7 Anime Berdurasi Pendek Terbaik, Cocok Temani Kesibukanmu!

Lagi sibuk banget sampai nggak bisa ngikutin keseruan film anime? Tenang aja! Berikut ini adalah daftar anime berdurasi pendek terbaik yang bisa kamu ikuti kapan pun dan di manapun.

Siapa di sini yang suka banget sama anime? Hayo ngacung!

Dari hari ke hari, jumlah anime yang seru yang menghibur makin banyak dan bervariasi. Aneka genre pun disajikan, mulai dari action hingga romance ataupun comedy, semuanya ada!

Sebenarnya, beberapa cadangan filem anime terbaik mempunyai jangka masa panjang. Tidak jarang, bagi anda yang sibuk pada hari bekerja akan merasa letih sekiranya anda mengikuti siri filem atau siri satu demi satu.

 • Ketsuekigata-kun (2013)
 • Tonari no Seki-kun (2014)
 • Perakam ke Randoseru Do (2012)
 • Teekyu (2013)
 • Yama no Susume (2018)
 • Danchigai (2015)
 • Tetapi jangan risau! Jaka mempunyai cadangan 7 anime pendek terbaik . Dijamin pasti sesuai untuk anda yang memerlukan tontonan yang pendek tetapi menghiburkan semasa belajar atau bekerja.

  Apa yang anda ingin tahu? Daripada berlama-lama, mari lihat carian berikut!

  Anime jangka pendek terbaik

  1. Miss Monochrome (2013)

  Siri anime satu ini dilancarkan pada tahun 2013. Ia hanya berdurasi 4 minit setiap episod , berjumlah 39 episod yang terbahagi kepada 3 musim

  Miss Nonochrome adalah mengenai seorang gadis yang membenci warna cerah kecuali hitam putih.

  Itulah sebabnya, setiap kali, ke mana sahaja dia pergi, dia selalu memakai pakaian hitam putih. Melalui serangkaian konflik, gadis monokrom mula terbuka terhadap warna, termasuk warna kehidupan.

  2. Ketsuekigata-kun (2013)

  Siapa yang tidak kenal dengan siri anime ini? Bagi anda yang suka membincangkan keperibadian berdasarkan jenis darah, anime ini sesuai untuk anda.

  Merupakan salah satu siri anime yang bocor, anime ini berlangsung selama 2 minit dalam setiap episod . Secara keseluruhan terdapat 48 episod yang terbahagi kepada 4 musim.

  Ketsuekigata-kun menceritakan tentang interaksi antara golongan darah yang dijamin menyenangkan dan kelakar. Di samping itu, maklumat mengenai setiap jenis darah diringkaskan di sini.

  3. Tonari no Seki-kun (2014)

  Anime ini berdurasi 7 minit setiap episod , dengan total 21 episod dalam satu musim.

  Toshinari Seki menceritakan kisah seorang pelajar sekolah yang menghabiskan masanya dengan membuat pelbagai objek kreatif. Dia juga berjaya membuat objek yang unik.

  Setelah dibuat sebagai anime aksi langsung pada tahun 2015, siri anime ini sangat sesuai untuk menambahkan inspirasi kreatif.

  4. Perakam ke Randoseru Do (2012)

  Siri anime yang satu ini hanya berlangsung selama 3 minit setiap episod , di mana sebanyak 38 episod terbahagi kepada 3 musim.

  Anime ini mengisahkan seorang budak lelaki berusia 11 tahun yang tumbuh jauh lebih tinggi daripada rakan-rakannya. Tidak bergurau, dia mencapai ketinggian 180 cm!

  Walaupun begitu, dia selalu mengalami kejadian unik yang menggelikan kerana ketinggiannya yang luar biasa. Siri ini dapat ditonton di pelbagai laman menonton anime bahasa Indonesia percuma.

  5. Teekyu (2013)

  Salah satu siri anime sukan terbaik ini berlangsung sekitar 2 minit setiap episod , dengan jumlah 74 episod yang terbahagi kepada 7 musim.

  Perkara yang unik dari anime ini ialah kisahnya hampir tidak mempunyai plot. Anda akan disajikan dengan koleksi gadis-gadis yang sering menghabiskan masa bersama dan bermain sukan.

  Tetapi inilah saat yang menggembirakan. Teekyu membiarkan imaginasi anda memproses jalan cerita begitu menarik dan lucu. Sesuai untuk anda yang memerlukan tontonan pendek dan ringan.

  6. Yama no Susume (2018)

  Anime ini berdurasi hanya 3 minit dengan total 36 episod yang terbahagi kepada 2 musim. Siri anime ini mengisahkan empat orang rakan yang suka bertualang.

  Anda akan disuguhkan dengan pelbagai pengembaraan menarik yang dilakukan oleh mereka, terutamanya dalam menjelajahi persekitaran Jepun yang luas.

  Walaupun anime yang satu ini tidak akan sesuai dengan anda yang suka menonton anime fantasi terbaik kerana agak membosankan, tetapi tidak ada salahnya untuk ditonton.

  7. Danchigai (2015)

  Anime ini boleh dikatakan anime terbaik selama satu dekad yang lalu. Danchiagi adalah 3 minit setiap episod , secara keseluruhan ada 1 episod yang hanya mempunyai 1 musim.

  Danchigai adalah mengenai seorang lelaki yang mempunyai empat orang adik beradik. Tidak bergurau, semuanya perempuan!

  Oleh itu, anda dapat membayangkan betapa rumitnya kehidupan lelaki yang tinggal bersama empat adik-beradiknya. Tetapi di sanalah kegembiraan dan kejahilan yang muncul dan mewarnai kehidupan mereka.

  Itulah 7 anime jangka pendek terbaik yang dapat menemani hari kerja anda. Apa pendapat kamu. Apa pendapat anda, geng?

  Ayuh, jangan lupa tuliskan pendapat anda di ruangan komen di bawah. Jumpa anda dalam artikel jejaring seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan