7 Filem Kiamat Terbaik 2020, Buat Penebusan Auto!

Serangkaian filem mengenai kiamat yang penuh dengan bencana alam yang dahsyat akan membuat anda bertobat secara automatik, geng!

Ramai orang mengelak daripada membincangkan akhir dunia. Memang, dalam semua gambarannya, hari kiamat adalah perkara yang sangat mengerikan.

Tidak menghairankan bahawa semua filem mengenai kiamat selalu digambarkan dengan mengerikan. Walaupun begitu, filem dengan tema akhir zaman selalu memaparkan perjuangan keperibadian kemanusiaan dalam menyelamatkan orang lain.

Kali ini, Jaka akan membincangkan 7 filem mengenai kiamat terbaik yang dapat ditonton bersama agar kita semua bertaubat.

 • Jam Akhir Ini (2013)
 • Melankolia (2011)
 • Mencari Rakan untuk Akhir Dunia (2012)
 • Hari Selepas Esok (2004)
 • Bumi Berkelana / Liu Lang di Qiu (2019)
 • 2012 (2009)
 • Filem mengenai Doomsday

  Beberapa filem mengenai kiamat di bawah ini mengetengahkan sisi aksi dan perjuangan yang tebal. Tetapi ada juga yang berani menunjukkan sudut filem yang berbeza. Inilah senarai!

  1. Armageddon (1998)

  Dikeluarkan pada tahun 1998, filem ini terkenal sebagai salah satu tonggak yang berani membincangkan akhir zaman. Secara khusus, filem ini menunjukkan perjuangan para pelombong minyak untuk memusnahkan asteroid raksasa yang hendak menghantam Bumi.

  Di samping itu, anda akan menyaksikan pelbagai konflik yang menyertai pemeran, memandangkan mereka bukan angkasawan profesional. Plot yang rapi dan CGI menjadikan filem ini cukup popular pada waktunya.

  Walaupun filem ini mempunyai plot lubang yang tidak masuk akal, tetapi Armageddon memenangi beberapa anugerah dan pencalonan berprestij termasuk Oscar pada tahun 1999.

  TajukArmageddon
  Menayangkan 1 Julai 1998
  Jangka masa 2 jam 31 minit
  Pengeluaran Gambar Batu Sentuh
  Pengarah Teluk Michael
  Pelakon Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 73% (RottenTomatoes.com)


  6.7 / 10 (IMDb.com)

  2. Jam-jam Akhir Ini (2013)

  Filem ini dirilis pada tahun 2013, bersama pengarah Zak Hilditch. Dimainkan oleh pelakon terkenal seperti Jessica de Gouw dan Nathan Philips, filem ini menjadi hidup dan berwarna.

  Jam-jam Akhir ini sendiri mengisahkan seorang lelaki jahat bernama James (Nathan Phillips). Dia yang pada awalnya skeptikal pada hari kiamat, mulai melihat kebenaran yang sebenarnya dan berjuang untuk memperbaiki dirinya.

  Di samping itu, filem mengenai Hari Pembalasan ini juga menunjukkan orang yang berusaha bersikap positif terhadap orang lain sebelum akhir zaman.

  TajukJam Akhir Ini
  Menayangkan 6 Mei 2016
  Jangka masa 1 jam 44 minit
  Pengeluaran Filem XYZ
  Pengarah Zak Hilditch
  Pelakon Jessica De Gouw, Nathan Phillips, David Field, et al
  Genre Drama, Sci-Fi, Thriller
  Penarafan 84% (RottenTomatoes.com)


  6.7 / 10 (IMDb.com)

  3. Melankolia (2011)

  Sebaliknya, filem ini sebenarnya diterbitkan terlalu awal. Andaikan filem ini dikeluarkan pada tahun 2019, bersama dengan filem yang bertemakan psikologi dan kesihatan mental yang lain, pastinya filem ini akan meletup.

  Berlainan dengan filem kiamat lain yang menunjukkan sisi kepahlawanan atau kepanikan warga, filem ini menunjukkan visual puitis psikologi yang sangat tebal.

  Secara umum, filem ini mengisahkan tentang pengantin baru bernama Justine (Kirsten Dunst) yang menderita kemurungan teruk kerana akan ada planet yang bertembung dengan Bumi. Cuba tonton, anda pasti suka!

  TajukMelankolia
  Menayangkan 30 September 2011
  Jangka masa 2 jam 15 minit
  Pengeluaran Zentropa Entertainment, Memfis Filem
  Pengarah Lars von Trier
  Pelakon Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, et al
  Genre Drama, Sains-Fi
  Penarafan 80% (RottenTomatoes.com)


  7.2 / 10 (IMDb.com)

  4. Mencari Rakan untuk Akhir Dunia (2012)

  Sekiranya Armageddon atau 2012 menunjukkan ketegangan tinggi dan ketegangan yang melampau, ia berbeza dengan filem yang satu ini. Dilancarkan pada tahun 2012, filem ini lebih santai dan positif, walaupun kedua-duanya adalah tema akhir zaman.

  Filem Lorene Scafaria mengisahkan seorang lelaki bernama Dodge (Steve Carell) yang ingin mencari cinta sejatinya sebelum asteroid menghancurkan Bumi dalam masa kurang dari sebulan.

  Melalui siri konflik dan turun naik cerita, filem mengenai kiamat terbaik ini mengemukakan persoalan reflektif yang mendalam. Apa yang akan anda lakukan sekiranya esok adalah hari kiamat?

  TajukMencari Rakan untuk Akhir Dunia
  Menayangkan 13 Julai 2012
  Jangka masa 1 jam 41 minit
  Pengeluaran Berus Cat India, Fokus
  Pengarah Lorene Scafaria
  Pelakon Steve Carell, Keira Knightley, Melanie Lynskey, et al
  Genre Pengembaraan, Komedi, Drama
  Penarafan 55% (RottenTomatoes.com)


  6.7 / 10 (IMDb.com)

  5. Hari Selepas Esok (2004)

  The Day After Tomorrow adalah filem terbaik mengenai bencana alam dan hari kiamat yang mesti anda tonton. Dihasilkan oleh 20th Century Fox, filem ini mengisahkan seorang pakar iklim dan cuaca bernama Jack Hall.

  Diceritakan, Jack mendapati fakta menarik bahawa Bumi akan mendapat serangkaian bencana alam yang dahsyat akibat pemanasan global. Malangnya, tidak ada yang mempercayai kenyataan ini.

  Semua berpusing ketika satu demi satu bencana akhir zaman mula melanda Bumi. Kemuncak ribut salji mematikan yang menimbun sambil memusnahkan banyak bandar di seluruh dunia. Ngeri jika ini berlaku, geng!

  TajukHari Selepas Esok
  Menayangkan 27 Mei 2004
  Jangka masa 2 jam 4 minit
  Pengeluaran 20th Century Studios, Pusat Hiburan Centropolis
  Pengarah Roland Emmerich
  Pelakon Dennis قائد, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 44% (RottenTomatoes.com)


  6.4 / 10 (IMDb.com)

  6. Bumi Berkelana / Liu Lang di Qiu (2019)

  Walaupun ia bukan filem Barat, The Wandering Earth adalah salah satu filem Sci-Fi terbaik yang mesti anda tonton. Diadaptasi dari novel tahun 2000 berjudul Liu Lang Di Qiu , filem ini dilancarkan di China pada tahun 2019.

  Filem ini mengisahkan perjuangan saintis untuk menyelamatkan Bumi. Ini disebabkan oleh keadaan Matahari yang semakin berbahaya untuk keseimbangan Galaksi Bima Sakti.

  Selain itu, Bumi terancam akan bertabrakan dengan planet Musytari. Anda akan menyaksikan pengorbanan orang-orang hebat untuk menyelamatkan Bumi dari kehancuran total.

  TajukBumi yang Mengembara
  Menayangkan 5 Februari 2019
  Jangka masa 2 jam 5 minit
  Pengeluaran China Film Group Corporation, Shanghai Film Group
  Pengarah Frant Gwo
  Pelakon Jing Wu, Chuxiao Qu, Guangjie Li, et al
  Genre Aksi, Drama, Sci-Fi
  Penarafan 71% (RottenTomatoes.com)


  6.0 / 10 (IMDb.com)

  7. 2012 (2009)

  Akhirnya, kita sampai ke filem akhir! Filem 2012 mengenai kiamat dihasilkan oleh Columbia Pictures, yang diilhamkan oleh ramalan Maya mengenai akhir dunia pada tahun 2012.

  Uniknya, filem ini memperlihatkan kepada semua penduduk Bumi yang tidak menyedari bahawa planet yang mereka duduki itu mudah berubah seperti bom waktu. Akhirnya, satu demi satu bencana tiba dan memusnahkan sebahagian Bumi.

  Oleh itu, pemimpin dunia memulakan persiapan rahsia untuk menyelamatkan survival manusia. Walaupun begitu, serangkaian konflik dan intrik menghalang niat mereka. Bagaimana ia berjalan?

  Tajuk2012
  Menayangkan 13 November 2009
  Jangka masa 2 jam 38 minit
  Pengeluaran Centropolis Entertainment, Studios Century ke-20
  Pengarah Roland Emmerich
  Pelakon John Cusack, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofor, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 39% (RottenTomatoes.com)


  5.8 / 10 (IMDb.com)

  Itulah 7 filem terakhir mengenai hari kiamat yang mesti anda tonton. Apa pendapat anda, geng? Atau adakah anda mempunyai cadangan filem mengenai dewa-dewa terbaik yang lain?

  Jangan lupa untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan