Inilah penemuan BJ Habibie, yang diakui di seluruh dunia, membuat Indonesia bangga!

Berita sedih menyelubungi rakyat Indonesia. Presiden ke-3, BJ Habibie, baru sahaja menghembuskan nafas terakhir. Inilah penemuannya yang dikenali di seluruh dunia!

Indonesia sedang berkabung. Salah seorang putera terbaik negara dan juga presiden ke-3, BJ Habibie , baru sahaja menghembuskan nafas terakhirnya semalam (11/9).

Sebelum meninggal, keluarga terdekatnya telah berkumpul di Hospital Tentera Gatot Soebroto, tempat dia dirawat.

Untuk memperingati dia, kali ini Jaka akan memberikan senarai penemuan BJ Habibie yang diakui oleh dunia dan membuat semua orang Indonesia bangga!

 • Kaca N250 Gatot
 • Pesawat R80
 • Penemuan lain. . .
 • Penemuan BJ Habibie Diiktiraf oleh Dunia

  Prof. Dr. Ing. H. Bacharuddin Jusuf Habibie, FREng dilahirkan di Parepare, Sulawesi Selatan pada 25 Jun 1936.

  Dia terkenal sebagai seorang genius. Setelah lulus dari Institut Teknologi Bandung, dia melanjutkan pelajaran kejuruteraan aeronautik yang mengkhususkan diri dalam pembinaan pesawat terbang, di Jerman.

  Setelah bekerja di Jerman selama beberapa bulan di Messerschmitt-Bolkow-Blohm, dia kembali ke Indonesia atas permintaan presiden Indonesia ketika itu, Suharto.

  Pada tahun 1978, dia menjadi Menteri Penyelidikan dan Teknologi Negeri dari tahun 1978 hingga 1998. Setelah itu, dia menjadi Wakil Presiden dan menjadi Presiden pada tahun yang sama, iaitu tahun 1998.

  Semasa menjadi Menteri, Habibie memberi tumpuan kepada industri strategik yang dimiliki oleh PT. IPTN, PINDAD, kepada PT. PAL

  Selama hidupnya, Habibie telah banyak menyumbang kepada Indonesia untuk membuat kita bangga. Melaporkan dari pelbagai sumber nasional, berikut adalah senarai!

  1. Teori Habibie

  Sumber gambar: Indonesia Di Dalam

  Habibie memperoleh nama panggilan Mr. Keretakan kerana penemuan kepentingannya dalam dunia penerbangan. Penemuan itu disebut Teori Habibie atau Teori Kemajuan Keretakan .

  Teori ini diilhamkan oleh jumlah kemalangan pesawat pada tahun 1960-an kerana tidak ada alat atau teori untuk mengesan keretakan pada pesawat.

  Para jurutera juga meningkatkan tahap keselamatan dengan menambahkan kekuatan pembinaan. Walau bagaimanapun, kaedah ini menjadikan pesawat lebih berat dan sukar untuk dikendalikan.

  Secara sederhana, teori ini menerangkan titik permulaan keretakan di sayap dan badan pesawat sehingga meningkatkan risiko kemalangan pesawat ketika di udara.

  Keretakan ini biasanya berlaku terutamanya dalam hubungan antara badan pesawat dan sayap pesawat, serta di buaian mesin.

  Kerana sering mengalami gegaran berterusan semasa lepas landas atau mendarat, retakan timbul yang dapat merebak dan menyebabkan pesawat gagal terbang.

  Dengan teori ini, Habibie berjaya mengira lokasi dan ukuran retakan dalam pembinaan pesawat dengan terperinci hingga ke tahap atom.

  Di samping itu, Berat Kosong Operasi (berat pesawat tanpa penumpang dan bahan bakar) boleh menjadi lebih kurang 10% lebih ringan.

  Ketika Habibie menyusup bahan jenis komposit, berat yang dikurangkan dapat mencapai 25% lebih ringan.

  Hingga hari ini, masih banyak yang menerapkan teori ini agar pesawat lebih ringan dan dapat lebih fleksibel dalam melakukan manuver.

  2. Gatot N250 Kaca

  Sumber gambar: Topik Kepala

  Salah satu warisan Habibie yang luar biasa tentunya adalah pesawat Gatot Kaca N250 yang merupakan pesawat pertama buatan Indonesia.

  Mengambil masa lebih kurang 5 tahun, pesawat ini direka sedemikian rupa agar tidak mengalami gegaran belanda alias gegaran yang berlebihan.

  Selain itu, teknologi yang digunakan oleh pesawat ini juga cukup canggih. N250 adalah satu-satunya pesawat turbopop yang dilengkapi dengan wayar terbang.

  Pesawat Gatot Kaca telah terbang pada 10 Ogos 1995 dengan membawa sekitar 50 penumpang.

  Pesawat ini hampir mendapat sijil dari Automated Flight Following (AFF). Malangnya, krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1996 hingga 1998 mesti menghentikan impian Habibi.

  Lebih-lebih lagi, ada syarat yang dicadangkan oleh International Monetary Fund (IMF) yang meminta agar projek pesawat dihentikan untuk mendapatkan bantuan dari mereka.

  Oleh itu, adalah impian Habibie bahawa N250 mengudara untuk menghubungkan pulau ini ke kawasan yang teruk.

  3. Pesawat R80

  Sumber foto: YouTube

  Dihancurkan oleh krisis monetari dan IMF tidak membuat Habibie menyerah. Dia terus berusaha mencapai cita-citanya dengan merancang pesawat RAI R80 .

  Dia merancang pesawat itu dengan anak sulungnya, Ilham Akbar Habibir . Kemudian, pesawat akan mempunyai kapasiti 80 hingga 92 orang.

  Untuk merealisasikan impian ini, PT Regio Aviasi Industri ditubuhkan . Pesawat R80 itu sendiri dilancarkan pada tahun 2012 dan pertama kali terbang pada tahun 2017.

  Kini pesawat telah memasuki proses reka bentuk lanjutan. Pesawat ini juga telah dilengkapi dengan teknologi fly by wire dan diklaim sebagai bahan bakar yang cekap.

  Malangnya, dia harus meninggalkan kita semua sebelum pesawat ini dihasilkan secara besar-besaran dan digunakan untuk menghubungkan antara pulau-pulau di Indonesia.

  Penemuan lain. . .

  Sumber gambar: Pinterest

  Selain tiga perkara yang disebutkan oleh Jaka, Habibie juga membuat prototaip pesawat DO-31 yang dibeli oleh NASA untuk tujuan penerokaan angkasa lepas.

  Keistimewaan pesawat ini adalah kemampuannya melakukan lepas landas dan mendarat secara menegak.

  Di samping itu, masih banyak reka bentuk pesawat udara di mana Habibie mengambil bahagian dalam reka bentuk, termasuk:

  • Pesawat Pengangkutan Ketenteraan TRANSALL C-130

  • Hansa Jet 320

  • Airbus A-300

  • CN 235

  • Helikopter BO-105

  • Pesawat Tempur Pelbagai Peranan (MRCA)

  Nama BJ Habibie akan selalu dikenang oleh semua orang, termasuk dunia penerbangan antarabangsa. Karya-karyanya akan kekal abadi dan menjadi panduan bagi banyak aktivis di dunia penerbangan.

  Banyak syarikat penerbangan yang mengenali namanya. Sebut saja Akademi Kejuruteraan AS (Amerika Syarikat) dan The Royal Aeronautical Society London (United Kingdom).

  Semoga dia dapat memberi inspirasi kepada lebih banyak anak muda Indonesia untuk berjaya dengan kerja keras seperti dia.

  Baca juga artikel mengenai Penemuan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan