Cara Membuat Jadual Pangsi di Excel dan Helaian Google untuk Memproses Data, Sangat Mudah!

Keliru bagaimana memproses ratusan hingga ribuan data dengan mudah di Excel? Tidak perlu bersusah payah, pertimbangkan artikel berikut untuk mengetahui cara membuat jadual pangsi

Memproses ratusan hingga ribuan data, terutamanya dalam bentuk nombor, adalah perkara yang sangat sukar. Anda memerlukan tumpuan penuh dan perhatian kerana walaupun kesalahan kecil boleh membawa maut , geng.

Perisian pemprosesan jadual Microsoft Excel kini semakin canggih dan praktikal. Malangnya, masih ramai yang tidak memahami cara memaksimumkan ciri yang terdapat di dalamnya.

Salah satu ciri terbaik Microsoft Excel yang paling berguna adalah Jadual Pangsi . Dalam artikel ini, Jaka akan mengulas secara lengkap cara membuat Jadual Pangsi di Excel dengan mudah.

 • Cara Membuat Jadual Pangsi pada Helaian Google
 • Cara Membuat Jadual Pangsi di Excel

  Jadual pivot adalah ciri Microsoft Excel yang membolehkan pengguna mengambil maklumat dengan cepat dari set data yang besar. Jadual Pivot dapat digunakan sebagai alternatif analisis data yang berkaitan dengan pengelompokan dan penjumlahan data.

  Sekiranya jumlah data anda hanya berpuluh, mungkin tidak terasa. Walau bagaimanapun, ciri ini sangat berguna semasa anda menulis tesis atau bekerja di pejabat yang sering memerlukan anda memproses sejumlah besar data dalam masa yang singkat.

  Ingin tahu bagaimana membuat formula Pivot Table dan Pivot Table Excel? Cukup rujuk tutorial Jaka berikut, geng!

  Langkah 1 - Menyiapkan Jadual

  • Sebelum anda membuat Jadual Pangsi, sudah tentu anda mesti menyediakan jadual asas terlebih dahulu. Jadual yang anda buat tidak perlu dibuat sebaik mungkin, yang penting adalah kemas dan teliti.
  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD
  • Sekiranya anda keliru dengan jadual apa yang ingin anda buat, anda boleh mencuba jadual Jaka berikut untuk latihan. Jangan lupa juga memasukkan formula Excel supaya pengiraan dalam jadual menjadi praktikal.

  Langkah 2 - Buat Jadual Pangsi

  • Setelah meja anda siap, Jaka akan mengajar anda cara membuat jadual pangsi dengan mudah. Sekat meja anda dengan mengklik kiri dan menyeret sehingga kursor merangkumi seluruh kawasan jadual.
  • Klik pada pita Masukkan yang terdapat di bahagian atas halaman hamparan anda. Selepas itu, klik pada PivotTable untuk memunculkan menu yang akan membantu anda dalam membuat Jadual Pangsi.

  • Di tetingkap yang muncul, anda akan menemui beberapa pilihan yang kelihatan membingungkan. Tetapi anda tidak perlu risau kerana sebenarnya tidak begitu rumit.

  • Klik pilihan Pilih jadual atau julat . Sekiranya anda sudah menyekat jadual yang ingin anda analisa, maka lajur Jadual / Julat secara automatik akan menunjukkan lokasi jadual yang anda buat.

  • Sekiranya anda ingin menganalisis data dalam jadual dalam lembaran kerja yang sama dengan jadual anda, pilih pilihan Lembaran Kerja yang Ada , kemudian tentukan di mana anda akan meletakkan Jadual Pangsi.

  • Cadangan Jaka, tentukan lokasi Jadual Pangsi beberapa baris di bawah jadual data sebelumnya sehingga anda dapat mengatur data anda dengan mudah. Klik OK jika anda pasti mengenai pilihan Jadual Pangsi.

  • Setelah anda mengesahkan lokasi Pivot Table, jangan bingung jika Pivot Table anda kosong. Anda hanya melihat sebelah kanan skrin, tepatnya kolom PivotTable Fields , kemudian berikan senarai semak ke lajur yang ingin anda paparkan di jadual pangsi.

  Langkah 3 - Tapis Data dalam Jadual Pangsi

  • Seperti yang dikatakan Jaka pada awalnya, Jadual Pangsi sangat berguna jika anda ingin menganalisis ratusan ribu data. Bukan hanya untuk laporan penjualan, anda juga boleh menggunakan jadual pangsi untuk inventori dan perkara lain.

  • Untuk memudahkan anda menganalisis data, anda mesti mula menyaring data. Untuk melakukan ini, klik butang anak panah ke bawah pada Label Baris , kemudian pilih bidang yang anda mahukan.

  • Andaikan Jaka ingin menganalisis data penjualan alat tulis pada tarikh tertentu. Klik pilihan Tarikh di lapangan, kemudian periksa tarikh yang ingin anda analisis secara khusus.

  • Setelah selesai menyusun data mengikut tarikh, Jadual Pangsi anda akan berubah seperti yang ditunjukkan di bawah:
  • Sebaliknya, jika anda ingin menganalisis data, misalnya berdasarkan jenis barang; Anda cukup klik pada Label Baris sekali lagi, kemudian pilih pilihan Item Item di lapangan, kemudian periksa jenis item yang anda mahukan.
  • Setelah selesai menyusun data mengikut nama item, Jadual Pangsi anda akan berubah seperti gambar di bawah:
  • Andaikan anda ingin mengetahui berapa banyak pensel yang dijual dan hasil spesifik penjualannya pada 3 April 2020, perhatikan bahagian kanan bawah lembaran kerja anda, tepat di bawah lajur PivotTable Fields .

  • Terdapat 4 kotak dengan 1 ruang kosong di ruangan Penapis. Klik menu Tarikh di bawah Baris, kemudian seret dan klik (Klik & Seret) di lajur Tarikh.

  • Tetapkan pilihan Tarikh dan Nama Item mengikut kehendak anda. Voila! Data anda kini lebih spesifik dan lebih mudah diproses.

  Cara Membuat Jadual Pangsi pada Helaian Google

  Helaian Google atau Helaian Google adalah perkhidmatan percuma dari Google yang membolehkan anda membuat, mengedit dan mengakses hamparan seperti Excel dalam talian dan bersama-sama.

  Lembaran Google mungkin menjadi pilihan bagi anda yang ingin membuat pivot table tetapi tidak mempunyai perisian Microsoft Excel pada komputer riba atau PC. Bagaimana anda membuat jadual pangsi pada Helaian Google ? Ayuh, jumpa geng!

  Langkah 1 - Menyiapkan Jadual

  • Langkah pertama dalam membuat jadual pangsi di Helaian Google adalah menyiapkan jadual yang anda mahukan. Cara mengoperasinya agak serupa dengan Excel hanya dengan beberapa pengubahsuaian.

  • Masukkan alamat laman web //www.google.com/docs/about/ di medan carian penyemak imbas. Klik pada tab Helaian di kiri atas halaman.

  • Untuk dapat mengakses Helaian Google secara percuma, pilih pilihan Peribadi . Selepas itu, log masuk dengan akaun Google anda. Buat jadual dengan memilih Blank on Start spreadsheet baru .

  • Sekiranya anda ingin mencuba ciri jadual pangsi di Helaian Google tetapi tidak mempunyai jadual anda sendiri, anda boleh mencuba jadual Jaka seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

  Langkah 2 - Buat Jadual Pangsi

  • Setelah meja siap, sekarang adalah masa untuk anda membuat meja pangsi, geng. Pertama, klik pada pita Data di bahagian atas skrin anda. Dalam menu yang muncul, pilih Jadual Pangsi .

  • Sekiranya anda ingin membuat jadual pangsi dalam hamparan yang sama, pilih Helaian Sedia Ada . Selepas itu, pilih lokasi di mana anda mahu meletakkan jadual pangsi dengan memilih ikon bentuk tetingkap.

  • Klik pada ruangan yang anda mahukan. Cadangan Jaka, letakkan pivot table beberapa kotak di bawah meja yang anda buat tadi. Setelah selesai, pilih OK .

  • Jadual pangsi anda akan muncul, belum ada data yang muncul. Cari di sebelah kanan skrin anda kemudian cari Pivot Table Editor .

  • Masukkan Baris, Coloumns, dan Nilai yang anda mahukan. Sebagai contoh, Jaka ingin mengetahui jumlah penjualan setiap hari, jadi Jaka menguruskan penyusun jadual pangsi seperti berikut:

  • Setelah anda menetapkan editor pangsi, jadual seperti ini akan muncul di hamparan anda, kumpulan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara membuat Jadual Pangsi dengan mudah di Excel dan Helaian Google. Semoga artikel ini dapat membantu anda dalam pekerjaan dan tugas anda, ya!

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang telah disediakan.

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan