5 Fungsi Kamera Telefon Pintar Yang Sering Dia Abaikan oleh Pengguna Ini

Bukan hanya untuk foto, berikut adalah 5 fungsi kamera telefon pintar yang sering diabaikan oleh pengguna.

Kamera adalah salah satu ciri yang sering menjadi pertimbangan utama kebanyakan orang ketika membeli telefon pintar. Kamera telefon pintar bahkan dianggap oleh beberapa orang, terutama wanita, lebih penting daripada spesifikasi telefon pintar itu sendiri.

Sebilangan besar orang menggunakan kamera telefon pintar untuk mengambil gambar diri sendiri, mengambil gambar objek yang dianggap baik untuk dipamerkan, menangkap detik-detik tertentu dengan yang paling dekat dengan mereka dan mengimbas dokumen.

Sebenarnya terdapat banyak fungsi kamera telefon pintar yang boleh anda cuba. Inilah fungsi kamera telefon pintar lain yang sering diabaikan oleh pengguna.

BACA JUGA
  • Kamera Digital vs Kamera Telefon Pintar; Mana yang lebih baik?
  • 7 Aplikasi Kamera Lutsinar untuk Android, Bolehkah Anda Betul?
  • Cara Membuat Kamera Depan dan Kamera Belakang di Android Mobile

5 Fungsi Kamera Telefon Pintar Yang Sering Dia Abaikan oleh Pengguna Ini

1. Memeriksa Denyutan Jantung

Foto: androidpit.com

Salah satu fungsi kamera telefon pintar yang paling berguna yang boleh anda cuba ialah memeriksa degupan jantung anda. Sudah tentu, untuk melakukan ini, anda memerlukan aplikasi tambahan seperti Denyut Jantung Segera yang membolehkan anda memeriksa degupan jantung anda dengan hanya meletakkan jari telunjuk anda pada kamera telefon pintar.

2. Melihat Sinar Inframerah

Foto: exploratorium.edu

Fungsi lain dari kamera telefon pintar adalah melihat cahaya inframerah dari peranti yang memancarkan pancaran.

Arahkan kamera telefon pintar anda ke peranti yang memancarkan cahaya inframerah seperti alat kawalan jauh TV dan anda akan melihat cahaya ungu yang merupakan cahaya inframerah (sensor pada telefon pintar mentafsirkan cahaya inframerah ke ungu).

3. Ambil Foto Dengan Butang Kelantangan

Foto: imore.com

Sekiranya secara amnya anda sering mengambil gambar menggunakan butang di layar, mulai sekarang anda harus menggunakan butang kelantangan anda untuk mengambil gambar kerana lebih praktikal dan juga untuk mengelakkan pergerakan yang dapat membuat telefon pintar anda bergetar ketika mengambil gambar menggunakan butang di layar (mengelakkan kabur pada foto).

4. Imbas Kod Bar, kod QR dan Filem Negatif

Foto: maketecheasier.com

Anda juga dapat menggunakan kamera telefon pintar untuk mengimbas kod bar atau kod QR. Ini tentu berguna apabila anda ingin menambah rakan di pelbagai aplikasi media sosial dan mengetahui maklumat tertentu dari produk.

Foto: dpreview.com

Selain mengimbas kod bar atau kod QR, anda juga dapat menggunakan kamera telefon pintar untuk mengimbas filem negatif untuk fail digital . Cukup sapukan filem negatif yang ingin anda pindai dengan cahaya terang kemudian arahkan kamera telefon pintar anda ke filem negatif, ambil potret dan gunakan kesan negatif pada telefon pintar anda untuk meneutralkan kesan negatif pada filem tersebut.

5. Menterjemahkan Teks

Foto: retiredofitall.com

Bagi anda yang buta bahasa Inggeris , anda boleh menggunakan kamera telefon pintar anda untuk menterjemahkan pelbagai teks yang terdapat dalam pelbagai objek di dunia nyata dan juga gambar yang anda lihat hanya dengan mengarahkan kamera telefon pintar anda ke teks yang ingin anda terjemahkan. Sudah tentu anda mesti memasang aplikasi Google Translate terlebih dahulu.

Itulah 5 fungsi kamera telefon pintar yang sering diabaikan walaupun helah ini cukup hebat dan sangat berguna. , semoga artikel ini bermanfaat dan semoga mencuba helah di atas dengan kamera telefon pintar kegemaran anda.

Sampai jumpa lagi dan pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi artikel ini dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan