Tidak dapat dipisahkan, Inilah Perbezaan antara Wi-Fi dan Hotspot!

Anda mesti biasa dengan istilah WiFi dan Hotspot, bukan? Tetapi, tahukah anda bahawa WiFi dan Hotspot berbeza? Masalahnya ialah terdapat banyak yang menganggap keduanya sama.

Sebagai generasi milenium, hidup anda tidak akan pernah terlepas dari teknologi yang disebut WiFi dan Hotspot, bukan? Anda tahu, kedua-duanya adalah jalan pintas yang paling berkesan apabila kuota data untuk internet hampir habis. Terutama jika akses percuma.

Nah, sebagai pengguna yang sering disimpan oleh kedua-duanya, tahukah anda bahawa WiFi dan Hotspot berbeza? Masalahnya ialah terdapat banyak yang menganggap keduanya sama.

BACA JUGA
  • Jangan Lakukan 5 Perkara Berbahaya Ini Semasa Menggunakan WiFi Percuma
  • 10 Cara Memperkukuhkan Isyarat Wifi yang Paling Berkesan dan Pasti
  • Cara Meretas Kata Laluan WiFi dengan Telefon Pintar Android

Perbezaan antara WiFi dan Hotspot

Cukup untuk memahami, kesalahan tafsiran ini berlaku kerana Kawasan Hotspot . Di Kawasan Hotspot ini, kita boleh mendapatkan akses WiFi dengan mudah. Tetapi, berikut adalah perbezaan antara WiFi dan Hotspot:

WiFi Adalah Gelombang

WiFi (Wireless Fidelity) dibaca "Wai-Fai", bukan "Wai-Fi". WiFi adalah teknologi yang menggunakan peralatan elektronik untuk menukar data menggunakan gelombang radio atau tanpa wayar melalui rangkaian.

Terdapat juga data yang dipindahkan termasuk sambungan internet berkelajuan tinggi. Nah, WiFi adalah gelombang yang dihasilkan pada frekuensi tertentu oleh peranti di titik akses (hotspot).

Hotspot Adalah Pemancar

Baiklah, saya nyatakan sebelumnya. Hotspot adalah titik akses yang menghasilkan gelombang WiFi. Jadi, apabila disebut Kawasan Hotspot, maka di kawasan itu anda akan mendapat rangkaian WiFi.

Maklumat ini juga diperkuat dengan ciri penambatan yang terdapat pada telefon pintar. Di beberapa telefon pintar, ciri penambatan ini dinamakan sebagai Hotspot.

Sekarang, jangan takut untuk memukul perbezaan antara WiFi dan Hotspot lagi. Walaupun berbeza, tetapi kedua-duanya tidak dapat dipisahkan kerana saling berkaitan.

Artikel Berkaitan