12 Laman untuk Belajar Pengekodan Secara Percuma

Pada era digital seperti sekarang, anda sebenarnya tidak perlu bersusah payah mencari maklumat. Kerana, dengan hanya telefon pintar, anda dapat memperoleh maklumat dengan mudah hanya dengan menaip kata kunci dan

Pada era digital seperti sekarang, anda sebenarnya tidak perlu bersusah payah mencari maklumat. Kerana dengan telefon pintar sahaja, anda dapat memperoleh maklumat dengan mudah hanya dengan memasukkan kata kunci dan meminta Google .

Di samping itu, keindahan menikmati perkembangan teknologi sekarang ialah anda dapat mempelajari apa sahaja dengan mudah dan tentu saja secara percuma, hanya dengan membuka laman web. Oleh itu, melalui artikel ini Jaka memberikan 12 laman web untuk belajar pengekodan secara percuma, bagi anda yang menyukai dunia IT.

BACA JUGA
  • 10 Laman Tontonan Filem Percuma Terbaik & Terbaik IndoXXI, Terkini 2020!
  • 10 Tapak 'Tidak Penting' Tetapi Terbukti Dapat Menghilangkan Bosan
  • 10 Tapak 'Tidak Penting' Tetapi Terbukti Dapat Menghilangkan Kebosanan (Bahagian 2)

12 Laman untuk Belajar Pengekodan Secara Percuma

1. Codecademy

Laman web Codecademy adalah laman web yang membolehkan anda belajar pengekodan secara percuma. Sekiranya anda ingin tahu, sudah ada lebih dari 24 juta orang yang belajar pengekodan menggunakan laman web ini. Di sini, anda akan diajar mengenai HTML & CSS , JavaScript , jQuery , PHP , Python dan Ruby . Menarik kan?

2. Coursera

Laman web seterusnya untuk belajar pengekodan secara percuma adalah Coursera . Laman web ini telah dibina sejak 2012 yang lalu. Coursera sendiri telah menjadi sebuah syarikat dalam bidang pendidikan teknologi yang menawarkan lebih dari 1000 program dan 119 institusi. Menariknya, selain anda dapat belajar secara percuma di laman web ini, anda juga boleh membuat pembayaran untuk mendapatkan sijil. Berminat?

3. edX

edX adalah salah satu platform pembelajaran dalam talian yang terkenal dalam bidang pendidikan teknologi. Laman web ini adalah sumber terbuka. Laman web ini didirikan pada tahun yang sama dengan Coursera dan dibina oleh Harvard University dan MIT. Oleh itu, siapa yang bersedia belajar pengkodan percuma melalui laman web ini?

4. Udemy

Situs Udemy adalah laman web percuma untuk belajar pengekodan yang telah ada sejak tahun 2010. Dengan membuka laman web ini, anda dapat mempelajari pengaturcaraan secara percuma dengan kaedah yang disajikan melalui kandungan video. Salah satu pelajaran yang tersedia secara percuma di sini adalah Pengaturcaraan untuk Usahawan , HTML & CSS , dan Pengenalan kepada Pengaturcaraan Pyhton .

5. aGupieWare

Laman AGupieWare adalah pembangun aplikasi yang telah ditinjau oleh program sains komputer dari beberapa institusi terkemuka di Amerika Syarikat. Pada akhirnya, laman web ini mempunyai kurikulum yang sama berdasarkan program percuma yang juga terdapat di Stanford, MIT, Carnegie Mellon, Berkeley dan Columbia.

6. GitHub

Laman web GitHub membolehkan anda mencari buku rujukan semasa anda berada dalam keadaan mendesak. Sebenarnya, anda boleh mencari dan mencari lebih daripada 500 buku pengaturcaraan secara percuma yang merangkumi lebih daripada 80 bahasa pengaturcaraan yang berbeza. Tenanglah, buku-buku di GitHub sentiasa dikemas kini.

7. Perisian terbuka MIT

Nah, laman web ini cukup menarik untuk anda, kawan-kawan! Sebabnya, jika anda mempunyai cukup banyak perbincangan pengaturcaraan asas, anda boleh mengunjungi MIT Open Courseware untuk mempelajari pengkodan secara percuma dengan lebih mendalam. Seperti namanya, laman web ini menggunakan perisian kursus MIT untuk dapat berkongsi pengetahuan pengaturcaraan. Sebenarnya, di sini anda boleh belajar Pengaturcaraan Praktikal . Hebat, bukan?

8. Hack.pledge ()

Tapak Hack.pledge () adalah laman komuniti pemaju. Di sini, anda akan melihat beberapa pembangun berprofil tinggi. Anda mesti tahu, di laman web ini terdapat pemaju terkenal bernama Bram Cohen. Dia adalah penemu perisian BitTorrent. Jadi, anda boleh belajar pengekodan secara percuma, berkongsi pengalaman anda dengan beberapa pembangun terkemuka di dunia.

9. Avengers Kod

Code Avengers adalah laman pembelajaran pengkodan percuma yang sangat interaktif. Di sini, anda dapat belajar bagaimana benar-benar membuat kod permainan, mengkodkan aplikasi, dan jangan lupa akan ada pelajaran tentang JavaScript , dan HTML & CSS . Setiap pelajaran, akan memakan masa sehingga 12 jam untuk diselesaikan. Oh ya, laman web ini disajikan dalam bahasa Inggeris, Rusia, Belanda, Sepanyol, Itali, Turki dan Portugis.

10. Khan Academy

Laman pembelajaran pengkodan percuma ini sudah lama. Khan Academy telah wujud sejak tahun 2006 di mana guru pertama adalah Salman Khan. Setiap langkah untuk belajar pengekodan di sini disajikan dalam bentuk tutorial video. Nampaknya, ia tidak perlu dijelaskan lebih lama lagi, anda boleh mengunjungi dan belajar secara langsung.

11. Kem Makanan Percuma

Di laman Perkhemahan Makanan Percuma , anda akan mempelajari HTML5 , CSS3 , JavaScript , Pangkalan Data , DevTools , Node.js , Angular.js , dan Agile . Di sini, anda boleh bergabung dengan rangkaian komuniti pelajar hingga profesional. Yang menarik adalah, di sini anda boleh membuat aplikasi percuma sambil menunjukkan kemahiran pengekodan yang telah anda kuasai.

12. Batu HTML5

Laman pembelajaran pengkodan percuma terakhir adalah HTML5 Rocks . Laman web ini adalah projek Google yang dilancarkan pada tahun 2010. Laman web ini didirikan untuk melawan HTML5 Apple . Anda boleh mendapatkan pelbagai tutorial dan sebagainya. Dengan melayari laman web ini secara aktif, anda akan dapat mempunyai asas yang baik dalam bidang pengaturcaraan.

Maksudnya, 12 laman pembelajaran pengkodan percuma yang dapat disediakan oleh Jaka, dilaporkan dari Enterpreneur.com . Adakah anda pernah mengunjungi salah satu laman web ini? Jangan malas belajar, sehingga suatu hari nanti anda dapat membanggakan negara dengan pencapaian anda. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan