WhatsApp Udah Kuno, Google Punya Allo dan Duo yang Lebih Canggih!

Pernah nggak kamu bosan dengan aplikasi chatting WhatsApp, BBM dan LINE yang gitu-gitu aja? Google punya nih aplikasi chatting keren dan pintar, Google Allo dan Google Duo.

Sejak ada smartphone, aplikasi chatting langsung menggeser fungsi SMS. Masih bisa diingat oleh kita gimana dulu BBM menjadi aplikasi chatting populer yang kemudian disusul oleh WhatsApp. Keduanya secara perlahan membuat orang tidak lagi menggunakan SMS.

Bukan hanya BBM dan WhatsApp, masih banyak aplikasi sembang yang membawa kejayaan baru. Namun, sekarang semua mesti menyedari kehadiran Google Allo dan Google Duo .

BACA JUGA
  • Cara menggunakan dua akaun BBM dalam satu Android
  • Cara membuat aplikasi sembang Android anda sendiri tanpa pengekodan

Akui, di telefon pintar anda mesti ada WhatsApp, BBM dan LINE kan? Di antara ketiga-tiganya, WhatsApp mungkin merupakan aplikasi sembang kegemaran anda kerana ringkas dan percuma, serta bebas dari iklan. Tetapi, tidak lama lagi kewujudan aplikasi sembang itu mungkin digantikan oleh Google Allo dan Google Duo.

Kelebihan Google Allo

Ketika pertama kali diperkenalkan oleh Google dalam acara Google I / O, aplikasi sembang Google Allo segera menarik perhatian banyak pihak. Ini kerana banyak anggapan bahawa aplikasi ini disediakan untuk menyaingi WhatsApp dan Facebook Messenger. Sebelum mengetahui kelebihan Google Allo, ada baiknya anda membuat Pra-Daftar Google Allo terlebih dahulu.

Apl Sosial & Pemesejan Google Inc. MUAT TURUN

1. Pembantu Google - Google Allo adalah aplikasi sembang yang sesuai untuk anda yang sering aktif melakukan pelbagai tugas. Oleh kerana ia disatukan dengan Google Assistant, anda boleh mencari maklumat dan melaksanakan perintah lain dengan mudah tanpa perlu meninggalkan sembang anda di Google Allo. Uniknya, anda bahkan boleh menjemput sembang Google secara langsung di Google Allo.

2. Balas Pintar - Ciri ini membolehkan anda membalas setiap mesej masuk tanpa perlu menaip apa-apa. Dengan mempelajari kebiasaan anda dalam membalas mesej, Google Allo secara automatik akan memunculkan pilihan balasan jika ada pesan yang dinilai memiliki isi yang sama.

3. Whisper Shout - Sering keliru bagaimana mengungkapkan ayat ketika menjerit atau berbisik dalam aplikasi sembang? Ciri Google Allo's Whisper Shout menjawab masalah anda. Ini membolehkan anda membuat perbualan teks yang sangat kecil sebagai tanda berbisik, dan membuat teks besar ketika dijerit atau marah.

4. Pelekat - Sekiranya anda berpendapat Whisper Shout kurang menarik, terdapat ratusan pelekat yang boleh anda gunakan untuk meluahkan perasaan anda.

5. Dakwat - Menghantar gambar lebih menarik jika anda dapat mencoret seperti di Snapchat. Oleh itu, ciri Dakwat ini akan menjadikan gambar yang anda hantar menjadi lebih lucu.

6. Mode Inkognito - Tidak mahu mengesampingkan masalah keselamatan, Google Allo dilengkapi dengan ciri Mode Inkognito yang dapat digunakan untuk menetapkan berapa lama mesej akan muncul. Bukan hanya itu, mesej yang dibuat oleh Incognito akan memisahkan pemberitahuan.

Google Allo ini sangat keren, bukan? Oleh itu, cepat-cepat dan pra-pendaftaran sehingga apabila aplikasi tersedia, anda dapat merasakannya dengan segera.

Kelebihan Google Duo

Tidak seperti Google Allo, Google Duo adalah aplikasi yang khusus untuk panggilan video dengan kualiti HD. Jadi, Google Allo tidak dapat digunakan untuk panggilan video. Untuk dapat mencuba panggilan video menggunakan Google Duo, sila pra-pendaftaran terlebih dahulu.

Apl Sosial & Pemesejan Google Inc. MUAT TURUN

1. Knock Knock - Tidak seperti Skype atau perkhidmatan panggilan video lain, anda tidak akan melihat foto profil orang yang menghubungi anda di Google Duo. Apa yang dipaparkan oleh Google Duo ketika seseorang menghubungi anda adalah pratonton langsung orang yang memanggil anda. Hebat, bukan?

2. Sederhana - Tidak seperti aplikasi sembang seperti BBM dan Skype yang memerlukan kami mengambil beberapa langkah sebelum panggilan video, anda boleh menghubungi orang yang ingin anda jemput untuk membuat panggilan video dengan Google Duo dengan mudah. Cepat dan cekap.

3. Pelbagai Platform - Anda boleh membuat panggilan video dengan mudah dengan rakan anda menggunakan peranti iOS dan Android dengan Google Duo. Nampak tidak eksklusif ya? Tetapi, anda sebenarnya boleh menghubungi banyak orang.

Bagaimana, lebih sejuk daripada perkhidmatan panggilan video Skype atau BBM, bukan?

Oleh itu, bagi anda yang ingin tahu mengenai Google Allo dan Google Duo, mari buat pra-pendaftaran di Google Play Store! Oleh itu, setelah aplikasi ini dapat dimuat turun, anda tidak perlu beratur lagi.

Artikel Berkaitan