Inilah Sebab Mengapa Semua Filem Dark Universe Dibatalkan, Jumlah Gagal?

Telah merancang untuk menyaingi dunia sinematik Marvel, MCU, berikut adalah sebab mengapa Dark Universe akhirnya gagal.

Sejak Marvel Studio berjaya memeriahkan alam semesta filem Hollywood dengan alam semesta sinematiknya yang bertajuk Marvel Cinematic Universe (MCU), kini banyak studio lain yang bersaing untuk melakukan perkara yang sama.

Contohnya, DC Comics dengan alam semesta sinematiknya yang disebut DC Extended Universe (DCEU) yang sayangnya masih tidak dapat bersaing dengan MCU.

Kemudian, apa yang sedang dibincangkan ialah alam semesta studio Universal Pictures yang diberi nama Dark Universe .

Selepas pelancaran filem pertamanya, berjudul The Mummy pada tahun 2007, filem sinematis Dark Universe kemudian dikatakan gagal total sehingga akhirnya projek itu dibatalkan.

Tapi, apa sebenarnya alasan yang menjadikan alam semesta gelap Universe gagal dengan teruk dan penghasilannya dibatalkan walaupun semua konsep telah disiapkan dengan teliti?

 • Tayangan perdana filem The Dark Universe, The Mummy Fails
 • Lelaki Tidak Terlihat Menjadi Filem Berdiri
 • Lelaki Tidak Terlihat Berjaya di Pasar
 • Sebab Dark Universe gagal sepenuhnya dan dibatalkan
 • Konsep Awal Alam Semesta Gelap Sinematik

  Tidak seperti MCU atau DCEU, Dark Universe adalah alam semesta sinematik yang dipenuhi dengan watak monster klasik dari filem yang mereka buat sebelumnya.

  Konsep membudayakan filem Dark Universe juga diklasifikasikan sebagai sangat matang.

  Ini dapat dilihat ketika Alex Kurtzman yang merupakan pengarah filem The Mummy segera mengumumkan kehadiran 7 filem Dark Universe yang lain walaupun filem pertama belum dilancarkan.

  Filem-filem tersebut ialah Invisible Man, Frankenstein, Bride of Frankenstein, Dracula, Creature from the Black Lagoon, Phantom of the Opera, dan Hunchback of Notre Dam.

  Bukan hanya itu, mereka juga memasukkan nama-nama pelakon Hollywood yang berpotensi akan memerankan tokoh raksasa itu.

  Sebut saja Johnny Depp yang akan melakonkan watak Invisible Man, Javier Bardem sebagai Frankenstein, Angelina Jolie sebagai Pengantin Frankenstein, dan Dwayne Johnson sebagai The Wolfman.

  Dari sebilangan besar nama bintang Hollywood pasti terbayang berapa banyak wang yang akan dikeluarkan Universal Picture untuk menghasilkan filem-filem Dark Universe ini?

  Tayangan perdana filem The Dark Universe, The Mummy Fails

  Pernah digembar-gemburkan untuk laris di pasaran, sayangnya filem pembukaan alam semesta Dark Universe sebenarnya mengalami nasib yang berlawanan, geng.

  The Mummy, yang merupakan reboot filem terlaris dengan judul serupa untuk pembebasan tahun 1999, sebenarnya mendapat ulasan negatif dari penonton dan pengkritik filem.

  Sebenarnya, filem ini hanya mampu mencapai penilaian tomatometer 16% di laman web Rotten Tomatoes.

  Bukan itu sahaja, kegagalan filem The Mummy juga semakin ketara apabila filem yang membelanjakan dana sebanyak $ 195 juta itu hanya memperoleh pendapatan box office sebanyak $ 410 juta .

  Walaupun tidak mengalami kerugian, tetapi pendapatan yang dicapai oleh filem reboot diklasifikasikan sebagai geng yang sangat kecil.

  Lelaki Tidak Terlihat Menjadi Filem Berdiri

  Setelah kegagalan sepenuhnya dalam filem pertamanya, Universal Pictures akhirnya teragak-agak untuk meneruskan filem dari alam semesta Dark Universe seterusnya.

  Bimbang mereka akan jatuh di lubang yang sama, mereka akhirnya membatalkan semua projek filem Dark Universe termasuk barisan pelakon Hollywood yang akan terlibat di dalamnya yang sebelumnya telah banyak dibocorkan kepada umum.

  Namun, berita mengejutkan tiba-tiba muncul ke permukaan dua tahun selepas projek Dark Universe dibatalkan atau tepat pada bulan Mei tahun lalu

  Universal Pictures secara mengejutkan telah mengumumkan pengembangan filem The Invisible Man, yang pada awalnya akan menjadi bagian dari Dark Universe.

  Dikhabarkan bahawa alam semesta Dark Universe akan muncul, tetapi pengarahnya, Leigh Whannel, segera menyangkal hal ini.

  Dia menjelaskan bahawa The Invisible Man hadir sebagai filem mandiri yang tidak ada kaitan dengan filem Dark Universe pertama, The Mummy.

  Menariknya, bukan hanya konsep filem ini diubah, pelakon Johnny Depp juga gagal memainkan peranan dalam filem ini, geng.

  Lelaki Tidak Terlihat Berjaya di Pasar

  Setelah secara rasmi membatalkan projek filem Dark Universe, Universal Picture akhirnya melancarkan filem The Invisible Man secara mandiri pada bulan Februari tahun ini.

  Dibintangi oleh Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Aldis Hodge, dan sebilangan bintang Hollywood terkenal lain, filem The Invisible Man secara tidak dijangka mendapat permintaan.

  Selain itu, filem ini juga mendapat banyak sambutan dan pujian daripada penonton dan pengkritik yang kagum dengan apa yang disampaikan oleh filem seram yang satu ini.

  Malah, filem The Invisible Man juga telah berjaya mengantongi penilaian tomatometer 92% di laman Rotten Tomatoes yang sangat berbeza dengan filem The Mummy.

  Sebab Dark Universe gagal sepenuhnya dan dibatalkan

  Dari perbincangan pada poin-poin sebelumnya, lalu apa sebenarnya alasan kegagalan Dark Universe selain kerana filem buruk pertamanya?

  Menurut pengerusi Universal Film Entertainment (UFEG), Donna Langley, keputusan untuk mewujudkan alam semesta sinematik yang menggabungkan semua watak raksasa klasik milik Universal Pictures bukanlah idea yang baik.

  Sebabnya, tidak semua orang mahukan itu. Di samping itu, walaupun setiap watak monster Universal sangat ikonik, menggabungkannya dalam filem alam semesta bersama tidak akan selalu berfungsi.

  Itulah perbincangan mengenai kegagalan projek alam semesta sinematik Universal Universe, studio Universal Pictures, geng.

  Dari perbincangan di atas, dapat disimpulkan bahawa tidak semua langkah yang berjaya diambil oleh MCU dapat berhasil juga di alam semesta sinematik lain, termasuk Dark Universe.

  Apa pendapat kamu? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan