Lakukan 5 cara ini agar anda tidak dapat Facebook Facebook HACK

Sebagai media sosial terbesar di dunia, akaun Facebook masing-masing mengandungi data penting. Lakukan 5 langkah ini agar Facebook anti-peretasan.

Facebook adalah media sosial yang paling popular di dunia dan masih merupakan salah satu platform komunikasi yang stabil dari segi pengguna aktif. Tidak dapat dinafikan bahawa Facebook mempunyai banyak ciri dan inovasi baru yang selalu mereka kemas kini, menjadikan pengguna ketagih dan tidak mahu meninggalkannya.

Sekiranya pada masa lalu mempunyai banyak rakan di Facebook adalah impian banyak orang, maka trend seperti itu telah berakhir. Kini trend membuang rakan tidak penting untuk menjadi perkara biasa. Terdapat begitu banyak orang yang tidak bertanggungjawab dan ingin mencuri maklumat peribadi anda di Facebook, masih mahu mempunyai rakan Facebook yang anda tidak tahu sama sekali?

BACA JUGA
  • 10 Trik dan Ciri Facebook Baru pada 2016 (Bahagian 1)
  • 10 Trik dan Ciri Facebook Baru pada 2016 (Bahagian 2)
  • MESTI TAU! Penggodam 5 Cara Ini Mencuri Data Dari Pengguna Facebook

Lakukan 5 cara ini agar anda tidak dapat Facebook Facebook HACK

Pelbagai kaedah yang mereka lakukan dan kebanyakan kaedah ini berjaya hanya kerana mangsa tidak peduli dan tidak mahu mengetahui lebih lanjut mengenai menjaga privasi dan keselamatan dalam menjaga data masuk . Oleh itu, melalui artikel berikut JalanTikus ingin menerangkan tentang 5 cara Facebook anda tidak dapat diretas .

1. Makluman Log Masuk

Makluman Log Masuk atau makluman masuk adalah ciri keselamatan tambahan yang mesti anda aktifkan. Facebook akan mengirimkan pemberitahuan mengenai maklumat masuk anda atau seseorang yang cuba memasukkan akaun anda. Untuk mengaktifkannya, setelah log masuk ke akaun Facebook anda pilih Tetapan -> Keselamatan -> Makluman Log Masuk .

Oleh itu, setiap kali anda log masuk pada peranti lain atau penyemak imbas baru , anda akan mendapat pemberitahuan dari Facebook. Sekiranya anda memilih untuk menghantar mesej melalui alamat e-mel, Facebook akan mengirimkan laporan ke alamat tujuan yang telah ditentukan setiap kali ada login baru.

2. Kelulusan Masuk

Seperti Makluman Masuk, Kelulusan Masuk atau kelulusan masuk mempunyai lebih banyak langkah keselamatan tambahan. Ini adalah kaedah terbaik untuk melindungi akaun anda daripada serangan penggodam. Setiap kali anda masuk ke Facebook, sama ada dari komputer, telefon pintar atau penyemak imbas baru, anda akan diminta memasukkan kod keselamatan khas melalui SMS. Cara mengaktifkannya terus ke Tetapan -> Keselamatan -> Kelulusan Masuk .

3. Kenalan yang dipercayai

Usaha lain untuk menjadikan akaun Facebook anda selamat adalah dengan mengaktifkan Trusted Contacts . Anda boleh memilih sehingga 5 rakan yang dipercayai dari rakan Facebook anda. Sudah tentu, disarankan untuk memilih rakan yang mudah anda hubungi, untuk menolong anda sekiranya terdapat masalah dengan akaun Facebook anda. Cara ke Tetapan -> Keselamatan -> Kenalan Dipercayai .

4. Hubungan Warisan

Warisan Kontak atau pewaris kenalan adalah seseorang yang anda pilih untuk melindungi akaun anda jika ia digunakan sebagai ingatan atau dikatakan telah mati. Sehingga kenalan pewaris dapat menulis catatan tertanam untuk profil anda, seperti mesej terakhir. Cara ke Tetapan -> Keselamatan -> Kenalan Lama .

5. Blok Jemputan

Semasa mengakses pelbagai perkhidmatan Facebook pihak ketiga seperti permainan dan lain-lain, anda perlu menerima pelawaan mereka untuk memiliki akses ke semua data anda. Untuk melindungi akaun anda, anda lebih baik mengaktifkan Blok Jemputan atau menyekat undangan. Terutama aplikasi atau permainan yang tidak anda mainkan. Cara ke Tetapan -> Sekat .

Hanya dengan 5 langkah mudah ini, akaun Facebook kita akan dijamin keselamatannya. Sekiranya anda merasakan terdapat aktiviti aneh di akaun Facebook anda, pantau aktiviti dan sejarah akaun anda secara berkala. Untuk anda mempunyai pertanyaan atau pendapat, sila masukkannya di komen di bawah.

Artikel Berkaitan