3 Cara Menjimatkan Kuota Internet pada PC Hingga 40%

Setakat ini, PC atau komputer yang selalu anda gunakan untuk akses internet terbukti lebih membazir dalam menggunakan kuota internet berbanding telefon pintar.

Mendengar perkataan PC anda pasti tidak akan terkejut lagi. Ya, sebagai alat elektronik yang mampu melakukan banyak perkara, kemasyhuran PC sukar dilupakan walaupun prestijnya dikalahkan oleh dominasi telefon pintar. Walaupun begitu, PC sebenarnya masih digunakan oleh banyak pengguna di seluruh dunia, baik untuk tujuan pemprosesan dokumen, reka bentuk grafik, permainan, atau untuk akses internet. Bercakap tentang internet, sudah tentu anda akan segera teringatkan penjimatan kuota internet. Oh ya dalam artikel sebelumnya, anda juga dapat membaca Cara Menyimpan Kuota di Android, tetapi kali ini kita akan membincangkan cara menyimpan kuota data internet di PC.

Ya, setakat ini PC atau komputer yang selalu anda gunakan untuk akses internet terbukti lebih membazir dalam menggunakan kuota internet berbanding telefon pintar. Sebabnya adalah kerana ukuran skrin PC jauh lebih besar daripada layar telefon pintar sehingga akan memaksa PC untuk lebih tamak dalam membuka kandungan laman web. Ini tentu saja tidak dapat diteruskan. Sebabnya, jika berterusan seperti ini, dompet akan menjadi nipis dengan cepat. Sekarang, untuk mengelakkan perkara ini berlaku, satu-satunya cara adalah dengan menyimpan kuota data. Oleh itu, melalui artikel ini, kami akan memberitahu anda semua petua mengenai cara menjimatkan kuota internet.

BACA JUGA
 • 7 Cara untuk Menjimatkan Kuota Internet Kuat di Android
 • Inilah Cara Menjimatkan Kuota 100MB Selama 1 Bulan Penuh
 • Cara Menjimatkan Kuota Internet Semasa Menstrim YouTube di Android

3 Cara Menjimatkan Kuota Internet pada PC Hingga 40%

1. Jangan Tunjukkan Gambar

Petua pertama cara menyimpan kuota internet pada PC adalah mengenai penampilan gambar . Gambar seperti hiasan internet. Tanpa kehadirannya, dunia internet nampaknya tidak terasa. Namun, jika kuota internet anda hampir habis dan belum dibayar, maka cara terbaik untuk menikmati internet lebih lama adalah dengan tidak memaparkan gambar di penyemak imbas, kerana ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk menyimpan kuota. Walaupun cara menjimatkan kuota internet ini akan menjadikan pengalaman internet dikurangkan, tetapi untuk kebaikan diri dan dompet anda tidak salah kan? Lagipun, tidak setiap hari anda melayari tanpa gambar. Untuk bagaimana, boleh lakukan dengan cara berikut:

 • Google Chrome : Tetapan >> Tunjukkan tetapan lanjutan >> Privasi >> Tetapan kandungan >> Gambar >> Jangan tunjukkan gambar.
 • Mozilla Firefox : Ketik "about: config" di bar alamat >> Ketik "permissions.default.image" >> Ubah nilai 1 hingga 2 dengan mengubah suai.
 • UCBrowser : Umum >> Lain-lain >> Privasi >> Tetapan kandungan >> Imej >> Jangan tunjukkan sebarang gambar (jangan tunjukkan gambar).
 • Opera : Tetapan >> Halaman Web >> Imej >> Jangan tunjukkan gambar

2. Pasang Ejen Pengguna

Tidak suka cara menyimpan kuota data pertama? Jangan risau, anda masih boleh memilih helah penjimatan kuota kedua. Cukup dengan memasang sambungan pihak ketiga di setiap penyemak imbas , anda sudah dapat merasakan sensasi menyimpan kuota internet tanpa perlu bimbang kehabisan kuota. Oh ya, Ejen Pengguna adalah peluasan yang menawarkan ciri untuk mengubah rupa laman web yang anda lawati ke mod lain, misalnya mod penyemak imbas Chrome, Firefox, Opera, Safari. Dalam setiap mod ini, anda hanya memilih mod opera atau opera mini kerana ia akan memaparkan laman web dalam ukuran minimalis yang secara automatik akan menjimatkan penggunaan kuota data internet.

 • Penyemak Imbas Google Chrome dan Uc : Muat turun di sini
 • Opera : Muat turun di sini
 • Firefox : Muat turun di sini

3. Tukar penyemak imbas anda dengan Opera Mini

Opera berbeza dengan Opera Mini. Perbezaannya sendiri ada pada Opera, terutama untuk PC, sementara Opera Mini untuk peranti mudah alih. Dengan cara ini untuk menjimatkan kuota data, anda diminta untuk memasang dan menggunakan penyemak imbas Opera Mini pada komputer alias PC jika anda ingin mengakses internet.

Sepintas lalu, ini nampak mustahil. Apabila sebenarnya dapat, asalkan dilakukan dengan menggunakan perisian tambahan yang disebut MicroEmulator. Tugas perisian emulator ini adalah menjalankan aplikasi jenis Java (*. Jar), ​​yang termasuk dalam versi Java Opera Mini.

 • Muat turun Java untuk PC (jika anda tidak memilikinya)
 • Muat turun versi Java Opera Mini
 • Muat turun MicroEmulator untuk Windows

Pasang Java pada komputer anda. Setelah itu, buka MicroEmulator dan pilih Buka fail MIDlet , kemudian buka versi aplikasi fail mini Opera Java yang telah dimuat turun sebelumnya. Sekiranya demikian, maka ia akan menjadi seperti ini:

Itulah pelbagai helah yang dapat kami sampaikan mengenai cara menyimpan kuota internet di PC. Walaupun nampak remeh, tetapi muslihat ini dianggap berkesan dalam mengatasi masalah kuota internet yang membazir pada PC, komputer, komputer riba, atau notebook.

Artikel Berkaitan