7 Fungsi WiFi yang Mungkin Tidak Pernah Anda Cuba

Selain memancarkan isyarat internet, ternyata terdapat fungsi WiFi yang mungkin tidak banyak orang tahu yang anda kenal!

Sudah tentu, fungsi WiFi di rumah anda kebanyakannya hanya digunakan untuk menghantar rangkaian ke telefon pintar dan komputer riba yang anda gunakan. Sebenarnya, ada beberapa faedah lain dari isyarat WiFi yang akan membantu kehidupan anda juga.

Sekiranya anda tidak mengetahui ciri WiFi yang boleh anda gunakan untuk kehidupan seharian, JalanTikus kali ini akan berkongsi dengan anda. Tetapi anda tidak boleh menggunakan ciri ini di rangkaian WiFi percuma. Kerana ada 5 perkara bahaya ini ketika menggunakan WiFi percuma .

BACA JUGA
  • Cara Mendapatkan Hotspot WiFi Percuma
  • Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10, yang paling mudah dan senang!
  • 10 Cara Memperkukuhkan Isyarat Wifi yang Paling Berkesan dan Pasti

Fungsi WiFi yang Mungkin Tidak Pernah Anda Cuba

1. Segerakkan HP ke Laptop Tanpa Wayar

Sekiranya pada masa lalu anda harus menggunakan kabel USB jika anda ingin memindahkan data dari telefon pintar ke komputer riba atau sebaliknya, sekarang anda boleh menggunakan WiFi sebagai perantara. Yang harus anda lakukan ialah memuat turun pelbagai aplikasi yang terdapat di Google Play, seperti WiFi File Explorer, Dazzboard, Awesome Drop, Xender, dan banyak lagi.

2. Tukar Telefon Pintar menjadi Alat Kawalan Jauh

Dengan menggunakan sambungan WiFi yang ada, anda boleh mengubah telefon pintar anda menjadi alat kawalan jauh untuk PC dan komputer riba yang anda tahu. Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlu memuat turun aplikasi Gmote di Google Play. Sekarang, dengan cara menjalankannya, anda boleh membaca Cara Mengendalikan Komputer melalui Telefon Bimbit.

3. Cetak tanpa kabel

Sekiranya anda mempunyai pencetak yang menyediakan ciri tanpa wayar menggunakan isyarat WiFi, itu bermakna anda boleh menghantar data ke pencetak anda untuk dicetak segera. Benar-benar enak, boleh mencetak sambil longgar di atas katil tanpa perlu memasang sebarang kabel.

4. Pindahkan Foto dari Kamera Digital

Memindahkan foto dari kamera digital ke telefon pintar atau komputer dan komputer riba memerlukan usaha ekstra, terutama jika kamera anda tidak mempunyai fitur WiFi. Nasib baik, sekarang ada Kad SD yang mempunyai WiFi di dalamnya anda tahu! Kad SD yang disebut Eye-Fi Mobi ini akan menjadi titik akses, alias hotspot, yang dapat anda sambungkan ke telefon pintar dan komputer riba atau komputer untuk memindahkan data.

5. Berkongsi Data dari Komputer ke Komputer Lain

Sekiranya anda bekerja dengan rakan anda di ruangan dengan rangkaian WiFi yang sama, ada cara mudah untuk memindahkan fail. Salah satunya adalah dengan menggunakan aplikasi DropBox yang secara otomatis mengubah mode pengiriman data melalui WiFi jika komputer dan rakan Anda berada dalam jaringan WiFi.

6. Sambungkan Telefon Pintar ke Pembesar suara

Anda juga boleh menggunakan rangkaian WiFi untuk menyambungkan telefon pintar atau komputer riba ke pembesar suara. Yang jelas, pastikan terlebih dahulu jika pembesar suara anda sudah menyokong rangkaian WiFi. Memang, sekarang ini hanya ada beberapa pembesar suara yang sudah mempunyai ciri WiFi di dalamnya.

7. Pencerminan Skrin dari Telefon Pintar ke Komputer riba

Akhirnya, anda boleh menggunakan isyarat WiFi untuk memaparkan paparan di skrin telefon pintar anda ke komputer riba atau PC. Anda hanya perlu menggunakan sejumlah aplikasi tambahan untuk memaparkan telefon pintar anda ke komputer riba atau PC, seperti AirDroid, Mobizen, dan lain-lain.

Itulah beberapa fungsi isyarat WiFi yang juga berguna untuk aktiviti anda. Tetapi ternyata terdapat juga 5 fungsi WiFi pada telefon pintar yang jarang digunakan . Jangan lupa membacanya, agar hidup anda terasa lebih mudah.

Artikel Berkaitan