Anda digodam? Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasinya!

Apa yang anda lakukan sekiranya anda digodam? Tenang, melalui artikel ini Jaka akan memberikan maklumat bagaimana jika anda diretas dan apa yang harus anda lakukan brader.

Dalam dunia digital, tidak sedikit orang yang menggodam akaun. Sekiranya tidak, pernahkah anda berfikir bahawa anda akan diretas? Atau, anda sudah merasakan kesakitan jika anda digodam?

Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya anda digodam? Tenang, melalui artikel ini Jaka akan memberikan maklumat mengenai bagaimana jika anda digodam dan apa yang harus anda lakukan, brader.

BACA JUGA
  • Jangan keliru! Perbezaan ini antara Penggodam, Pembangun dan Pengaturcara
  • Ini adalah 5 Pengaturcara Cantik Terkenal di Seluruh Dunia
  • Tidak Perlu Laptop, Anda Boleh Menjadi Programmer Yang Boleh Dipercayai Hanya dengan Telefon Pintar

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Diretas?

1. Tetapkan Semula Kata Laluan

Sumber gambar: Foto: Isunshare

Perkara pertama yang mesti anda lakukan ialah anda menetapkan semula kata laluan anda. Jadi, bagaimana saya boleh digodam? Sangat mudah, biasanya anda akan dirujuk ke e-mel semasa membuat akaun anda. Atau, anda memberikan e-mel lain sebagai e-mel sandaran dari yang anda gunakan.

Sekiranya anda ingin berhati-hati, anda boleh membaca Ingin Kata Laluan ANTI HACKER? Ini 7 Langkah Mudah untuk Membuatnya !. Dijamin, anda tidak akan digodam lagi.

2. Aktifkan Antivirus

Sumber gambar: Foto: Antivirussoftware

Kadang kala anda sering mengabaikan perkara yang satu ini, iaitu lupa untuk mengaktifkan antivirus anda. Bahayanya juga cukup baik jika anda lalai, iaitu akaun anda boleh digodam oleh seseorang yang mempunyai niat buruk.

Oleh itu, mulai sekarang jangan lupa untuk mengaktifkan antivirus anda. Sekiranya anda ingin mengetahui betapa hebatnya antivirus, anda boleh membaca tentang Cara Menguji Seberapa Kuat Antivirus yang Anda Gunakan.

3. Tetapkan Pengesahan Dua Langkah

Sumber gambar: Foto: Paul.reviews

Selain antivirus, perkara seterusnya yang sering dilupakan adalah dua langkah pengesahan. Sebab yang paling kuat ialah anda malas untuk melakukannya. Tetapi, jika demikian maka kemungkinan akaun anda diretas sangat besar.

Lalu, bagaimana melakukan ini? Ya tidak perlu bersusah payah, anda dapat membaca artikel Cara Mengaktifkan Pengesahan Dua Langkah untuk Menghindari Serangan Peretas. Ia mudah, bukan?

Itulah yang harus anda lakukan sekiranya anda digodam. Jangan panik, berfikir dengan tenang dan tidak dapat tidak, akaun anda akan kembali. Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan Hack atau tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan