10 Perkara Rahsia yang Boleh Anda Lakukan dengan Aplikasi Facebook Messenger

Tidak hanya terbatas pada berbual, aplikasi Facebook Messenger ternyata mempunyai banyak fungsi rahsia. Berikut adalah sepuluh fungsi.

Siapa pada zaman sekarang ini yang tidak menggunakan atau tidak mengetahui apa-apa mengenai Facebook? Salah satu syarikat rangkaian sosial terbesar memang popular di kalangan pengguna internet. Malah, pelbagai produk Facebook juga banyak digunakan oleh orang.

Salah satunya adalah Facebook Messenger . Aplikasi Facebook Messenger adalah aplikasi Facebook yang dibuat lebih ringan dan khusus untuk aktiviti chat untuk penggunanya. Namun, tahukah anda bahawa selain berbual, ada banyak fitur yang dapat digunakan pada aplikasi Facebook Messenger ?

Berikut adalah ulasan Jaka mengenai sepuluh perkara rahsia yang boleh anda lakukan menggunakan aplikasi Facebook Messenger . Sebilangan besar daripada anda pasti belum tahu!

BACA JUGA
  • Canggih! Kini Anda Boleh Memesan Makanan Secara Langsung Dari Facebook
  • Cara Mengubah Tampilan Facebook dengan Tema Hebat
  • Cara Memulihkan Akaun Facebook HACK

10 Perkara Rahsia yang Boleh Anda Lakukan dengan Aplikasi Facebook Messenger

1. Facebook Messenger di Komputer

Dalam era telefon pintar yang semakin canggih dan fleksibel, berbual sememangnya yang terbaik untuk dilakukan menggunakan telefon pintar. Walaupun begitu dengan penciptaan aplikasi Facebook Messenger yang ditujukan untuk pengguna telefon pintar. Namun, anda juga boleh menggunakan aplikasi tersebut di komputer yang anda kenali.

Dengan pergi ke halaman Messenger.com dan log masuk menggunakan akaun Facebook peribadi anda, anda boleh menggunakan Facebook Messenger di komputer. Kelebihannya ialah, anda dapat mengakses pemesejan Facebook dengan komputer layar besar, tanpa terganggu oleh suapan berita seperti di Facebook.

2. Urus Niaga Wang

Dalam aplikasi Facebook Messenger nampaknya juga menyediakan fitur untuk pengguna dapat melakukan transaksi kewangan. Cukup pergi ke menu Profil> Pembayaran> Tambahkan Kad Debit Baru, maka Anda dapat segera melakukan transaksi baik untuk mengirim atau meminta pengiriman uang.

3. Tambah Rakan Hanya dengan Kod

Sumber gambar: Sumber: The Verge

Mempunyai banyak kawan dan hubungan di media sosial memang menyeronokkan. Aplikasi Facebook Messenger juga mendukungnya dengan fitur yang dapat menambah (menambah) rakan hanya dengan menggunakan kod di setiap profil. Satu orang memaparkan kod mereka semasa orang lain mengimbas, jadi mereka secara automatik akan berteman di Facebook Messenger.

4. Bermain Permainan

Sebenarnya permainan ini memang hiburan, bahkan keperluan yang dicari oleh banyak orang ketika mengalami kebosanan. Tidak hanya mengirim pesan, pengguna Facebook Messenger juga dapat memainkan berbagai pilihan permainan yang ditawarkan oleh aplikasi ini. Dijamin tidak akan bosan sementara menunggu balasan mesej lama.

5. Berbual dengan Bot

Sumber gambar: Sumber: Engadget

Bukan hanya dapat berbual dengan rakan dan saudara mara, aplikasi Facebook Messenger juga membolehkan kita bertukar-tukar mesej dengan bot. Bot biasanya digunakan oleh syarikat untuk memberikan maklumat atau menjawab soalan dari pengguna aplikasi yang ingin mengetahui mengenai syarikat mereka.

6. Perbualan rahsia

Adakah anda mahu perbualan anda tidak dimakan oleh banyak orang? Anda boleh melakukan perbualan rahsia menggunakan aplikasi Facebook Messenger . Dengan menggunakan enkripsi end-to-end yang serupa dengan aplikasi WhatsApp, tidak ada orang lain yang dapat mengesan dan mengetahui perbualan anda.

Kaedahnya agak mudah. Yang perlu anda lakukan ialah klik atau tekan "Rahsia" yang terletak di kanan atas, kemudian pilih rakan yang ingin anda ajak bicara. Maka perbualan anda akan selamat dan dirahsiakan.

7. Penyesuaian Seluruh

Bagi anda yang mudah bosan dengan paparan sedemikian, ciri ini pasti menjadi salah satu kegemaran anda. Dalam aplikasi Facebook Messenger , anda dapat menyesuaikan apa sahaja sama ada warna latar belakang sembang, warna latar belakang kumpulan, nama panggilan rakan, sehingga anda semua dapat menyesuaikan emoji atau memilih mengikut selera.

8. Kongsi Hampir Semua

Terhubung dengan pelbagai aplikasi lain, pengguna aplikasi Facebook Messenger dapat dengan mudah berkongsi atau berkongsi apa sahaja dalam perbualan dalam aplikasi ini. Tidak perlu repot menyalin dan menampal pautan, anda boleh berkongsi apa sahaja dengan satu klik.

9. Berbual Scribble

Fungsi ini membolehkan pengguna mengubah mesej menjadi animasi 3D yang sangat menyeronokkan dan lucu. Cukup dengan menekan ikon tambah di lajur sembang, kemudian geser ke kiri untuk memilih ciri Scribble Chat.

10. Menghantar Mesej / Rakaman Suara

Anda juga dapat mengirim mesej atau rakaman suara di aplikasi Facebook Messenger dengan cara yang mudah atau mudah. Cukup dengan menekan ikon berbentuk mikrofon, mulailah merakam suara anda, kemudian kirimkan pesan di ruangan chat. Anda boleh menghantar mesej penting dengan mudah atau hanya memetik lirik lagu yang ingin anda tanyakan kepada rakan anda.

Itulah sepuluh perkara atau ciri rahsia yang boleh anda nikmati menggunakan aplikasi Facebook Messenger . Adakah anda pernah mencuba salah satu daripada sepuluh perkara di atas? Sekiranya tidak, nombor apa yang paling anda minati? Beritahu kami pendapat anda di ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai ciri atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan