7 Saluran YouTube Terbaik untuk Belajar Robotik

Bagi anda yang terpesona dengan dunia robotik, di sini Jaka menghadirkan beberapa saluran YouTube yang paling berkesan untuk membantu anda belajar membuat robot.

Setakat ini, mungkin anda tahu YouTube hanya sebagai media dalam talian untuk hiburan. Namun, perlahan-lahan paradigma telah beralih dan menjadikan YouTube sebagai platform pembelajaran dalam talian .

Contoh konkrit dapat dilihat dari kejayaan Ellis Ware, remaja berusia 19 tahun ini berjaya membuat "Robot Wars". Daripada belajar di kolej, dia belajar semua kemahiran dan teknik pengaturcaraan robot di YouTube.

BACA JUGA
  • 7 Saluran YouTube Terbaik untuk Belajar Pengekodan
  • 5 Saluran YouTube ini akan Membuat Anda Lebih Cerdas
  • 10 Saluran YouTube Terbaik untuk Belajar Menggodam secara Percuma

Saluran YouTube untuk Belajar Robotik

Sumber gambar: Foto: Businessinsider, Sepanduk: Stanford

Dipetik dari Hongkiat, bagi anda yang terpesona dengan dunia robotik, di sini Jaka menyajikan beberapa saluran YouTube yang paling berkesan untuk membantu anda belajar membuat robot.

Sekiranya anda tidak bercakap bahasa pengaturcaraan, anda boleh belajar di 7 Saluran YouTube Terbaik untuk Belajar Pengekodan. Baiklah, berikut adalah 7 saluran YouTube terbaik untuk mempelajari sains mengenai mesin robot.

Menggunakan Raspberry Pi

1. Sentdex

Raspberry Pi pada dasarnya adalah komputer mini yang dapat disambungkan ke komponen yang berbeza dan dapat diprogramkan untuk banyak perkara.

Salah satunya adalah membuat robot, melalui saluran YouTube Sentdex anda dapat belajar membuat dan memprogram robot anda sendiri menggunakan Raspberry Pi dengan bantuan petunjuk yang komprehensif.

2. Menjelaskan Komputer

Ini ExplainingComputers saluran YouTube menggali jauh ke dalam pengaturcaraan menggunakan Python khusus untuk robotik. Tenang, perbincangannya sangat mesra dan tidak menjadi masalah jika anda tidak dapat menggunakan bahasa pengaturcaraan apa pun.

Kerana anda dapat belajar dengan perlahan, yang menerangkan teori dan logik asas di sebalik pengaturcaraan dan bagaimana anda dapat menggunakannya untuk membuat robot.

Di sini juga dibincangkan bagaimana pengaturcaraan dapat dihubungkan dengan komponen elektronik sebenar. Pada akhirnya, anda mungkin dapat membuat sistem anda sendiri atau robot sederhana.

Menggunakan Kejuruteraan Robotik

3. EEVblog

Sekiranya anda sudah cukup memahami dalam pengaturcaraan robot dan ingin mempelajari aspek fizikal robotik, terdapat saluran YouTube EEVblog , yang dibuat untuk pemula, hingga profesional.

Anda boleh berehat sambil belajar mengenai elektronik. Saluran ini memperkenalkan pelbagai jenis elektronik dan apa yang digunakan untuk menguji, membongkar, dan menggodam produk elektronik.

4. Ithnkurcute

Seterusnya anda dapat mengetahui robotik dan elektronik menggunakan Python di saluran ini. Anda akan melihat pengenalan tentang bagaimana robotik dan elektronik bekerja bersama. Juga, bagaimana anda melakukannya.

Topik utama kajian ini adalah mengenai pengujian voltan, litar bangunan, perintang, bateri, dan memahami istilah teknikal lain yang anda perlukan dalam membuat robot.

5. Ladang Botani

Anda sudah mengetahui asas elektronik dan mahu membuat robot sebenar dengan segera? Saluran YouTube Botyard sangat sesuai untuk anda. Tidak seperti saluran YouTube sebelumnya, Botyard menjelaskan satu siri demonstrasi susulan.

Perkara menarik dari siri video ini menunjukkan bahawa anda boleh membuat robot dari lampu suluh kitar semula, beberapa LED, Arduino Nano, Arduino Uno, servos, dan lain-lain. Mudah mencari barang yang diperlukan.

6. SparkFun Elektronik

Saluran YouTube SparkFun Electronics ini adalah untuk mengetahui bagaimana jurutera robot dan program mereka berfungsi. Anda akan belajar bagaimana bekerja dengan elektronik, seperti pematerian transistor dan memasang komponen lain.

7. Stanford

Akhirnya, anda boleh belajar mengenai teori robotik secara langsung dari Stanford . Pada dasarnya, ini adalah siri ceramah mengenai robotik oleh profesor universiti Stanford dan sangat berguna jika anda ingin membina robot yang lebih canggih.

Banyak perkara yang dibincangkan, seperti penghasilan lintasan, perancangan gerakan, dinamika, kinematik terbalik dan maju, penerangan spasial, kawalan kekuatan dan kedudukan, dan lain-lain. Tidak seperti saluran YouTube yang lain, teori ini jelas sangat penting dalam membuat robot canggih.

Itulah 7 saluran YouTube terbaik untuk belajar robotik. Sudah tentu, artikel ini sangat sesuai untuk anda yang ingin membuat robot anda sendiri tetapi tidak tahu mahu memulakannya. Sekarang, sekurang-kurangnya anda dapat mengumpulkan semua maklumat berguna mengenai pengaturcaraan, kejuruteraan, dan elektronik yang berkaitan dengan robotik. Selamat bekerja!

Artikel Berkaitan