5 Trik Mudah Untuk Mengatasi Kelewatan Dan Kekuatan Tutup Semasa Bermain Permainan Di Android

Bersenang-senang bermain permainan di telefon pintar Andorid anda? Adakah anda mengalami lag atau force close? Tenang, Jaka memberitahu saya bagaimana dapat bermain permainan dengan lancar pada telefon pintar Android. Dengar ya!

Pernah mempunyai pengalaman buruk ketika bermain permainan di telefon Android? Seperti yang berlaku lag, tutup paksa, atau bahkan skrin hitam. Ini tentunya perkara yang membuat anda kecewa dan tentunya keseronokan bermain permainan terganggu kerana masalah ini.

Namun, mudah, Jaka akan berkongsi cara supaya anda dapat bermain permainan dengan selesa dan tidak lagi menghadapi masalah seperti Jaka yang disebutkan di atas. Berikut adalah 5 cara untuk mengatasi ketinggalan atau penutupan paksa ketika bermain permainan di Android .

BACA JUGA
 • Inilah sebab mengapa Emulator Lag di PC / Laptop
 • Buka 100 Tab Google Chrome Tanpa Kelewatan? Boleh!
 • Inilah 7 Cara Mengatasi Kelewatan dalam Legenda Mudah Alih yang Paling Kuat & Mudah
 • Jimat RAM, Ini Cara Mengehadkan Aplikasi yang Berjalan di Latar Belakang Android

5 Trik Mudah untuk Mengatasi Kelewatan dan Penutupan Paksa Semasa Bermain Permainan di Android

1. Gunakan ciri dalam Pilihan Pembangun

 • Buka tetapan dan ketik pilihan Tentang telefon .

 • Tekan 4 kali pada nombor binaan atau versi kernel untuk membuka pilihan pembangun .

 • Buka pilihan pembangun dan aktifkan .
 • Cari pilihan skala animasi tetingkap , skala animasi peralihan , dan skala durasi animator . Tukar pilihan menjadi animasi mati .
 • Kemudian aktifkan pemaparan GPU paksa .

 • Kemudian aktifkan daya MSAA 4x .

 • Jalankan permainan dan rasakan perbezaannya.

2. Simpan Permainan dalam Memori Dalaman

* Sumber gambar: Foto: Lenzino Desackers

Ya, kadang-kadang jika anda mempunyai telefon bimbit yang kurang mesra daripada ukuran memori dalaman, anda akan memindahkan beberapa aplikasi termasuk permainan ke memori luaran. Malangnya ini sering menjadikan prestasi ketika bermain permainan merosot dan menyebabkan ketinggalan .

Sebenarnya ini kerana Micro SD anda mempunyai kelajuan membaca yang buruk. Jadi ada baiknya anda membiarkan aplikasi permainan tetap berada dalam memori dalaman agar dapat berjalan dengan optimum. Atau jika anda benar-benar harus memindahkannya ke memori luaran, pastikan Micro SD anda adalah Kelas 10 atau mempunyai kelajuan membaca dan menulis yang baik.

3. Pastikan memori tidak penuh

Sumber foto: Foto: androidd-games

Ya, ia masih menjadi ingatan, biasanya kita sering melupakan kapasiti yang telah dimuatkan pada memori dalaman dan luaran sel tempat kita menyimpan permainan. Kerana memori sudah penuh, tentunya menjadi halangan ketika permainan akan menulis data baru, seiring kemajuan permainan yang kita mainkan.

Oleh itu, pastikan bahawa kapasiti memori anda masih ada sekurang-kurangnya 40% , anda juga boleh melakukan penghapusan cache secara berkala sehingga tidak ada data yang tidak berguna dan terkumpul dalam memori anda .

[bacasppesial] permainan telefon pintar terbaik untuk dimainkan, 5 Telefon Pintar Android Terbaik Khusus untuk Main Permainan [/ bacasppesial]

4. Matikan aplikasi yang tidak diperlukan

Untuk kes ini, anda boleh menggunakan aplikasi greenify untuk menyahaktifkan aplikasi yang anda rasa tidak terlalu penting sehingga permainan yang anda mainkan dapat berjalan dengan optimum.

 • Pasang aplikasi greenify dan buka.
 • Ketuk ikon '+' untuk memasuki bahagian penganalisis aplikasi .
 • Pilih aplikasi yang ingin anda hibernasi dari yang berjalan di latar belakang atau yang dapat memperlahankan peranti .

 • Kembali ke skrin utama dan ketuk ikon tidur di bahagian bawah.

 • Jika ya, sekarang anda boleh bermain permainan dengan lebih optimum tanpa ketinggalan.

5. Gunakan Booster

Sumber gambar: Foto: Game Booster

Pilihan terakhir ini sememangnya cukup kuat untuk mengatasi masalah ketinggalan atau penutupan paksa ketika bermain permainan. Terdapat banyak pilihan penggalak yang boleh anda cari dan pasang di Google Play . Mulai dari dibayar hingga percuma.

Secara percuma, anda boleh mencuba menggunakan aplikasi Game booster . Anda cukup menambahkan permainan yang ingin Anda dorong ke aplikasi, ketuk permainan, dan penggalak akan berjalan untuk membersihkan RAM seperti yang diperlukan oleh permainan sehingga dapat berjalan dengan optimal.

Kesimpulannya

Kaedah di atas tentunya sangat ampuh untuk mengatasi kekangan ketinggalan ketika bermain permainan. Namun, anda juga perlu memperhatikan aspek lain . Banyak pengguna Android mengalami ini kerana mereka bermain permainan yang belum serasi dan tidak sesuai dengan spesifikasi telefon pintar yang diperlukan oleh permainan. Sekiranya ini berlaku, anda harus menurunkan harapan anda, dan bermain permainan mengikut kemampuan telefon pintar anda.

Itulah 5 cara untuk mengatasi ketinggalan atau penutupan paksa ketika bermain permainan di Android . Semoga ia membantu dan selamat bermain!

Artikel Berkaitan