Cara Mudah Memeriksa Bil PLN Melalui SMS

Petua ini akan berguna bagi anda yang ingin memeriksa bil elektrik anda melalui SMS sahaja.

Sebelum ini, Jaka telah membincangkan Cara Mudah untuk Memeriksa Bil Elektrik Secara Online Melalui Mobile, jadi kali ini Jaka akan membincangkan cara mengetahui bil PLN melalui SMS. Ini tentu anda dapat membuat pilihan alternatif untuk memeriksa bil elektrik anda setiap bulan.

Jaka sangat mengesyorkan agar anda membaca artikel pertama yang Jaka sebutkan di atas, kerana jika pelayan SMS PLN lambat, rosak atau tidak dapat membaca bil elektrik anda, ada cara lain yang boleh anda gunakan untuk terus memeriksa bil elektrik anda. Berikut adalah perbincangan Jaka mengenai cara memeriksa bil elektrik melalui SMS.

BACA JUGA
  • Bagaimana mengetahui lokasi pemadaman elektrik di Jakarta dalam waktu nyata
  • 3 Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Dalam Talian Melalui Telefon Mudah Alih yang Paling Praktikal
  • 5 Cara untuk Memeriksa ID Pelanggan PLN Prabayar termudah untuk Elektrik Percuma

Cara Memeriksa Bil Elektrik Melalui SMS

Terdapat beberapa kelebihan dan kekurangan apabila anda memilih untuk memeriksa bil elektrik melalui SMS. Kelebihan utamanya ialah anda sama sekali tidak memerlukan kuota dan anda masih boleh memeriksa bil elektrik anda walaupun anda berada di kawasan terpencil kerana anda sama sekali tidak memerlukan rangkaian internet. Walaupun kekurangannya jika anda memeriksa bil elektrik melalui SMS, kemungkinan pelayan PLN membalas SMS anda akan sangat lama dan boleh menjadi kesalahan dan ID pelanggan anda tidak dapat dibaca. Belum lagi bahawa untuk setiap SMS, anda akan dikenakan bayaran sebanyak IDR 500.00 / SMS + 10% PPN. Tetapi jika anda masih ingin memeriksa bil elektrik melalui SMS, berikut caranya:

Rekod Vital

Untuk dapat memeriksa bil elektrik anda melalui SMS, anda memerlukan ID pelanggan PLN. Sekiranya anda lupa ID PLN anda, cari tahu cara memeriksa ID pelanggan PLN anda dalam artikel ini:

LIHAT ARTIKEL

Format Pemeriksaan Elektrik Melalui SMS

Untuk mengetahui jumlah bil elektrik anda melalui SMS, kaedahnya agak mudah. Anda hanya perlu menuliskan REk + ID Pelanggan PLN anda yang 11/12 digit.

Taip: Nombor ID Pelanggan Rek PLN, Hantar ke 8123

Format Pemberitahuan Bil Elektrik Melalui SMS

Nah, jika anda ingin melanggan sehingga bil elektrik anda dihantar setiap bulan melalui SMS oleh PLN, berikut caranya.

Taip: Nombor ID Pelanggan PLN ON PLN, Hantar ke 8123

Format berhenti berlangganan Pemberitahuan Bil Elektrik melalui SMS

Sekiranya anda mahu berhenti menghantar pesanan langganan bil elektrik anda untuk beberapa sebab, ikuti kaedah ini.

Taip: Nombor ID Pelanggan PLN OFF PLN, Hantar ke 8123

Itulah petua dari Jaka mengenai Cara Memeriksa Bil Elektrik Melalui SMS. Sangat mudah bagi anda untuk melakukan lelaki yang betul? Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

Baca juga artikel mengenai Produktiviti atau artikel menarik lain dari Naufal .

Artikel Berkaitan