10 Petua Memilih Hard Disk Luaran yang Tidak Mudah Kerosakan

Memilih cakera keras luaran tidaklah mudah kerana anda harus benar-benar memperhatikan kualitinya agar tidak mengecewakan. Jadi apa yang harus dipertimbangkan ketika memilih Hard Disk Drive (HDD) luaran yang baik

Keperluan untuk Hard Disk Drive (HDD) luaran untuk pengguna komputer riba semakin meningkat. Ini tentunya didalangi oleh kapasiti cakera keras dalaman yang terhad dalam komputer riba. Lebih-lebih lagi, cakera keras di dalam komputer riba juga lebih sukar diganti daripada cakera keras PC.

Walau bagaimanapun, memilih cakera keras luaran yang terbaik adalah kerana anda harus benar-benar memperhatikan kualitinya agar tidak mudah rosak. Jadi apa yang harus dipertimbangkan ketika memilih cakera keras luaran yang baik?

BACA JUGA
  • 3 Petua Merawat Pemacu Keras Luaran
  • Cara Membaiki Format Permintaan Cakera Keras Luaran

Petua Memilih Hard Disk Luaran

Bagi anda yang ingin membeli cakera keras luaran terbaik, dalam artikel ini JalanTikus mengulas petua memilih cakera keras luaran terbaik supaya tidak cepat rosak.

1. Sistem Operasi

Sistem operasi OS X dan Windows menggunakan sistem fail yang berbeza (HFS + dan NTFS) sehingga kebanyakan pengeluar juga membuat HDD luaran khas untuk kedua platform tersebut.

Walaupun OS X dapat membaca fail pada cakera keras berformat NTFS, anda tidak dapat mengedit atau menulisnya. Oleh itu, pastikan sistem operasi yang mana hard disk akan digunakan.

2. Kapasiti

Untuk mengetahui berapa banyak kapasiti cakera keras yang anda perlukan, cuba gunakan pengiraan mudah ini: Satu cakera keras 500 GB akan memuatkan sekitar 100 ribu foto yang diambil dengan kamera 6 MP dan 125 ribu lagu dengan kualiti MP3 128 Kbps. Foto dan muzik berkualiti tinggi tentunya memerlukan kapasiti yang lebih besar.

Dari anggaran ini, anda seharusnya dapat mengira berapa kapasiti yang anda perlukan sehingga anda tidak membeli cakera keras dengan kapasiti yang lebih rendah daripada yang diperlukan.

Sementara itu, jika anda mempunyai lebih banyak wang, sangat disarankan untuk membeli cakera keras luaran dengan kapasiti yang cukup besar kerana anda pasti memerlukannya suatu hari nanti.

3. Kelajuan Putaran

Perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian ialah kelajuan putaran pemacu cakera keras. Kerana, ia sangat mempengaruhi kelajuan menulis dan membaca data.

Hard disk yang berputar pada 7200 RPM akan memberikan prestasi yang jauh lebih baik daripada cakera keras 5400 RPM . Malah beberapa cakera keras terkini mampu berputar pada kelajuan 10,000 RPM .

4. Kesambungan

Setelah anda menentukan kapasiti dan kelajuan cakera keras yang anda mahukan, inilah masanya untuk menentukan bagaimana cakera keras disambungkan ke komputer. Pada masa ini kebanyakan cakera keras menggunakan port USB untuk menyambung ke komputer, yang terdiri daripada USB 3.0 dan USB 2.0 .

USB 3.0 mampu memberikan kelajuan 5 Gbps yang jauh lebih pantas daripada USB 2.0 480 Mbps. Menariknya, USB 3.0 juga masih dapat digunakan pada komputer yang hanya mempunyai port USB 2.0.

Terdapat juga cakera keras yang menggunakan sambungan melalui port Thunderbolt yang mampu menyampaikan kelajuan data dua kali lebih cepat daripada USB 3.0.

Semua komputer riba dan komputer terbaru dari Apple sudah menyediakan port thunderbolt, dan beberapa komputer riba Windows juga mula menyediakannya. Malangnya, harga cakera keras dengan sambungan petir masih sangat mahal pada masa ini.

5. Pelindung Cakera Keras

Perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian ialah penutup penutup cakera keras luaran. Sekiranya anda hanya menggunakannya di rumah atau membawanya ke sekolah, maka cukuplah cakera keras dengan perlindungan biasa kerana harganya lebih murah.

Tetapi jika anda seorang petualang, tentu anda harus memilih cakera keras yang ringan dan juga mempunyai bahan pelindung yang kuat dari getah atau sejenisnya agar cakera keras tidak mudah rosak ketika terkena atau terkena renjatan.

6. Ciri-ciri

Perkara terakhir yang harus anda perhatikan ketika memilih cakera keras luaran adalah ciri-cirinya. Beberapa ciri yang mesti ada pada cakera keras termasuk perlindungan sandaran dan kata laluan. Terdapat juga pelbagai ciri lain yang dapat anda sesuaikan dengan keperluan anda.

7. Jaminan

Jaminan adalah salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan semasa membeli cakera keras luaran. Kami tidak akan tahu bila cakera keras luaran kami rosak. Dengan mempunyai tempoh jaminan yang panjang, sudah tentu anda tidak perlu takut apabila rosak pada cakera keras luaran.

8. Selepas Jualan

Selepas Penjualan atau perkhidmatan juga perkara yang harus anda pertimbangkan seterusnya sebelum membeli cakera keras luaran. Beli cakera keras luaran dari pengeluar besar, sudah tentu anda boleh melakukan servis dengan mudah apabila cakera keras luaran rosak.

9. Saiz Cakera Keras

Salah satu sebab banyak orang membeli cakera keras luaran adalah kerana saiznya yang kecil. Sekiranya anda membeli cakera keras luaran yang berukuran besar, ia pasti akan menyusahkan anda sendiri semasa anda ingin mengaksesnya.

Lebih-lebih lagi, cakera keras luaran yang besar biasanya memerlukan kuasa elektriknya sendiri semasa anda mahu menghidupkannya. Ukuran cakera keras luaran yang disyorkan untuk anda beli adalah ukuran 2.5 ".

10. Harga

Faktor lain yang harus anda pertimbangkan sebelum membeli cakera keras luaran adalah harga . Setiap cakera keras luaran mempunyai harga yang berbeza.

Hard disk luaran dengan ukuran 1 TB biasanya dijual dengan harga mulai 800 ribu. Sedangkan untuk ukuran 2 TB ke atas, biasanya dijual dengan harga di atas 1 juta.

Itulah cara untuk memilih cakera keras luaran terbaik untuk anda yang ingin membelinya. Sekiranya terdapat petua lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen. Semoga berjaya!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan cakera keras atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan