10 Perisian Penyulitan Percuma Terbaik Untuk PC / Komputer riba

Untuk melindungi PC anda, anda memerlukan beberapa perisian enkripsi yang akan melindungi data anda. Berikut adalah senarai perisian percuma dan terbaik untuk anda.

Sudah waktunya untuk menyulitkan fail dan folder di PC Windows anda. Di PC anda mesti ada banyak data peribadi, baik, tidak mahu jika ada orang lain yang mengakses data peribadi anda tanpa izin anda? Mereka dapat mengakses data anda kerana data Windows disimpan secara terbuka pada pemacu yang tidak dienkripsi atau dilindungi oleh kaedah penyulitan apa pun.

Oleh itu, sesiapa sahaja boleh mengakses data peribadi dan maklumat sulit anda. Mereka juga boleh menyalahgunakan data peribadi anda. Sekarang, untuk melindungi PC anda, anda memerlukan beberapa perisian penyulitan yang akan melindungi data anda. Dilaporkan oleh TechViral, berikut adalah senarai:

BACA JUGA
  • 25 Aplikasi Kamera yang Boleh Mengubah Android Canggih seperti DSLR
  • 6 Aplikasi Android yang Dapat Mengoptimumkan Prestasi Android Anda
  • 10 Aplikasi Muat turun Fail Torrent Terbaik untuk Android 2016

Perisian Penyulitan Terbaik Untuk Windows

1. AxCrypt

AxCrypt adalah salah satu alat terbaik untuk menyulitkan semua fail yang ada di komputer anda. AxCrypt adalah perisian penyulitan sumber terbuka terkemuka untuk Windows. Perisian ini disatukan dengan lancar dengan Windows untuk memampatkan, menyulitkan, menyahsulit, menghantar, dan bekerja dengan fail secara individu. Oleh itu, cubalah perisian yang hebat ini di PC anda. Perisian Axantum MUAT TURUN Aplikasi Antivirus & Keselamatan

2. DiskCryptor

DiskCryptor adalah penyelesaian penyulitan terbuka yang menawarkan penyulitan semua partisi cakera, termasuk partisi sistem. Sebenarnya, keterbukaan berjalan berbeza dengan keadaan semasa, di mana kebanyakan perisian dengan fungsi setanding sebenarnya digunakan untuk melindungi data sulit.

3. VeraCrypt

Alat keren lain yang akan menyulitkan fail peribadi anda, VeraCrypt meningkatkan keselamatan pada algoritma yang digunakan untuk penyulitan sistem dan partisi menjadikannya kuat untuk perkembangan baru dalam serangan brute-force. MUAT TURUN Antivirus & Security Idrix Apps

4. Mulakan Cakera Persendirian

Dekart menawarkan perlindungan terhadap virus, spyware, dan trojan tanpa membuat PC lebih perlahan seperti antivirus. Anda boleh mengakses data anda di mana sahaja, walaupun anda tidak mempunyai hak pentadbiran.

5. 7-Zip

Sudah biasa dengan perisian yang satu ini, bukan? Ya, perisian ini umumnya digunakan untuk memampatkan fail, tetapi alat ini juga bagus untuk mengenkripsi data. Dengan perisian ini, anda dapat memampatkan fail dan juga melindunginya dengan kata laluan. Aplikasi Mampatan & Sandaran 7-Zip.org MUAT TURUN Aplikasi Kompresi & Sandaran 7-Zip.org DOWNLOAD

6. Gpg4Win

Gpg4Win membolehkan pengguna menghantar fail dan juga e-mel dengan bantuan penyulitan dan tandatangan digital. Penyulitan melindungi kandungan daripada pembaca yang tidak diingini. Tandatangan digital bahkan memastikannya tidak diubah suai dan berasal dari pengirim tertentu. Gpg4win menyokong standard kriptografi yang relevan, OpenPGP, dan S / MIME (X.509), dan pengedaran rasmi GnuPG untuk Windows.

7. Penyulitan Peranti Windows 10

Ini adalah ciri terbina dalam Windows 10. Untuk menyulitkan pemacu anda, anda perlu memasukkan Windows dengan akaun Microsoft. Kunci pemulihan anda dimuat secara automatik ke pelayan Microsoft. Pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang> Penyulitan peranti .

8. BitLocker

BitLocker adalah ciri penyulitan cakera penuh yang disertakan dalam pakej pemasangan Windows. Ini dirancang untuk melindungi data dengan menyediakan enkripsi untuk keseluruhan volume. Bawalah, perisian ini menggunakan algoritma penyulitan AES dalam mod CBC (Cipher Block Chaining) atau XTS dengan 128-bit atau 256-bit. CBC tidak digunakan untuk keseluruhan cakera, hanya untuk setiap sektor cakera secara individu.

9. Penyulitan Pemacu Synmantec

Synmantec Drive Encryption adalah perisian enkripsi pemacu lutsinar untuk komputer riba, desktop, dan media yang boleh ditanggalkan. Perisian ini melindungi data sensitif dari akses yang tidak dibenarkan.

10. Pemacu Mini Rohos

Buat partisi penyulitan tersembunyi dalam sekejap. Sekiranya anda mempunyai banyak fail peribadi di flashdisk anda dan ingin merahsiakannya, maka anda boleh melindunginya dengan kata laluan dan penyulitan yang kuat dengan Rohos Mini Drive .

Bagaimana? Adakah perisian Penyulitan melindungi PC anda? Lindungi dengan segera. Anda tidak mahu, jika tiba-tiba foto eksentrik anda muncul di media sosial, atau adakah seseorang menyebarkan maklumat rahsia anda?

Artikel Berkaitan