Mengenal Format Gambar JPG dan JPEG, Apa Perbezaannya?

Sering keliru, bukankah perbezaan yang sama antara JPG dan JPEG? Tenang, Jaka ada jawapannya di sini. Berikut adalah perbezaan antara JPG dan JPEG!

Bagi anda yang terlibat dalam fotografi atau terbiasa mengedit gambar estetik, baik dengan perisian terbaik dan aplikasi penyuntingan foto, anda pastinya biasa dengan format gambar JPG dan JPEG .

Tentunya telah muncul di fikiran anda, apa perbezaan antara JPG dan JPEG ? Sepintas lalu namanya sama, tetapi adakah sama? Atau ternyata kedua-dua format fail itu berbeza antara satu sama lain?

Bagi anda yang masih keliru, Jaka akan membincangkannya lebih lanjut di bawah. Dijamin, semua rasa ingin tahu anda akan hilang setelah membaca perbincangan Jaka berikut!

 • Format JPEG, Gambar Perintis dan Foto Kece
 • Format JPG, JPEG Generasi Terkini
 • Kekuatan dan kelemahan
 • Kesimpulannya ...
 • Perbezaan antara JPG dan JPEG, Sama atau Berbeza?

  Dari pelbagai format gambar, JPG dan JPEG adalah format yang paling biasa dan paling biasa digunakan dalam semua foto yang kami temui di dunia digital.

  Contohnya, jika anda membaca artikel Jaka yang bertajuk Koleksi Gambar Kartun Comel , anda akan melihat semua gambar atau gambar menggunakan format .jpg atau .jpeg . Saya tertanya-tanya apa yang membezakan kedua-duanya?

  Daripada ingin tahu, perkara berikut akan membincangkan satu persatu!

  1. Ketahui Pelbagai Format Gambar

  Sumber gambar: DIYKamera

  Dunia fotografi atau gambar mengetahui beberapa jenis format gambar, mulai dari RAW, GIF, PNG, hingga apa yang kita bincangkan sekarang, iaitu JPG dan JPEG.

  Sekiranya format RAW itu sendiri khusus dalam gambar berkualiti tinggi, GIF mengkhususkan diri dalam gambar animasi atau gambar bergerak, sementara PNG khususnya mempunyai penampilan yang telus sehingga logo biasanya dibuat.

  Sekiranya semuanya mempunyai perbezaan yang ketara, ia berbeza dengan JPG dan JPEG. Apa maksud awak? Adakah ini bermaksud bahawa kedua-dua format itu sebenarnya sama?

  Eh, jangan sampai kesimpulan, geng! Jaka akan menerangkan perlahan di bawah.

  2. Format JPEG, Gambar Perintis dan Foto Kece

  Sumber gambar:

  Sebelum membincangkan perbezaan antara JPG dan JPEG, Jaka perlu menjelaskan terlebih dahulu mengenai format gambar JPEG yang sering kita temui dalam pelbagai jenis foto.

  JPEG bermaksud Kumpulan Pakar Fotografi Bersama . Format gambar ini dikembangkan pada tahun 1986, di mana pada tahun 1992 versi Standard ISO dilancarkan secara rasmi dan digunakan secara meluas oleh orang ramai.

  JPEG sendiri pertama kali digunakan pada komputer yang menggunakan sistem operasi UNIX, iaitu sekitar awal 1990-an. Ini sekolah lama, geng!

  3. Format JPG, Generasi Terkini JPEG

  Sumber gambar: monitorteknologi.com

  Sekarang, setelah membincangkan format JPEG, sudah tiba masanya kita membincangkan format gambar JPG. Bagi anda yang telah menduga bahawa JPG dan JPEG sebenarnya sama, anda adalah geng!

  Jadi semua ini bermula dari sistem Windows / DOS versi sebelumnya yang memerlukan penamaan ekstensi fail hanya terdiri dari 3 huruf sahaja. Oleh itu, sambungan .jpeg tidak dapat digunakan kerana mempunyai 4 huruf.

  Oleh itu, pelanjutan terbaru dibuat dari JPEG yang terdiri daripada 3 huruf, iaitu .jpg atau JPG. Pada masa ini, versi terbaru Windows dapat menyokong sambungan 4 huruf, jadi JPG dan JPEG dapat digunakan.

  4. Kekuatan dan Kelemahan

  Sumber gambar: FileInfo

  Kelebihan utama JPEG atau JPG adalah bahawa ia mempunyai tahap pemampatan yang tinggi semasa masih menggunakan warna sebenar (24 bit). Hasilnya, walaupun ukuran file kecil, warna yang ditampilkan tetap tepat , sehingga kualitas gambar dapat dijaga dengan sempurna.

  Baik, kedua-duanya adalah format pemampatan bitmap, biasanya untuk pemampatan lossy, nisbahnya berkisar antara 10: 1 hingga 20: 1 . Nisbah pemampatan itu sendiri dapat ditingkatkan atau dikurangkan, baik dari segi ukuran dan kualiti fail.

  Maksudnya, apabila dimampatkan kemudian, baris piksel yang mengemas foto akan dikeluarkan. Secara tidak langsung, ia akan mengurangkan kualiti foto yang anda ada, geng!

  Itulah sebabnya, anda memerlukan pelbagai aplikasi pemampatan foto terbaik yang dapat mengekalkan kualiti foto anda walaupun ukuran atau bentuknya diubah.

  5. Kesimpulannya ...

  Sumber gambar: meridianthemes

  Setelah anda membaca penjelasan Jaka di atas, anda dapat membuat kesimpulan bahawa kedua-duanya sebenarnya sama, bahkan kedua-duanya masih format gambar yang sama, JPEG.

  Perbezaan antara fail JPG dan JPEG hanya terletak pada jumlah aksara huruf dalam peluasan yang digunakan. Sekiranya .jpeg mempunyai jumlah 4 huruf, .jpg hanya mempunyai jumlah 3 huruf.

  Jadi, sekarang tidak ada yang membingungkan jika anda mendapat gambar atau gambar dengan dua format gambar ini. Beritahu?

  Itulah perbezaan antara JPG dan JPEG. Bagaimana? Sudah faham, geng?

  Baca juga artikel mengenai Files atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan