5 permainan Nokia kuno yang menjadikan anda nostalgia, tidak menggunakan internet tetapi sangat menarik!

Adakah anda masih ingat permainan Ular klasik? Terus masuk, geng, kerana di sini Jaka ingin membincangkan 5 permainan Nokia lama yang menjadikan anda nostalgia!

Sejak zaman Sekolah Dasar Jaka, salah satu fungsi utama telefon bimbit memang menjadi alat permainan ketika guru tidak melihat, geng tersebut.

Dengan teknologi 90-an, tentu saja, permainan sebelumnya tidak begitu canggih seperti Mobile Legends atau Call of Duty: Mobile kerana biasanya permainan arcade klasik.

Tapi jangan salah, permainan Nokia lalai pada masa lalu hingga sekarang masih seronok untuk dimainkan.

 • Kesan Ruang
 • Melantun
 • Bumper
 • Bantumi
 • 5 Permainan Nokia Lama yang Membuat Nostalgia

  Walaupun pada tahun 2019, pilihan kegemaran Jaka jika anda ingin menjernihkan fikiran anda biasanya adalah permainan klasik Minesweeper atau Free Cell .

  Selain permainan, yang masih menyeronokkan untuk dimainkan, Jaka juga mengingati zaman sekolah di mana permainan itu sering menjadi pilihan Jaka jika dia bosan.

  Tetapi pada kesempatan ini Jaka ingin membincangkan mengenai HP dalam senarai 5 permainan Nokia sekolah lama yang menjadikan anda nostalgia!

  1. Ular

  Tidak mungkin Jaka terlepas permainan Snake yang ikonik , permainan video berjuta-juta orang yang sepertinya telah menjadi sebahagian daripada proses matang untuk semua kanak-kanak 90-an.

  Dalam permainan ini, anda bermain sebagai ular untuk tumbuh sebesar mungkin dengan memakan makanan di layar.

  Cabarannya ialah anda tidak boleh bertembung dengan ekor anda sendiri sehingga semakin besar ular anda, semakin sukar untuk bertahan.

  Konsep permainan ini sendiri sebenarnya lahir dari permainan arcade yang disebut Blockade yang keluar pada tahun 1976, tetapi hanya benar-benar meletup setelah Nokia melancarkan varian Snake di telefon bimbit mereka.

  Sebagai produk unggulan Nokia, permainan Ular mendapat banyak sekuel dan akhirnya menggunakan grafik tiga dimensi dengan permainan yang lebih kompleks.

  2. Kesan Angkasa

  Permainan side scrolling shooter Space Impact adalah permainan klasik lain yang mempunyai permainan yang cukup kompleks untuk permainan HP pada masa itu.

  Dalam permainan ini, anda akan mengawal kapal angkasa untuk melawan makhluk asing dan menyelesaikan tahap yang ada.

  Sejujurnya, walaupun nama Space Impact, Jaka selalu menganggap permainan ini berada di laut, geng, kerana reka bentuk pesawat, musuh, dan bos yang sangat mirip dengan fauna laut.

  Apabila telefon bimbit dengan kemampuan GPRS keluar di pasaran, Nokia juga mengeluarkan sejumlah tingkat tambahan yang dapat dimuat oleh pemain, geng!

  Seperti Snake, Space Impact juga mendapat beberapa sekuel yang dilengkapi dengan grafik tiga dimensi dan jalan cerita tambahan.

  3. Melantun

  Jaka secara peribadi tidak menyukai platformer tatal sampingan ini, tetapi Bounce masih dapat menyedarkan nostalgia Jaka.

  Tidak seperti permainan platformer lain seperti Super Mario , anda boleh mengatakan tidak ada musuh yang menjengkelkan dalam permainan ini, geng.

  Dalam permainan ini, anda bermain sebagai bola yang mesti melewati bulatan emas di setiap tingkat sambil mengelakkan beberapa halangan yang ada di hadapan anda.

  Tetapi jangan risau, seperti yang ditunjukkan oleh judulnya, bola yang Anda kendalikan dapat melonjak tinggi yang memungkinkan Anda untuk menghindari halangan di setiap level.

  Untuk sekuel, Nokia bekerjasama dengan pemaju Finland , Rovio , yang akhirnya mengembangkan siri permainan popular Angry Birds , geng!

  4. Bumper

  Permainan ini tidak setinggi permainan Nokia yang lain kerana Bumper hanyalah permainan Pinball biasa.

  Dalam permainan ini, anda hanya boleh mencetak gol setinggi mungkin dengan bantuan sepasang sirip yang dapat digunakan untuk mencegah ikan jatuh ke bawah.

  Walaupun ringkas, permainan Bumper pada telefon bimbit Nokia mempunyai penampilan yang sangat menarik dan juga sangat mudah dimainkan kerana boleh dimainkan dengan hanya dua butang, geng.

  5. Bantumi

  Ingin bermain congklak tetapi tidak mempunyai papan, geng? Mungkin itu yang difikirkan Nokia ketika mereka melancarkan permainan Bantumi pada produk mudah alih mereka.

  Dari segi permainan, Bantumi sama persis dengan Congklak di mana anda harus mendapatkan lebih banyak buah Congklak dari lawan.

  Jaka sendiri lebih suka bermain bola sepak semasa kecil, jadi Jaka jarang bermain permainan ini di telefon bimbit Nokia lama.

  Itulah, geng, senarai 5 permainan Nokia sekolah lama yang menjadikan anda nostalgia. Sebenarnya sekarang banyak variasi permainan di atas yang boleh anda muat turun dari Play Store atau App Store .

  Tetapi sensasi bermain permainan di atas dengan layar sentuh sangat berbeza berbanding ketika menggunakan papan kekunci HP Nokia yang kini hanya tersedia pada Nokia 3310 baru.

  Adakah anda mempunyai memori yang berasingan dengan permainan di atas? Atau adakah anda mempunyai cadangan sekolah lama yang lain? Kongsi di ruangan komen, geng!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan