10 Cadangan Filem Korea Paling Popular 2019, Dimainkan di Pawagam Amerika!

Tidak hanya terkenal dengan kumpulan muzik, Korea mempunyai filem yang berkualiti dan menarik untuk ditonton. Seperti filem Korea yang popular berikut!

Filem Korea mana yang paling anda suka? Adakah ia juga disukai oleh banyak orang?

Selera filem setiap orang berbeza, sama ada disebabkan oleh ciri atau genre filem itu sendiri. Oleh itu, filem yang disukai oleh semua orang sangat jarang berlaku.

Satu negara yang mampu menghasilkan filem berkualiti ialah Korea. Selain pelakon yang cantik dan tampan, jalan cerita sering membuat penonton tercengang.

Inilah beberapa filem Korea paling popular 2019 yang mesti anda tonton. Tidak hanya menarik untuk ditonton, tetapi juga dapat memberikan mesej yang baik untuk setiap penonton.

Apa filemnya? Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Parasit
 • Lelaki Dari mana-mana
 • Budak Serigala
 • Bersama Dewa: Dua Dunia
 • Filem Korea Paling Popular Lain. . .
 • 10 Cadangan Filem Korea Paling Popular 2019, Peringkat Tinggi!

  Korea selalu terkenal sebagai negara yang memiliki sejumlah produk hiburan yang baik, bukan hanya filem tetapi juga lagu-lagu kecil.

  Jangan berhenti di situ, anda pasti biasa dengan drama Korea yang sering membuat baper. Hampir semua jenis hiburan kini dikuasai oleh Korea.

  Dalam dunia filem layar lebar sahaja, Korea juga mempunyai pelbagai judul filem yang terkenal di seluruh dunia. Malah ditonton oleh berjuta-juta orang, seperti filem dalam senarai berikut:

  1. Keretapi Ke Busan

  Pertama ialah Train To Busan atau Busanhaeng , filem zombie terkenal yang dikeluarkan pada tahun 2016.

  Filem ini diarahkan oleh Yeon Sang-ho dan dibintangi oleh sebilangan pelakon terkenal seperti Gong Yoo dan Ma Dong-seok.

  Train To Busan menceritakan kisah seorang ayah dan anak lelaki yang dalam perjalanan ke Busan dengan menaiki kereta api.

  Namun, perjalanan itu bertepatan dengan penyebaran wabak yang menjadikan manusia menjadi seperti 'mayat hidup' aka zombi.

  Filem ini sangat popular dengan jumlah penonton 10 juta di seluruh dunia. Train To Busan juga berjaya menjadi filem dengan pendapatan terbesar di Malaysia, Hong Kong, dan Singapura.

  MaklumatKeretapi Ke Busan
  Penilaian (Tomato busuk) 95%
  Jangka masa 1 jam 58 min
  Tarikh Tayangan 31 Ogos 2016
  Pengarah Sang-ho Yeon
  Pemain Yoo Gong, Yu-mi Jung, Dong-seok Ma

  2. Parasit

  Seterusnya adalah Parasite, yang baru ditayangkan di teater Indonesia. Filem ini adalah genre komedi tragis dengan kisah lucu dan tegang.

  Parasite atau Gisaengchung diarahkan oleh Bong Joon-ho yang sebelumnya pernah membuat filem terkenal seperti Memories of Murder dan The Host.

  Filem Korea yang paling popular adalah mengenai keluarga miskin dan kaya yang mempunyai hubungan 'istimewa'. Kisah mereka menjadi tragedi mengerikan yang mesti anda saksikan.

  Parasite memenangi anugerah Palme d'Or di Festival Filem Cannes 2019, dan juga menjadi filem Korea pertama yang menerima anugerah ini. Tertarik dengan filem itu, geng?

  MaklumatParasit
  Penilaian (Tomato busuk) 100%
  Jangka masa 2 jam 12 min
  Tarikh Tayangan 11 Oktober 2019
  Pengarah Joon-ho Bong
  Pemain Lagu Kang-ho, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

  3. Lelaki Dari mana-mana

  Siapa yang kenal dengan nama Won Bin?

  Jaka pasti anda pernah mendengar nama ini, geng. Dia mendapat peranan sebagai protagonis dalam filem The Man From Nowhere atau Ajeossi . Filem aksi Korea ini diarahkan oleh Lee Jeong-beom.

  Menceritakan kisah seorang lelaki misteri yang sedang mencari seseorang yang paling dekat dengannya kerana dia diculik, filem ini sangat keren dan sangat terkenal di dunia.

  Sebenarnya, The Man From Nowhere dapat memperoleh sejumlah anugerah dari Buil Film Awards, Philadelphia Film Festival, Korean Film Awards, dan banyak lagi.

  Tidak ketinggalan, filem Korea yang paling popular ini adalah filem terakhir untuk Won Bin. Anda mesti menonton, geng!

  MaklumatLelaki Dari mana-mana
  Penilaian (Tomato busuk) 100%
  Jangka masa 1 jam 59 min
  Tarikh Tayangan 5 Ogos 2010
  Pengarah Jeong-beom Lee
  Pemain Won Bin, Sae-ron Kim, Tae-hoon Kim

  4. Seorang Anak Manusia Serigala

  Apa yang berlaku sekiranya manusia dibesarkan oleh serigala?

  Werewolf Boy atau Neukdae Sonyeon adalah mengenai kisah cinta antara lelaki yang berkelakuan seperti binatang dengan remaja yang cantik.

  Filem Korea romantis ini sangat unik dan boleh membuat anda menangis hingga berguling, geng. Seorang Werewolf Boy dapat memperoleh sejumlah anugerah seperti Pelakon Wanita Terbaik, Pengarah Baru Terbaik, Anugerah Penemuan, dan banyak lagi.

  MaklumatBudak Serigala
  Penilaian (Tomato busuk) 100%
  Jangka masa 2 jam 2 min
  Tarikh Tayangan 30 November 2012
  Pengarah Sung-hee Jo
  Pemain Song Joong-Ki, Taman Bo-Young, Lee Yeong-ran

  5. Bersama dengan Dewa: Dua Dunia

  Along With the Gods: The Two Worlds atau Sin gwa Hamkke: Joe wa Beo adalah filem fantasi yang dikeluarkan pada tahun 2017. Filem Korea paling popular ini diarahkan oleh Kim Yong-hwa.

  Mengisahkan seorang anggota bomba yang mati dalam kemalangan ketika bekerja.

  Dia juga bertemu dengan 3 orang 'malaikat' yang akan membawanya melalui 7 cabaran di akhirat.

  Filem ini sangat terkenal dan mampu mendapat lebih daripada 8 juta penonton hanya di Korea Selatan sahaja, menjadikannya salah satu filem Korea paling popular sehingga kini.

  MaklumatBersama Dewa: Dua Dunia
  Penilaian (Tomato busuk) 57%
  Jangka masa 2 jam 19 min
  Tarikh Tayangan 5 Januari 2018
  Pengarah Yong-hwa Kim
  Pemain Jung-woo Ha, Tae-Hyun Cha, Ji-Hoon Ju

  Filem Korea Paling Popular Lain. . .

  6. Laksamana: Arus Meraung

  Sekarang, jika The Admiral: Roaring Currents atau Myeongryang adalah pemenang Filem Terbaik di Daejong Film Awards dan Pengarah Terbaik di Blue Dragon Film Awards.

  Laksamana: Roaring Currents menceritakan kisah perang terkenal yang digelar Battle of Myeongnyang pada tahun 1597 di Joseon.

  Salah satu tokoh perang yang terkenal dalam Pertempuran Myeongnyang adalah Yi Sun-sin.

  Laksamana: Roaring Currents diarahkan oleh Kim Han-min dan disokong oleh pelakon terkenal seperti Choi Min-sik, Ryu Seung-ryong, dan Cho Jin-woong.

  Filem ini menjadi salah satu filem Korea yang paling popular ditonton oleh lebih daripada 10 juta orang. Laksamana: Roaring Currents juga telah menjadi salah satu filem terlaris di Korea Selatan.

  Ingin tahu? Cuba periksa laman menonton filem Korea kegemaran anda sekarang, geng!

  PerincianLaksamana: Arus Meraung
  Penilaian (Tomato busuk) 79% (Penonton)
  Tarikh Tayangan 30 Julai 2014
  Pengarah Han-min Kim
  Pemain Min-sik Choi, Seung-ryong Ryu, Jin-Woong Cho
  Tempoh Filem 2h 6min

  7. Sentiasa

  Selalu atau Ohjik Geudaeman adalah filem Korea paling popular seterusnya yang sangat terkenal dan dinantikan oleh orang Korea semasa pelancarannya.

  Filem ini mencatat rekod pembelian dalam talian, yang paling cepat terjual dalam 7 saat, dan ditonton oleh lebih dari satu juta penonton di peringkat antarabangsa.

  Selalu menceritakan kisah bekas peninju yang sedang mencari pekerjaan. Dia juga mendapat pekerjaan yang membawanya berjumpa dengan wanita buta.

  Filem Korea yang paling popular diarahkan oleh Song Il-gon, dan dibintangi oleh duo So Ji-sub dan Han Hyo-joo. Anda yang suka drama romantis Korea wajib menonton filem ini!

  MaklumatSentiasa
  Penilaian (Tomato busuk) 82% (Penonton)
  Jangka masa 1 jam 48 min
  Tarikh Tayangan 20 Oktober 2011
  Pengarah Lagu Il-Gon
  Pemain Ji-seob So, Hyo-Joo Han, Shin-il Kang

  8. Penjahat

  Siapa kata protagonis filem aksi seharusnya lelaki?

  Dalam filem The Villainess atau Ak Nyeo , watak utamanya adalah seorang wanita bernama Sook-hee, yang diperankan oleh Ok-bin Kim. Filem ini diarahkan oleh Jung Byung-gil dan pertama kali dirilis pada tahun 2017.

  The Villainess adalah mengenai seorang wanita upahan yang mempunyai masa lalu gelap yang dia tidak ingat.

  Ketika dia ditugaskan untuk misi, dia bertemu dengan beberapa orang yang mengingatkannya tentang sesuatu yang penting dalam hidupnya.

  Filem ini mendapat sejumlah penghargaan seperti Daniel E. Craft Award for Excellence in Action Cinema, Best Cinematography, Best Actress, dan banyak lagi.

  MaklumatPenjahat
  Penilaian (Tomato busuk) 83%
  Jangka masa 2 jam 9 min
  Tarikh Tayangan 8 Jun 2017
  Pengarah Byung-gil Jung
  Pemain Ok-bin Kim, Ha-kyun Shin, Jun Sung

  9. Kisah Dua Saudari

  Seterusnya adalah filem seram Korea yang bernama A Tale of Two Sisters atau Janghwa, Hongryeon .

  Filem ini diarahkan oleh Kim Ji-woon dan dibintangi sejumlah pelakon seperti Im Soo Jung, Moon Geun-young, dan Yeom Jeong-ah.

  Filem ini diilhamkan oleh dongeng yang dikenali sebagai Janghwa Hongreyon-jon, mengenai seorang remaja yang baru saja kembali dari rawatan mentalnya.

  Namun, dia mengalami sejumlah gangguan yang melibatkan ibu angkatnya yang mengundang hantu masuk ke dalam rumah. A Tale of Two Sisters menjadi filem Korea pertama yang muncul di pawagam Amerika.

  Filem ini mendapat sejumlah penghargaan dan menjadi salah satu filem Korea paling popular pada masa itu. Adakah anda berani menontonnya atau tidak?

  MaklumatKisah Dua Saudari
  Penilaian (Tomato busuk) 85%
  Jangka masa 1 jam 55 min
  Tarikh Tayangan 13 Jun 2003
  Pengarah Jee-woon Kim
  Pemain Kap-su Kim, Jung-ah Yum, Soo-jung Lim

  10. Suatu Masa Yang Perlu Diingat

  Akhirnya adalah A Moment To Remember atau Nae Meorisogui Jiugae yang merupakan filem romantik terbaik pada tahun 2004 di Korea Selatan.

  Filem ini, yang diarahkan oleh John H. Lee, dapat menjadi filem terlaris semasa pelancarannya.

  Moment To Remember adalah mengenai sepasang kekasih yang mengalami hari yang sangat menyentuh hati. Sebabnya, salah satunya menghidap penyakit Alzheimer.

  Filem Korea yang paling popular memenangi Festival Emas Rooster dan Hundred Flowers China ke-15 dan Anugerah Grand Bell ke-42, dan dapat memberi inspirasi kepada filem lain di dunia.

  MaklumatMomen Yang Perlu Diingat
  Penilaian (Tomato busuk) 92% (Penonton)
  Jangka masa 1 jam 57 min
  Tarikh Tayangan 5 November 2004
  Pengarah John H. Lee
  Pemain Woo-sung Jung, Ye-jin Son, Jong-hak Baek

  Itulah 10 filem Korea paling popular yang dikenali oleh dunia filem layar lebar antarabangsa. Filem mana yang menjadi kegemaran anda, geng?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem Korea atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan