Tidak seperti Google, 4 enjin carian ini tidak akan mengintip anda

Mesin pencari selain Google, yang tidak mengintip pengguna. Jadi, privasi anda lebih terjaga.

Dua daripada tiga orang di dunia menggunakan internet dalam kehidupan seharian mereka. Bermula dari hanya melayari hingga mencari maklumat yang pelik. Anda harus tahu bahawa setiap kali anda melayari laman web mana pun, Alamat IP dan MAC anda (Alamat Kawalan Akses Media) akan direkodkan ke laman web tersebut sehingga mereka dapat dengan mudah melacak kegiatan anda di internet.

Salah satu penyelesaian untuk melindungi bahaya internet adalah dengan selalu tidak dikenali . Kerana begitu banyak laman web yang mempunyai aktiviti haram, yang dapat mengesan dan mengintip anda, bahkan mungkin terlibat dengan kes seperti peretasan dan keganasan. Oleh itu, seperti yang dilaporkan Jaka dari TechViral. Mengikuti cadangan ini, mesin carian selain Google tidak akan menjejaki carian anda. Sangat selamat untuk menolong anda menyemak imbas tanpa nama.

BACA JUGA
  • Cara memperbodohkan laman web dengan kata-kata kotor
  • 10 Aplikasi Peretasan Popular untuk memecahkan Kata Laluan Windows dan Laman Web
  • Ini adalah Laman Web yang Perlu Diperhatikan oleh Pemain Clash of Clans

1. Wolfram Alpha

Wolfram Alpha (atau juga WolframAlpha dan Wolfram Alpha yang biasa ditulis) adalah salah satu enjin carian terbaik selain Google. Mesin carian ini banyak digunakan oleh penyelidik keselamatan. Wolfram Alpha memperkenalkan kaedah asas baru yang dapat merombak cara kita menggunakan laman web, dengan menjawab soalan yang diberikan secara fakta dan dengan mengira jawapan secara tersusun. Walaupun enjin carian lain hanya dapat memaparkan maklumat yang tersedia secara bebas di web, Wolfram Alpha menggunakan set data berlesen dan dinilai oleh pakar dan juga maklumat luar talian.

2. DuckDuckGo

DuckDuckGo adalah mesin pencari yang mempunyai dasar untuk melindungi privasi dan tidak mencatat maklumat pengguna. Tidak seperti dasar privasi Carian Google yang dianggap oleh banyak pihak sebagai kontroversi. Syarikat itu, yang berpusat di Paoli, Pennsylvania, Amerika Syarikat, menggunakan maklumat dari pelbagai sumber, seperti laman web sumber ramai seperti Wikipedia dan dari perkongsian dengan mesin carian lain seperti Yandex , Yahoo , Bing , dan WolframAlpha untuk mendapatkan hasil.

DuckDuckGo memperoleh pendapatannya melalui pengiklanan kontekstual. Sekiranya pengguna mencari (misalnya) Jakarta, pautan penaja akan muncul yang mengandungi maklumat mengenai kota. Di sisi lain, Google juga menggunakan iklan kontekstual seperti itu tetapi Google mengambil langkah seterusnya iaitu mengumpulkan maklumat tambahan untuk iklan yang dimaksudkan.

3. Yippy

Yippy adalah enjin carian terbaik selain Google, di mana anda dapat dengan mudah menapis hasil dan kategori mengikut keinginan anda. Tidak seperti web biasa yang diindeks oleh program robot labah-labah, laman web biasanya sukar untuk mencari carian konvensional.

Di situlah Yippy akan sangat berguna untuk mencari maklumat yang sukar dicari, seperti penyelidikan akademik. Yippy juga tidak akan menyimpan rekod kata kunci yang anda cari.

4. Gibiru

Tidak semua konten dapat ditampilkan oleh Google kerana beberapa maklumat akan dihapus atau disensor jika dianggap tidak sesuai dengan peraturan Google. Inilah kelebihan utama Gibiru dapat menarik semua kandungan yang disensor dan dihapus kepada masyarakat umum. Tenang, Gibiru tidak melacak atau mengakses data peribadi pengguna.

Pengguna dan pengguna internet sememangnya mula berubah arah. Mereka mula mencari laman mesin pencari yang dapat menjamin sejarah laman web yang diakses tidak akan disimpan oleh laman mesin pencari, yang kemudian dapat diakses oleh pihak lain. Beberapa mesin pencari di atas, patut dihargai kerana mereka berani menjamin keselamatan dan privasi pengguna semasa menggunakan mesin pencari. Walaupun tidak begitu dipercayai Google dalam melakukan pencarian maklumat, tetapi jaminan keselamatan privasi sudah cukup untuk membuat anda berminat untuk mencubanya?

Artikel Berkaitan