7 Adegan Filem Seram Dipotong Kerana Terlalu Menjijikkan | Membuat Mual!

Dianggap memiliki adegan yang terlalu mengerikan dan menjijikkan untuk ditayangkan, adegan dalam beberapa filem seram berikut akhirnya harus dikeluarkan.

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa kisah-kisah dalam filem seram sengaja dibuat menjadi sangat menakutkan untuk memberikan kesan menakutkan kepada penonton.

Adegan menyeramkan telah menjadi perkara semula jadi yang mesti dijumpai dalam filem seram, terutamanya filem seram Hollywood.

Sayangnya, tidak jarang beberapa adegan yang telah dirakam sebenarnya dianggap terlalu mengerikan dan menjijikkan sehingga akhirnya diputuskan untuk dipotong dari filem ini.

Filem apa itu? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel penuh berikut!

 • Ia (2017)
 • Dari Beyond (1986)
 • Lipan Manusia 2 (2011)
 • Aktiviti Paranormal (2007)
 • Anjing Man Bites (1992)
 • Asrama (2005)
 • Adegan dari Filem Seram Dipotong Kerana Terlalu Menjijikkan

  Bukan hanya filem seram dengan cerita yang menakutkan dan pada masa yang sama hanya menakutkan, beberapa filem seram berikut bahkan mempunyai adegan yang dipotong kerana filem itu terlalu menjijikkan untuk anda ketahui.

  1. Filem Serbia (2010)

  Disusun oleh pengarah Srdjan Spasojevic, A Serbian Film telah dikenali sebagai filem seram dengan adegan sadis di dalamnya.

  Filem itu sendiri mengisahkan seorang bintang porno yang bergelut dari segi kewangan dan akhirnya bersetuju untuk bermain dalam sebuah filem seni yang ternyata penuh dengan tema pedofilia dan nekrofilik.

  Walaupun sebenarnya hampir semua adegan yang disajikan dalam filem ini cukup membuat penonton merasa ngeri, tetapi nampaknya masih ada beberapa adegan yang lebih menakutkan daripada yang akhirnya dibatalkan ditayangkan.

  Adegan tersebut adalah adegan pemerkosaan kanak-kanak dan penggambaran seksual kanak-kanak dengan durasi empat minit yang muncul dalam versi A Serbian Film yang belum dipotong.

  Untuk alasan itu juga, tidak hairanlah filem seram kontroversial ini dilarang ditayangkan di beberapa negara termasuk Sepanyol, Jerman, Australia, New Zealand, dan beberapa negara lain.

  2. Ia (2017)

  Merupakan salah satu filem seram terbaik yang diadaptasi dari novel Stephen King, Ia berjaya mengubah imej badut yang dikenali menjadi menakutkan.

  Walaupun berkat kisah yang disajikannya, filem ini berjaya meraih keuntungan hingga AS $ 700 juta dan berjaya menjadikannya sebagai filem pemeringkatan R dengan pendapatan kelima terbesar.

  Namun, di sebalik kisah menyeramkan yang dia paparkan, siapa sangka masih ada beberapa adegan yang dipotong kerana mereka dianggap terlalu menjijikkan yang anda tahu, geng.

  Adegan itu adalah ketika seorang ibu membiarkan Pennywise memakan bayinya sendiri sehingga sosok badut jahat tidak mengancam keselamatan banyak orang lain.

  Filem itu sendiri mengisahkan sekumpulan kanak-kanak yang cuba mengungkap misteri badut pembunuh kanak-kanak bernama Pennywise yang muncul sekali setiap 27 tahun.

  3. Dari Luar (1986)

  Dikeluarkan pada tahun 1986, From Beyond adalah filem seram fiksyen sains Amerika yang menawarkan kisah yang sangat menakutkan dan menjijikkan.

  Tetapi, adegan menyeramkan yang ditunjukkan dalam filem ini nampaknya tidak lebih mengerikan dan menjijikkan daripada adegan yang akhirnya dibatalkan untuk menunjukkan kepada anda, geng.

  Sebenarnya, filem From Beyond mesti berulang-alik ke Motion Picture Association of America (MPAA) 12 kali sebelum akhirnya mendapat penilaian R.

  Adegan yang sangat menjijikkan yang akhirnya terpaksa dipotong, iaitu ketika salah seorang saintis, Dr. Tillinghast, menggigit mata wanita dan mengeluarkan otaknya

  4. Lipan Manusia 2 (2011)

  Merupakan salah satu filem dengan adegan pembunuhan yang paling sadis hingga dilarang ditayangkan, filem The Human Centipede 2 yang difilemkan oleh pengarah Tom Six akhirnya mendapat izin pengedaran setelah melakukan beberapa penyesuaian.

  Kehadiran sekuel The Human Centipede sememangnya cukup kontroversial memandangkan banyak adegan sadis dan mengerikan yang dipaparkan dalam cerita.

  Filem ini mengisahkan seorang psikopat bernama Martin Lomax yang sangat taksub dengan filem The Human Centipede dan merancang untuk membuat lipan dengan menggunakan 12 manusia.

  Dengan peralatan sementara, Martin diperlihatkan melakukan operasi amatur pada 12 orang dengan mulut mereka ke punggung orang di hadapannya sehingga menyerupai lipan.

  Namun, adegan yang sangat menjijikkan ketika Martin membungkus zakarnya dengan kawat berduri dan memperkosa wanita terakhir yang menjadi mangsa "lipan" akhirnya terpaksa dikeluarkan dari filem itu.

  5. Aktiviti Paranormal (2007)

  Merupakan salah satu filem yang dibuat dengan anggaran yang rendah, Paranormal Activity sebenarnya mampu memperoleh keuntungan yang luar biasa hingga $ 273 juta.

  Namun, semua adegan mengerikan yang anda tonton dalam filem ini ternyata tidak dapat disajikan sepenuhnya dalam cerita, anda tahu, geng.

  Sebenarnya, masih ada beberapa adegan yang dinilai lebih mengerikan dan menjijikkan yang akhirnya akan dihapuskan.

  Adegan potong adalah ketika Katie melihat kamera dan kemudian memotong lehernya sendiri.

  Adegan mengerikan ini disajikan dalam versi alternatif filem Paranormal Activity yang menunjukkan keseluruhan adegan.

  6. Anjing Man Bites (1992)

  Mendapat penghargaan sebagai Filem Terbaik di Belgia Film Critics Association (UCC), filem Man Bites Dog yang dilancarkan pada tahun 1992 nampaknya menyimpan beberapa adegan mengerikan yang akhirnya terpaksa dikeluarkan dari filem ini.

  Filem itu sendiri mengisahkan sekumpulan pembuat filem yang membuat dokumentari mengenai seorang pembunuh.

  Dalam beberapa hari, kru mengikuti sosok Ben (Benoit Poelvoorde) , seorang pembunuh yang melihat pembunuhan sebagai semangat hidup dalam masyarakat moden.

  Filem ini akhirnya menghapus sebahagian dari adegan ketika kru filem ditunjukkan terlibat dalam pemerkosaan dan juga adegan ketika seorang anak dari pasangan kelas tinggi dibunuh.

  Namun, adegan ngeri itu masih ditayangkan dalam versi filem Man Bites Dog yang belum dipotong.

  7. Asrama (2005)

  Menampilkan kisah pengembaraan tiga pemuda yang menuju ke kota Slovak yang kemudian terperangkap dalam lingkaran penyeksaan kejam, jangan terkejut jika akhirnya beberapa adegan dalam filem Hostel ini akhirnya terhapus.

  Adegan yang dihapus adalah adegan yang menunjukkan tendon Achilles seseorang terkoyak serta keganasan yang berlaku di Eli Roth Hostel yang dianggap menimbulkan kegelisahan psikologi bagi penonton.

  Bukan hanya mendapat penilaian kecil, filem ini juga mendapat tentangan dari pegawai Slovakia yang tidak senang dengan bagaimana filem ini menggambarkan negara mereka.

  Bukan hanya itu, Hostel juga menjadi salah satu filem seram yang dilarang ditayangkan di beberapa negara.

  Nah, itu hanya beberapa filem seram yang beberapa adegan di dalamnya mesti dikeluarkan kerana dianggap terlalu mengerikan pada masa yang sama menjijikkan, geng.

  Walaupun begitu, beberapa filem masih menerbitkan versi yang tidak sesuai untuk penonton yang ingin tahu keseluruhan isi cerita.

  Baca juga artikel mengenai Filem Seram atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan