membahagikan data yang akan dienkripsi menjadi banyak blok. Di mana setiap blok ukurannya 64 bit, maka setiap blok ini akan dienkripsi satu persatu secara berbeza.

4. Twofish

Sumber gambar: Gambar: Instructables

Sebelum Blowfish, ia pada asalnya adalah Twofish. Tetapi kaedah penyulitan antara Blowfish dan Twofish itu sendiri sangat berbeza. Twofish tidak simetri dan hanya menggunakan satu kekunci yang panjangnya boleh mencapai 256 bit. Dengan kaedah ini, ia membolehkan Twofish menjadi penyulitan terpantas pada masa ini.

5. AES

Sumber gambar: Gambar: DasbitYard

Akhirnya ada AES yang bermaksud Advanced Encryption Standard. Dalam soal keselamatan, saya tidak perlu ragu-ragu lagi. Masalahnya ialah AES telah menjadi standard pemerintahan Amerika Syarikat dan beberapa organisasi terkenal lain. Panjang penyulitan adalah 128 bit tetapi sangat kompleks. Dalam keadaan yang teruk, ia boleh diperpanjang hingga 256 bit.

Wow ternyata enkripsi berbeza, walaupun mempunyai tujuan yang sama. Oleh kerana penyulitan ini, data kami dapat menjadi selamat. Apa pendapat anda, jenis kata laluan penyulitan yang anda tahu? Berkongsi dengan Jaka!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan kata laluan atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Pemulihan Data Stellar

Artikel Berkaitan