WLAN dan LAN: Mana Yang Lebih Efisien dan Mudah Digunakan?

Kali ini Jaka akan memberikan sedikit penjelasan mengenai LAN dan WLAN dan jenis rangkaian mana yang dikelaskan sebagai lebih cekap. Oleh itu, sila rujuk perbincangan yang lengkap.

Apabila anda ingin menyambung ke komputer atau internet orang lain , sudah tentu kita tahu dua jenis rangkaian yang dapat kita gunakan untuk melakukan ini, iaitu LAN (Local Area Network) menggunakan kabel Ethernet dan WLAN (Wireless Local Area Network) yang tidak perlu menggunakan kabel untuk dihubungkan di mana jenis ini bergantung pada teknologi yang disebut WiFi (Wireless Fidelity) .

Walaupun mereka sering menggunakan kedua-dua jenis rangkaian tersebut, masih banyak orang yang sama sekali tidak memahami apa sebenarnya LAN dan WLAN . Sekarang, dalam hal ini, kali ini Jaka akan memberikan sedikit penjelasan mengenai LAN dan WLAN dan jenis rangkaian mana yang diklasifikasikan sebagai lebih cekap. Oleh itu, sila rujuk perbincangan yang lengkap.

BACA JUGA
  • 5 Cara untuk Melihat Kata Laluan WiFi yang Lupa di Android, Tanpa Root!
  • Cara Meretas Kata Laluan WiFi dengan Telefon Pintar Android
  • Bagaimana Mengetahui Kata Laluan WiFi dengan CMD (Command Prompt), 100% Berfungsi!

WLAN dan LAN: Mana Yang Lebih Efisien dan Mudah Digunakan?

1. Kabel LAN

Foto: conceptdraw.com

LAN berwayar atau sering disebut LAN, adalah sejenis rangkaian tempatan yang menggunakan kabel Ethernet (misalnya UTP ) yang disambungkan oleh penyambung khas (misalnya RJ-45 ) untuk disambungkan ke komputer lain atau ke internet.

2. LAN tanpa wayar atau WLAN

Foto: conceptdraw.com

LAN tanpa wayar atau WLAN adalah sejenis rangkaian yang menggunakan teknologi WiFi untuk disambungkan ke komputer lain. Tidak seperti LAN Berwayar, LAN Tanpa Wayar atau WLAN benar-benar ** tidak memerlukan kabel dan penyambung untuk disambungkan ke komputer lain atau ke internet (kecuali kabel untuk menghubungkan Titik Akses ke komputer pelayan).

3. Kualiti LAN berwayar dan LAN tanpa wayar (WLAN)

Foto: focus.de

Kualiti rangkaian LAN berwayar sangat bergantung pada kualiti kabel yang digunakan. Semakin baik kabel yang digunakan, semakin baik kualiti sambungan rangkaian kabel LAN anda.

Sebaliknya, kualiti rangkaian LAN Tanpa Wayar atau WLAN dipengaruhi oleh banyak faktor, mulai dari jarak komputer yang disambungkan (semakin jauh, semakin buruk kualiti rangkaian), cuaca (ketika menyambung ke internet) ke bahan di sekitar anda juga boleh menyebabkan gangguan. Terutama logam , kerana dapat menyerap isyarat yang dikeluarkan oleh komputer sehingga tidak sampai ke komputer tujuan. Walaupun mempunyai banyak faktor penghambat, banyak orang yang lebih suka menggunakan rangkaian WLAN kerana dikelaskan sebagai sangat praktikal .

4. Mana Yang Lebih Berkesan?

Foto: efisienprofits.com

Sekiranya anda bertanya, jenis mana yang lebih cekap, pasti jawapan untuk soalan anda bergantung pada keperluan penggunaan rangkaian anda .

Sekiranya anda ingin menyambung ke komputer lain untuk mengakses sejumlah besar data atau menyambung ke internet menggunakan komputer desktop yang mudah dibawa dengan mudah dan mengharapkan sambungan internet anda stabil tanpa perlu bimbangkan faktor penghambat seperti kestabilan ping, cuaca dan jenis bahan yang dapat menyerap isyarat , maka Kabel LAN yang menggunakan kabel Ethernet adalah pilihan yang tepat.

Sebaliknya, jika anda pengguna komputer riba dan menginginkan rangkaian yang lebih praktikal , sudah tentu WLAN yang menggunakan teknologi WiFi adalah pilihan yang tepat. Anda tidak memerlukan kabel yang harus ditarik bolak-balik untuk mengikuti peranti anda sehingga tidak menghalang pergerakan anda. Di samping itu, anda boleh menemui banyak tempat yang menyediakan WLAN ini (hotspot).

Itu adalah penjelasan ringkas dan ringkas mengenai LAN (Wired LAN) dan WLAN , semoga bermanfaat dan mudah dicerna. , pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan