2 Kaedah Berkesan untuk Memulihkan Kata Laluan Lupa BBM

Adakah anda sering lupa kata laluan BBM anda dan tidak dapat log masuk? Tanpa perlu membuat akaun BBM baru, inilah cara memulihkan BBM yang terlupa.

BlackBerry Messenger (BBM) yang pada awalnya tersedia secara eksklusif untuk peranti BlackBerry, kini tersedia untuk Android dan iOS. Sejak pertama kali dilancarkan, aplikasi sembang ini segera disukai oleh banyak pengguna telefon pintar. Bagaimana dengan itu? Terima kasih kepada BBM, anda tidak perlu menukar maklumat nombor telefon, tetapi PIN BBM untuk dapat berbual.

Namun, di sebalik keselamatan privasi anda, pengguna BBM diharuskan memiliki BlackBerry ID (BBID) dan kata laluan khas. Tidak jarang, sebilangan pengguna sering lupa kata laluan BBM mereka.

BACA JUGA
 • Cara menggunakan dua akaun BBM dalam satu Android
 • Petua untuk BBM di Android Supaya Tidak Membazirkan Memori dan RAM
 • Cara Berbual BBM Tanpa Perlu Menjemput PIN BBM

Cara Mengatasi Kata Laluan BBM yang Lupa

JalanTikus pasti, anda mesti mempunyai banyak akaun yang menggunakan e-mel dan kata laluan bukan? Begitu banyak yang tidak mustahil anda lupa kata laluan yang anda gunakan. Anda pernah lupa kata laluan BBM? Sekiranya ada, JalanTikus ada jalan penyelesaian untuk anda.

Aplikasi Pemesejan & Pemesejan BlackBerry DOWNLOAD

1. Melalui E-mel

Untuk memulihkan BBM yang terlupa kata laluan, sebilangan pengguna memilih untuk membuat akaun BBM baru. Walaupun tanpa membuat akaun BBM baru, kita dapat memulihkannya dengan mudah, iaitu dengan meminta BlackBerry secara langsung. Bagaimana untuk?

 • Sekiranya anda terlupa kata laluan BBM anda semasa anda cuba log masuk dengan e-mel, ia akan terus gagal secara automatik semasa anda log masuk . Jangan tutup, tetapi sila klik Lupa Kata Laluan .

 • Masih dengan alamat e-mel yang sama, sila masukkan kod yang ada. Kemudian klik Hantar .

 • Sila buka e-mel yang berkaitan. Kemudian cari e-mel dari BlackBerry. Di sana anda mengklik pautan Tukar kata laluan ID BlackBerry anda .

 • Masukkan kata laluan BBM baru anda.

Mudah kan? Jadi tidak perlu bersusah payah membuat akaun BBM baru lagi. Anda hanya perlu menghafal e-mel dan kata laluan akaun BBID yang anda gunakan.

2. Melalui Nombor Mudah Alih

Adakah anda tahu bahawa versi terbaru BBM membolehkan anda mendaftar BBM hanya menggunakan nombor telefon bimbit? Bagi anda yang malas menggunakan akaun e-mel kerana anda sering lupa, ia membantu anda menggunakan nombor telefon bimbit anda sebagai media untuk mengenal pasti akaun BBM anda. Oleh itu, apabila anda terlupa, akan mudah untuk mengembalikan kata laluan BBM yang anda lupakan.

 • Sekiranya anda pernah membuat akaun BBM menggunakan nombor telefon bimbit tetapi terlupa kata laluan, sangat mudah untuk memulihkannya. Sama seperti kaedah e-mel, klik Lupa Kata Laluan .

 • Masukkan nombor telefon bimbit. Oh ya, jangan lupa untuk menetapkan kod negara mengikut nombor telefon bimbit yang anda hantar!

 • Kemudian masukkan kod yang ada, dan Kirim . Seterusnya anda akan menerima SMS dalam bentuk kod pengesahan.

 • Masukkan kod SMS pengesahan yang anda terima, kemudian buat kata laluan baru. Selesai.

Bagaimana, sekarang mengembalikan akaun BBM yang lupa kata laluan ini menjadi lebih mudah bukan? Anda tidak perlu lagi takut dengan kenalan BBM anda yang hilang kerana lupa kata laluan BBM anda. Cukup set semula kata laluan BBM anda , maka semua maklumat dalam akaun BBM anda akan selamat.

Artikel Berkaitan