6 Aplikasi Ini Bikin Mata Nyaman Menatap Layar Sebelum Tidur

Ketika Apple menghadirkan update iOS 9,3, Apple turut membawa Night Shift. Fitur untuk membuat kamu lebih nyaman menatap layar di malam hari sebelum tidur. Ini dia 6 aplikasi Android dengan fungsi yang sama.

Ketika Apple menghadirkan update iOS 9.3 untuk pengguna umum, fitur yang sangat ditunggu-tunggu adalah Night Shift. Fitur ini untuk membuat layar kamu lebih warm atau hangat dengan warna cenderung kuning, sehingga dapat membuat aktivitas di malam hari lebih nyaman.

Night Shift dapat berfungsi dengan mengesan waktu tempatan di mana anda berada dan mengubah suhu skrin setelah matahari terbenam. Setelah masuk pagi, skrin secara automatik menggunakan pertukaran warna biasa. Sebenarnya, sudah ada beberapa pembuat vendor telefon pintar Android yang menyematkan ciri ini. Berikutan JalanTikus terangkan 5 aplikasi untuk menjadikan mata anda selesa dengan Night Shift gaya Apple.

BACA JUGA
  • 5 Aplikasi Yang Anda Perlu Nyahpasang Untuk Menjaga Telefon Pintar Anda Berkelajuan
  • Ini adalah Aplikasi yang Mesti Ada pada Slacker Smartphone
  • 15 Aplikasi Android Unik yang Perlu Anda Cuba pada tahun 2018

6 Aplikasi ini Membuat Mata Selesa Melihat Skrin Sebelum Tidur

1. Night Shift: Penapis Cahaya Biru

Night Shift: Blue Light Filter adalah aplikasi penapis skrin yang mudah untuk mengawal jumlah cahaya biru yang dipancarkan dari skrin telefon pintar anda. Ringkas, tetapi sangat berguna. Anda boleh menyesuaikan intensiti penapis secara berasingan untuk siang dan malam, yang dapat dihidupkan atau dimatikan dengan hanya satu ketukan pada bar pemberitahuan. Aplikasi ini percuma dan tanpa iklan.

2. Senja

Twilight adalah salah satu aplikasi penapis skrin terbaik, yang membolehkan skrin paparan menyesuaikan diri dengan waktu. Pada waktu malam, aplikasi ini akan melembutkan intensitas cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon atau tablet anda sesuai dengan jadual yang anda tentukan.

3. Pergeseran Malam (Bluelight)

Aplikasi Night Shift (Bluelight) lebih mudah dan senang digunakan. Terdapat tiga ciri utama, iaitu penyaringan, jadual, dan penyesuaian suhu warna. Terdapat gelangsar yang membolehkan anda menukar suhu warna antara "kurang panas" dan "lebih panas".

4. Penapis Mata (Penapis cahaya biru)

Penapis Mata akan mengurangkan ketegangan mata dengan menerapkan warna hamparan lut di seluruh skrin. Anda boleh mengurangkan kecerahan dan cahaya biru secara keseluruhan. Aplikasi ini mempunyai empat penyesuaian sederhana, saring / matikan mata, atur kelegapan antara 0% -100%, pilih warna untuk penapis (hitam, kelabu, coklat), dan atur jadwal.

5. Burung Hantu Malam - Skrin Lebih Buram

Night Owl membolehkan anda menetapkan nilai kecerahan skrin lebih rendah daripada tetapan peranti lalai. Sekiranya anda menggunakan skrin AMOLED jenis ini , tentunya anda akan mendapat lebih banyak kelebihan dalam penggunaan kuasa yang lebih cekap. Penapis dalam Blue-Light dikhaskan untuk mengurangkan pelepasan cahaya biru di skrin dan menghilangkan kesan insomnia.

6. Tengah Malam (Mod Malam)

Bukan hanya untuk meminimumkan pelepasan cahaya biru, aplikasi Midnight melakukan tugas yang sangat baik untuk menyesuaikan suhu warna pada layar. Terdapat kawalan akses , jadi layar akan secara otomatis memulai atau menghentikan penapis ketika aplikasi mengesan anda menggunakan telefon bimbit di tempat yang gelap.

Itulah 6 aplikasi yang boleh anda gunakan, untuk menjadikan mata anda lebih selesa ketika menatap skrin pada waktu malam. Terutama sebelum tidur, jadi tidak perlu menggunakan iPhone, telefon Android juga memiliki aplikasi Night Shift sendiri.

Artikel Berkaitan