Buat PIR Ramai Orang, Inilah Sebab Mengapa Banyak Iklan di Telefon bimbit Xiaomi!

Banyak rungutan oleh pengguna, inilah sebab mengapa iklan sering muncul di telefon bimbit Xiaomi. Iklan tersebut adalah syarikat perniagaan utama yang berpusat di China.

Akhir-akhir ini, banyak aduan telah dibuat oleh pengguna Xiaomi Xiaomi mengenai penampilan iklan dalam aplikasi teras. Sudah tentu penampilan iklan sangat mengganggu dan Xiaomi mengetahui perkara itu.

Sekiranya anda sudah tahu bahawa itu menjengkelkan, mengapa Xiaomi membiarkan iklan membanjiri produk telefon pintarnya? Walaupun vendor telefon pintar lain tidak seburuk itu?

Berikut adalah penjelasan penuh.

 • Xiaomi Berjanji untuk Mengurangkan Iklan Yang Mengganggu
 • Mengapa pada telefon bimbit iklan Xiaomi sering muncul?

  Sebagai syarikat awam, sudah tentu Xiaomi sentiasa mahukan prestasi syarikat yang baik.

  Syarikat yang berpangkalan di China yang mengaku telah menetapkan had margin keuntungan 5 peratus untuk semua penjualan perkakasan (perkakasan).

  Lalu, apa yang harus dilakukan dengan iklan pada peranti?

  1. Subsidi Kos Pembuatan Perkakasan

  Melaporkan dari laman androidauthority.com, Xiaomi sendiri melabelkan syarikat itu adalah syarikat internet bukan syarikat perkakasan.

  Ini dapat disepakati ketika kita melihat sejarah syarikat kerana produk pertama Xiaomi adalah MIUI, bukan telefon pintar.

  Itu tidak menjadikan Xiaomi berbeza atau unik berbanding vendor lain. Namun, yang membezakannya ialah: Xiaomi merangkumi pengiklanan dan penyatuan perkhidmatan, walaupun di UI utamanya .

  Nah, perniagaan periklanan inilah yang memungkinkan Xiaomi memberi subsidi dan mengimbangi kos perkakasan sehingga syarikat berani menjual produk dengan harga murah.

  Itulah yang menjadikan telefon pintar Xiaomi laris di negara membangun seperti Indonesia dan India.

  2. Strategi Meningkatkan Keuntungan

  Pada suku ketiga 2018, pendapatan Xiaomi meningkat 49,1% dari periode yang sama menjadi Rp106,7 triliun.

  Pendapatan iklan meningkat dua kali ganda atau 109,8% peratus menjadi 477 juta dolar AS atau sekitar Rp6 triliun.

  Penjualan tema, kertas dinding, dan nada dering, serta Mi Pay memberi sumbangan besar kepada pertumbuhan pendapatan.

  Walaupun Xiaomi mengatakan bahawa ia tidak akan pernah mengintegrasikan iklan / iklan ke dalam sistem aplikasi utamanya, tetapi terbukti tidak benar.

  Sebelum ini, Xiaomi membuktikan dengan sengaja menunjukkan iklan di menu Tetapan, di mana ini adalah aplikasi inti.

  Dilaporkan dari berbagai sumber, Xiaomi menegaskan, sejauh ini periklanan selalu menjadi bagian yang tidak terpisahkan dan sebagai perniagaan utama atau kunci model perniagaan syarikat.

  Meski begitu, Xiaomi juga memberikan pilihan bagaimana menghilangkan iklan di telefon bimbit Xiaomi jika sudah merasa terlalu terganggu oleh iklan yang muncul oleh Xiaomi.

  Iklan seharusnya tidak menganggu dan pengguna selalu punya opsi untuk menerima lebih sedikit rekomendasi iklan - Xiaomi

  3. Cadangan kepada Pengguna

  Sejak awal, Xiaomi tidak memanfaatkan penjualan telefon bimbit yang mereka hargai dengan murah.

  Daripada menarik margin yang tinggi dari penjualan perkakasan, HP menggunakan syarikat itu sebagai kedai untuk mendedahkan perkhidmatan dalam talian Xiaomi, termasuk iklan.

  Pada Redmi Note 7 Pro , pengguna dapat merasa kecewa kerana dibanjiri iklan di aplikasi mereka. Iklan biasanya terdapat di aplikasi seperti Mi Browser, Mi File Manager, Mi Music, dan aplikasi sistem lain.

  Anda boleh mematikan atau mematikan iklan ini, tetapi kaedahnya tersembunyi di menu Tetapan.

  Ini sebenarnya sah oleh Xiaomi, tetapi ini menimbulkan persoalan yang berkaitan dengan privasi.

  Sebabnya, setiap tindakan yang kita lakukan di HP dapat mengubah algoritma cadangan iklan. Bagi pengguna yang menyedari privasi, tentunya ini adalah masalah besar.

  4. Perniagaan Teras Syarikat

  Xiaomi benar-benar bergantung pada pengiklanan dan perkhidmatan untuk meraih pendapatan, jadi jika Xiaomi membuang iklan-iklan ini, tentu saja harga HP juga naik.

  Ini boleh membuat Xiaomi kehilangan pengguna, memandangkan kebanyakan pengguna Xiaomi berada di negara-negara membangun seperti India, yang memiliki mayoritas penduduk pertengahan hingga rendah.

  Kehilangan pengguna secara automatik akan menjadikan Xiaomi kehilangan pendapatan dengan ketara.

  Xiaomi Berjanji untuk Mengurangkan Iklan Yang Mengganggu

  Menjawab keluhan pengguna, Xiaomi juga berencana untuk mengurangkan penampilan iklan dengan mengubah penampilan iklan ini.

  Dipetik dari GSM Arena, CEO Xiaomi Lei Jun meminta pasukan MIUI untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

  Salah satunya ialah mengurangkan iklan yang mengganggu. Ini akan direalisasikan pada pelancaran MIUI 11 yang akan datang .

  Walaupun Xiaomi belum berani memadam iklan di telefon bimbitnya, sekurang-kurangnya Xiaomi sudah mula menjawab keluhan pengguna.

  Itulah sebab mengapa di telefon bimbit Xiaomi banyak iklan. Nasib baik, iklan ini belum pernah dilihat pada peranti Xiaomi yang secara rasmi dijual di Indonesia.

  Baca juga artikel mengenai Xiaomi atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan