Shhh! 10 Trik Rahsia Android yang Belum Anda Ketahui

Beberapa muslihat yang jarang diketahui orang sebenarnya mempunyai faedah yang tidak kurang pentingnya daripada ciri umum lain. Jaka akan berkongsi sepuluh helah rahsia Android yang jarang anda ketahui, tetapi sangat berguna!

Semakin canggih telefon pintar , semakin banyak perkara yang dapat dilakukan oleh pengguna ini. Khusus untuk anda pengguna Android , pelbagai ciri lalai yang ditawarkan dari ribuan aplikasi tentunya membawa banyak kegunaan untuk telefon pintar.

Namun, adakah anda telah meneroka pelbagai muslihat rahsia yang boleh dilakukan oleh telefon pintar Android? Beberapa muslihat yang jarang diketahui orang sebenarnya mempunyai faedah yang tidak kurang pentingnya daripada ciri umum lain. Untuk itu, Jaka akan berkongsi sepuluh muslihat Android rahsia yang jarang anda ketahui, tetapi sangat berguna!

BACA JUGA
  • Rosak teruk! 3 Trik Ini Komputer Paling Berbahaya Tidak Mungkin
  • Trik Internet Menggunakan Proksi Google, 80% Lebih Cepat Dan Jimat!
  • Trik Meningkatkan Isyarat Telefon Bimbit Dengan Modal Mocky!

Berikut adalah 10 Trik Rahsia Android yang Tidak Anda Ketahui

1. Tukar Penggunaan Tombol Rumah

Kami tahu bahawa selama ini butang rumah di tengah bahagian bawah telefon pintar mempunyai fungsi untuk mengembalikan kami ke skrin utama apabila ditekan sekali. Apabila ditekan lama, butang ini akan membawa kami ke Google Assistant secara automatik.

Walau bagaimanapun, penggunaan ini sebenarnya boleh diubah. Dengan memasang aplikasi HomeBot yang dapat diperoleh secara percuma di Play Store, anda dapat mengubah fungsi tombol Home telefon pintar anda dengan enam pilihan yang tersedia seperti melancarkan pelbagai aplikasi atau membuka laman web.

Pasang: HomeBot

2. Tonton Video YouTube di Latar Belakang atau Minimumkan

Hingga kini aplikasi video YouTube yang paling popular tidak membenarkan penggunanya menonton video di latar belakang atau dengan kata lain meminimumkan video semasa melakukan aktiviti lain atau melakukan pelbagai tugas.

Anda sebenarnya boleh melakukannya dengan aplikasi Autobeat Player . Aplikasi ini membolehkan video YouTube dimainkan walaupun diminimumkan. Selain itu, ada juga fitur untuk mengubah ukuran video dan meletakkannya di mana-mana bahagian layar agar dapat melakukan multitasking.

Pasang: Pemain Autobeat

3. Kawal Android dengan Telefon Pintar Lain Tanpa Internet

Anda nampaknya dapat mengawal telefon pintar Android anda menggunakan telefon pintar lain atau bahkan telefon bimbit biasa. Hebatnya, anda boleh melakukannya tanpa perlu menyambung ke internet.

Dengan menggunakan aplikasi yang disebut Memote , Anda mungkin dapat mengendalikan telefon pintar dengan menggunakan telefon bimbit lain yang nomornya telah disahkan dalam aplikasi. Cara mengendalikannya cukup mudah, iaitu menggunakan SMS yang pelbagai isi mesejnya telah diatur sebelumnya dalam aplikasi.

Pasang: Memote

4. Terima Pemberitahuan melalui PC

Sebilangan besar masa dihabiskan di depan komputer sehingga jarang memeriksa telefon pintar? Tenang, anda boleh memindahkan semua pemberitahuan yang masuk ke PC anda. Oleh itu, anda tidak perlu takut lagi untuk kehilangan maklumat penting yang dihantar oleh saudara anda.

Caranya adalah dengan menggunakan aplikasi Pushbullet . Aplikasi ini membolehkan anda memindahkan semua pemberitahuan yang masuk ke telefon pintar ke PC yang anda gunakan. Tetapi jangan salah, anda mesti memasang aplikasi ini pada PC, bukan pada telefon pintar.

DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Pushbullet

5. Tukar Kadar Animasi

Untuk melakukan silap mata ini, anda mesti menjadi pembangun untuk samrtphone Android anda. Anda melakukannya dengan pergi ke Tetapan > Perihal Telefon > ** Nombor Binaan **> tekan berulang kali tujuh kali dan anda akan mendapat status pilihan Pembangun.

Selepas itu, anda boleh membuat penyesuaian untuk menyesuaikan tahap kelajuan animasi yang anda mahukan dalam pilihan " Skala animasi peralihan ". Anda boleh memilih sama ada anda ingin menjadikannya lebih lembut atau lebih tajam mengikut citarasa.

6. Gunakan Smart Lock

Masih mengunci telefon pintar anda dengan PIN atau kata laluan biasa? Anda perlu mencuba menggunakan kunci pintar. Anda boleh memilih mod penguncian telefon pintar yang lebih mudah tanpa perlu menaip atau memasukkan kata laluan.

Anda melakukannya dengan memasukkan menu Tetapan > Keselamatan > Kunci Pintar . Anda kemudian boleh memilih lima varian kunci pintar seperti pengecaman wajah atau suara, semuanya menjadikannya lebih mudah dan lebih canggih dan futuristik.

7. Kawal PC dengan Android

Bosan berlama-lama di depan PC tetapi masih perlu menggunakannya? Anda boleh menggunakan telefon pintar Android anda sebagai alat kawalan jauh untuk mengawal PC anda.

Anda melakukannya dengan menggunakan aplikasi bernama Unified Remote . Aplikasi ini mempunyai banyak fungsi termasuk mouse pada PC, mengetik pesan pada PC, membuka fail, untuk menghidupkan dan mematikan PC.

Pasang: Jauh Bersatu

8. Lindungi Mata Semasa Membaca Pada Waktu Malam

Membaca melalui telefon pintar pada waktu malam kadang-kadang tidak menyenangkan. Terutama jika tahap cahaya terlalu terang, mata akan merasa lebih cepat letih. Anda dapat melindungi mata anda dari ancaman ini dengan cara yang cukup mudah.

Dengan menggunakan aplikasi Twilight , anda dapat mengaktifkan mod cahaya redup yang menjadikan mata anda lebih selesa ketika membaca di Android pada waktu malam. Bukan hanya itu, anda dapat mengatur waktu agar mod diaktifkan secara automatik dan juga dapat mengatur tahap peredupan cahaya yang nyaman seperti yang diperlukan oleh mata anda.

Pasang: Senja

9. Penyemak Imbas Pakar Multitasking

Adakah anda seorang yang mudah alih dan suka berbilang tugas? Maka anda memerlukan penyemak imbas yang dapat memenuhi keperluan anda. Penyemak imbas yang membolehkan kami terus melakukan pelbagai tugas dan tetap fokus pada laman web penting yang ingin anda lawati.

Anda memerlukan penyemak imbas yang bernama Flynx . Penyemak imbas ini sangat memudahkan aktiviti berbilang tugas. Di samping itu, penyemak imbas ini dapat memangkas kandungan yang tidak penting dan tidak berkaitan dengan perkara yang anda cari sehingga tidak membuang masa.

Pasang: Flynx

10. Akses Pemacu Keras PC melalui Android

Perlukan fail penting yang hanya ada pada PC anda? Walaupun pada waktu itu anda berada di luar dan tidak ada orang lain di rumah anda. Bersantai sahaja, kerana anda masih dapat mengakses data pada cakera keras PC anda dengan telefon pintar Android.

Anda melakukannya dengan menggunakan aplikasi WiFi PC File Explorer . Aplikasi ini akan menghubungkan PC anda dengan Android sehingga pada bila-bila masa anda memerlukan data di PC, anda dapat mengambilnya melalui telefon pintar Android.

Pasang: Penjelajah Fail PC WiFi

Itulah sepuluh helah Android rahsia yang dapat dikongsi Jaka untuk anda pengguna telefon pintar Android. Tidakkah anda mahu menjadi pengguna Android yang dianggap sumpahan? Oleh itu, anda mesti mencuba helah rahsia di atas!

Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan