Cara Nyahpasang Avast Hingga Bersih pada Windows dan Mac

Tidak bolehkah anda menyahpasang Avast dari komputer riba anda? Betul, Jaka mempunyai petua hebat tentang cara menyahpasang Avast pada Windows 10, 7, dan Mac. Dijamin berkesan!

Program antivirus adalah perisian yang mesti dipasang pada komputer riba atau PC. Perisian ini akan membantu anda menjaga keselamatan data dan program komputer.

Dari sekian banyak program antivirus di pasaran sekarang, Avst adalah salah satu yang terbaik dengan jumlah pengguna yang luar biasa.

Antivirus ini diketahui efektif dalam membasmi berbagai program berbahaya, serta mahir melindungi data di komputer anda.

Walaupun begitu, kadangkala Avast sangat sukar untuk dikeluarkan dari komputer riba atau komputer riba yang anda gunakan. Oleh itu, kali ini Jaka akan membincangkan cara menyahpasang Avast pada komputer riba anda.

 • Cara Nyahpasang Avast pada Mac
 • Cara Menyahpasang antivirus Avast pada Windows dan Mac

  Avast dikenali sebagai antivirus yang berprestasi baik, tetapi kerana pelbagai perkara pengguna ingin memadamkan program ini buat sementara waktu atau bahkan selama-lamanya dari komputer mereka.

  Secara semula jadi sebagai program antivirus yang memiliki akses yang mendalam ke program komputer, dalam banyak keadaan Avast dapat melindungi dirinya sehingga tidak dapat dihapus oleh pengguna.

  Ramai pengguna sukar untuk menyahpasang avast pada peranti komputer mereka, dan ini terasa sangat menjengkelkan dan bahkan boleh menjengkelkan.

  Oleh itu, Jaka akan membincangkan cara menyahpasang Avast pada komputer riba yang mempunyai kes seperti ini. Berikut adalah maklumat lengkap.

  Cara Nyahpasang Avast pada Windows 7 dan 10

  Bagi pengguna Windows 10 dan versi lain yang gagal menyahpasang Avast melalui Panel Kawalan, anda memerlukan cara lain untuk melakukan proses ini.

  Proses khas ini dirancang oleh pemaju Avast sendiri, mereka menyedari bahawa masalah seperti ini kadang-kadang berlaku dalam program yang mereka bangunkan.

  Cara menyahpasang Avast boleh menjadi alternatif pasti bagi anda yang benar-benar mengalami kesukaran melakukan proses ini dengan cara biasa, dan kaedah ini juga dapat digunakan untuk pengguna Windows dari semua versi.

  Tanpa berlama-lama, berikut adalah beberapa langkah yang dapat anda lakukan untuk menghapus Avast dari komputer riba atau PC yang anda gunakan dengan tepat dan berkesan.

  • Langkah 1 - Muat turun aplikasi Avast Clear , untuk dapat menghapus Avast dari komputer anda yang sukar dikeluarkan dengan cara biasa pada halaman //www.avast.com/en-us/uninstall-utility.

  Halaman muat turun yang dikongsi Jaka kadang-kadang tidak dapat diakses oleh penyedia internet tertentu, dan jika ini berlaku, anda dapat menggunakan VPN untuk dapat mengaksesnya.

  • Langkah 2 - Klik pada pautan di halaman, dan tunggu beberapa saat sehingga muat turun selesai.
  • Langkah 3 - Buka program yang anda muat turun lebih awal. Pilihan akan muncul untuk menghidupkan semula komputer dan memasuki Safe Mode dan klik pilihan Ya .

  Safe Mode adalah mod komputer di mana hanya program penting yang dijalankan, dan proses pemasangan akan dilakukan menggunakan mod ini.

  • langkah 4 - Amaran akan muncul lagi sebelum proses memulakan semula, dan pilih Ya . Pastikan anda menutup program yang anda gunakan dan simpan dahulu kerja anda.
  • Langkah 5 - Tunggu beberapa saat sehingga komputer anda dimulakan semula dan masuk ke Safe Mode secara automatik. Ini berbeza-beza bergantung pada komputer.

  • Langkah 6 - Setelah memasuki Safe Mode, dialog baru akan muncul untuk menghapus fail Avast yang telah dipasang sebelumnya. Laraskan pilihan direktori, kemudian tekan Nyahpasang.

  Dalam pilihan dialog ini, ada 2 pilihan direktori yang akan muncul iaitu tempat untuk memasang program Avast dan juga tempat menyimpan data untuk program ini.

  Selain itu, ada juga pilihan versi Avast yang akan dikeluarkan. Pilih mengikut versi Avast yang anda gunakan.

  Sekiranya anda tidak ingat dengan tepat tiga pilihan di atas, anda tidak perlu mengubah apa-apa dan membiarkannya menekan butang nyahpasang.

  Tunggu beberapa saat sehingga proses ini selesai, kemudian mulakan semula komputer atau komputer riba yang anda gunakan. Cara menyahpasang Avast pada Windows 10 dan versi lain sudah lengkap.

  Cara Nyahpasang Avast pada Mac

  Selain dapat digunakan oleh pengguna Windows, Avast juga dapat digunakan pada komputer riba Apple.

  Walaupun sistem operasi komputer Apple jarang terdedah kepada virus, perlindungan yang lebih maju yang ditawarkan oleh Avast sangat diminati oleh pengguna Mac .

  Walaupun begitu, itu tidak bermakna pengguna Mac akan menyimpan program ini selamanya di komputer riba mereka. Bagi pengguna Mac yang ingin mengetahui cara menyahpasang Avast pada Mac, berikut adalah langkah-langkah lengkapnya.

  • Langkah 1 - Buka program Avast di tetingkap Mac anda, kemudian klik pilihan Avast yang ada di sebelah logo Apple.

  • Langkah 2 - Pilih pilihan uninstall untuk Avast Premium Security untuk membuka pilihan seterusnya.

  • Langkah 3 - Setelah beberapa saat, tetingkap pilihan akan muncul untuk mengesahkan, kemudian pilih Nyahpasang .
  • Langkah 4 - Masukkan Nama Pengguna dan Kata Laluan yang anda gunakan, untuk meneruskan proses penghapusan.
  • Langkah 5 - Tunggu beberapa saat sehingga proses penyingkiran selesai.

  Kaedah ini sememangnya lebih mudah daripada menyahpasang Avast pada Windows 10 atau versi lain.

  OS yang berbeza pada MacBook membuat pengguna cenderung tidak mengalami kesalahan dalam proses Nyahpasang seperti di Windows, jadi tidak ada cara khusus yang perlu dilakukan.

  Itulah cara menyahpasang Avast pada komputer yang anda gunakan, Windows dan Mac.

  Kaedah ini berkesan untuk anda yang telah berjuang untuk mengganti program antivirus ini dengan program antivirus yang lain.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini berguna untuk anda semua, dan jangan lupa untuk melayari halaman petua dan trik dari Jaka melalui pautan di bawah.

  Baca juga artikel mengenai Antivirus atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan