11 perkara yang WAJIB anda lakukan pada Laptop Baru, Nombor 4 adalah yang Paling Penting

Sekiranya anda merancang untuk membeli komputer riba baru, anda harus memberi perhatian kepada beberapa perkara agar komputer riba yang anda ingin beli tidak mengecewakan. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan pada komputer riba yang baru dibeli.

Sebilangan orang mengatakan bahawa komputer riba tidak diperlukan lagi kerana mereka berpendapat bahawa komputer riba kurang mudah alih daripada tablet dan kurang berkuasa daripada komputer desktop. Sebenarnya, hakikatnya komputer riba sangat membantu dalam keadaan tertentu. Terutama jika anda seorang pelajar, anda pasti memerlukan komputer riba .

Bagi pekerja yang tidak kerap berada di dalam bilik juga sangat memerlukan komputer riba . Sekiranya anda merancang untuk membeli komputer riba baru, anda harus memperhatikan beberapa perkara agar komputer riba yang anda ingin beli tidak mengecewakan . Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan pada komputer riba yang baru anda beli.

BACA JUGA
  • 15 RAM Game PC Ringan 2GB dengan Grafik Terbaik pada tahun 2019 | Laptop Kentang Mesti Angkat!
  • Cara Bermain Permainan Android di PC atau Laptop Tanpa Perlahan Walaupun 1GB RAM

11 perkara yang WAJIB anda lakukan pada Laptop Baru, Nombor 4 adalah yang Paling Penting

1. Kemas kini Sistem Operasi

Sama ada anda membeli komputer riba di mana, kemungkinan besar kerana anda sangat memerlukannya dan anda pasti mahu komputer riba itu bertahan lama. Oleh itu, komputer riba yang anda miliki tidak akan mengalami masalah jika anda mengemas kini secara berkala, dan tentu saja kemas kini ke sistem operasi lebih penting daripada yang anda jangkakan.

Bagaimana saya mengemas kini sistem operasi? Ini caranya:

  • Pada Windows, aktifkan Kemas kini Windows .
  • Pada Mac , ikuti kemas kini perisian apabila anda mendapat pemberitahuan.
  • Di Linux , kemas kini lebih banyak digunakan daripada keselamatan, tetapi tetap penting. Pelajari terlebih dahulu mengenai mengurus dan mengemas kini pakej perisian dan mengemas kini kernel Linux.
  • Pada Chrome OS , semuanya dikendalikan di latar belakang dan tidak dilihat oleh pengguna. Setiap kali anda disambungkan ke Wi-Fi, Chrome OS akan sentiasa memeriksa kemas kini dan memuat turun apa sahaja yang dijumpainya.

2. Keluarkan Bloatware

Bloatware adalah perisian yang tidak diingini atau tidak diperlukan bagi kebanyakan pengguna. Aplikasi ini jarang digunakan dan membuang banyak ruang pemanduan yang berharga. Terdapat cara termudah untuk membersihkan bloatware pihak ketiga dengan memasang satu aplikasi tertentu, seperti aplikasi Bulk Uninstaller .

Aplikasi akan mengimbas semua aplikasi yang telah dipasang pada sistem dan anda juga harus menghapusnya jika aplikasi tidak diperlukan lagi. Pastikan anda juga memeriksa terlebih dahulu aplikasi yang anda perlukan sebelum benar-benar menghapusnya!

3. Pasang Perisian Antivirus

Semua komputer riba memerlukan perisian antivirus , walaupun untuk Mac dan Linux! Mitos yang mengatakan jika Windows adalah satu-satunya sistem operasi yang tidak selamat tidak sepenuhnya benar . Itulah sebabnya Jaka mengesyorkan agar anda memasang perisian antivirus , terutamanya pada peranti komputer riba yang baru. Sekiranya anda tidak menginginkan antivirus yang terus berjalan di latar belakang secara real-time, maka anda boleh memiliki antivirus MalwareBytes yang dapat mengimbas komputer anda seminggu sekali.

4. Pasang Perisian Anti Pencurian

Pencurian komputer riba adalah salah satu perkara terburuk yang boleh berlaku. Anda bukan sahaja kehilangan peranti anda, tetapi semua data penting di dalamnya, dan setelah diambil, komputer riba anda tidak akan kembali.

Nasib baik, sistem operasi Windows 10 mempunyai ciri keselamatan terpasang yang disebut ** Find My Device ** yang dapat mencari komputer riba anda jika dicuri atau hilang. Sekiranya anda tidak menyukai fitur ini, atau jika anda menggunakan produk Mac atau Linux, anda boleh menggunakan versi percuma seperti aplikasi Prey (yang juga mendukung peranti mudah alih Android dan iOS).

5. Optimumkan Tetapan Kuasa

Sekiranya anda lebih kerap menggunakan komputer riba semasa dalam perjalanan, maka yang harus menjadi keutamaan adalah memaksimumkan jangka hayat bateri . Beberapa tweak sederhana mendakwa dapat menjimatkan penggunaan bateri antara enam jam hingga sembilan jam setiap cas.

Pertama, kurangkan kecerahan paparan . Pertimbangkan juga untuk menggunakan mod Tidur atau Hibernasi kerana ini dapat menjimatkan banyak hayat bateri semasa dalam perjalanan.

Untuk akses internet yang lebih kerap, cuba gunakan penyemak imbas yang menawarkan penjimatan kuasa , contohnya penyemak imbas Opera . Kerana penyemak imbas ini dilengkapi dengan mod penjimatan bateri, tidak seperti kebanyakan penyemak imbas lain.

6. Sediakan Autosandar

Bayangkan jika enam bulan dari sekarang anda akan mengalami ini, seperti komputer riba yang penuh dengan dokumen , fail projek, persembahan, dan semua jenis data peribadi yang lain. Kemudian komputer riba anda tiba-tiba rosak dan semua fail hilang selama-lamanya.

Itu tidak akan berlaku sekiranya anda menyediakan sistem sandaran dari sekarang selagi anda boleh. Nasib baik, Windows 10 mempunyai beberapa kaedah sandaran terbina dalam yang telah diperbaiki, seperti Pemulihan Sistem, Sandaran dan Pemulihan, Pemulihan Pemacu Pemulihan , dan banyak lagi.

Juga pada Mac yang mempunyai ciri Time Machine . Linux juga mempunyai sejumlah alat dan utiliti aplikasi sandaran yang baik yang dapat menyimpan data anda dengan mudah.

7. Sediakan Penyimpanan dan Penyegerakan Awan

Penyimpanan awan adalah kaedah terbaik untuk menjadikan data anda dapat diakses di mana sahaja anda berada, malah boleh berfungsi sebagai sistem semi-sandaran . Apa itu penyimpanan awan? Pada dasarnya, penyimpanan awan adalah penyimpanan fail dengan menyegerakkan fail pada komputer riba anda dengan pelayan.

Sekiranya komputer riba anda pernah rosak atau dicuri, fail anda akan tetap selamat pada bila-bila masa dalam penyimpanan awan. Tiga perkhidmatan penyimpanan awan yang paling popular adalah Dropbox, Google Drive, dan OneDrive . Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan, tetapi semuanya menawarkan banyak ciri percuma , jadi tidak ada salahnya untuk mencuba semua yang paling anda sukai.

8. Meminimumkan Kerosakan Haba

Jangan lupa bahawa komputer riba lebih mudah diserang panas daripada PC desktop dan tablet. Casis desktop cukup besar untuk pengudaraan dan tablet tidak perlu risau tentang pengumpulan habuk, sementara komputer riba mempunyai peredaran udara yang lemah dan banyak titik yang jika dibiarkan akan menyebabkan habuk berkumpul .

Panas yang berlebihan boleh menyebabkan CPU anda mengalami penurunan prestasi , yang bermaksud prestasi sistem semakin perlahan. Panas berlebihan juga dapat memendekkan jangka hayat cakera keras dalaman dan menyebabkan bateri kehilangan kapasiti pengisian keseluruhan.

9. Laraskan Tetapan Sistem

Buat beberapa tetapan pada sistem komputer riba yang baru anda beli. Anda boleh memulakan dengan mengubah tema sistem , kertas dinding desktop, susun atur bar tugas, dan apa sahaja yang mungkin anda perlukan.

10. Pasang Aplikasi Kegemaran Anda

Setelah mengikuti beberapa perkara di atas, kini komputer riba anda bersih dan siap digunakan , sudah tiba masanya untuk memasang semua aplikasi yang diperlukan. Gunakan aplikasi pemasang khas supaya anda dapat memasang banyak aplikasi dengan mudah, salah satunya boleh dicuba adalah aplikasi Ninite .

Ninite membuat fail pemasang tersuai berdasarkan berpuluh-puluh aplikasi popular yang boleh anda pilih. Kemudian pasang semuanya menggunakan satu fail pemasang tunggal. Pastikan anda menyimpan fail pemasang mentah , jadi anda tidak perlu selalu memuat turun pemasang jika anda ingin menggunakan aplikasi yang pernah dicopot pemasangannya.

11. Mula Menggunakan VPN Sekarang

Rangkaian peribadi maya (VPN) adalah aplikasi untuk mengenkripsi sambungan anda, melindungi komputer riba anda dari penyadapan, memungkinkan anda mengakses kandungan yang disekat, dan dengan VPN, sukar bagi penggodam untuk melacak aktiviti web anda. Tetapi, adakah penggunaan VPN sentiasa selamat? Tentu tidak, terutamanya jika anda menggunakan VPN percuma .

Kerana VPN percuma mempunyai risiko dan biasanya ada harga yang harus dibayar oleh pengguna, yaitu masalah keselamatan. VPN percuma dapat menjual data penjejakan web anda kepada pihak ketiga untuk membiayai operasi mereka dan sebagainya. Oleh itu, berhati-hatilah jika anda ingin menggunakan VPN yang percuma.

Itulah 11 perkara yang mesti anda lakukan setelah membeli komputer riba baru . Apa pendapat kamu? Adakah anda melakukan perkara ini pada komputer riba baru anda? Biarkan untuk berkongsi pengalaman anda setelah membeli komputer riba baru di komen di bawah.

Tag Berkaitan:

produktiviti

Artikel Berkaitan